reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutóweczki u lekarza (wizyty, badania, usg)

Kropeczko masz bardzo mądrą lekarz :tak: Powiem Ci tak. Teoretycznie, kiedy masz cukier po posiłku (tu akurat glukozie) 8 i powyżej, to w ciąży dostajesz insulinę. U Ciebie Jest poniżej, ale to jest jednak sygnał, by zacząć uważać. Na razie jedynie dietą możesz kombinować. Co do diety....Widzisz, często właśnie każdy na słowo cukrzyca myśli o odstawieniu słodyczy. To jednak nie do końca jest, że słodycze są zabójcą. Pewnie słyszałaś o indeksie glikemicznym? Czyli zdolności danego produktu, to podwyższania cukru we krwi. Wedle tego wskaźnika (a na tym powinna się opierać dieta cukrzycowa) nutella, batony twix, czekolada itp mają niski indeks glikemiczny. Nutella ma tylko 33, a arbuz aż 75!!! To tylko przykład, ale ja przez te kilka lat sprawdziłam na sobie i nie jeden raz byłam w ciężkim szoku, że np. owsianka ma indeks aż 85 ( a przecież to samo zdrowie), a orzechy tylko 22. I to daje odzwierciedlenie w diecie. W Polsce w ciąży w zasadzie od razu dają insulinę, bo wiedzą doskonale jak trudno jest w ciągu kilu miesięcy kontrolować cukry dietą. Na każdego działa coś zupełnie innego. Ja zjem talerz frytek i mam po 2 godz. cukier 6. Ty zaś możesz mieć ponad 7. Ciężko tak komuś radzić. Warto na pewno przeszukać sieć i poczytać jakie indeksy glikemiczne mają dane produkty. Mi to bardzo pomagało,kiedy jeszcze nie miała tak dobrze opanowanej diety. Jak coś, to zawsze coś Ci pomogę i doradzę. Nie jest to proste, ale ogarniesz na pewno :-)

reklama
Madziu dziękuję ci bardzo. Siostra miała dietę cukrzycowa w ciąży i wiem jak pozornie wyglądające produkty podwyższaly jej cukier pamiętam ze mówiła ze nawet przegotowany makaron ma więcej cukru niż ten aldente. Musze coś podzialac:) wiem ze dieta duo można zdziałać bo mąż miał jak zamieszkalismy razem podejrzenie o dnę moczanowa i przez pół roku go dietą z tego wyciągnęłam :)

Nie Kropeczko. Nie ma. Chodzi bardziej o to, by cały czas spożywać tylko produkty z niskim lub średnim indeksem. No chyba, że z wysokim wcale Ci cukru nie podnoszą. W tej diecie nie ważna jest ilość, a właśnie to ile nam coś cukier podnosi :-)

reklama
Do góry