reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutoweczki sie chwala (zdjecia testow, brzuszkow, dzieci, mezow, plackow, psow etc:-)

reklama
USG nie jest jednoznacznym miarodajnym wskaźnikiem. Generalnie termin OM tez nie ale łatwiej jest trzymać się tego terminu. Po 8tc bodajże płód rozwija się w tak różnym tempie i ma na prawdę duże rozbieżności rozmiarowe i nie można do końca się nim sugerować. Tak samo jak na końcu kobiety które rodzą w tym samym terimnie i tygodniu mają różnej wielkości i długości dzieci. To wszystko jest takie na słowo honoru i w granicach od do. Myślę,że najłatwiej będzie każdej jak będzie się trzymała tego co jej wpisuje lekarz bo tak to można kombinować do....i jeszcze dłużej a i tak rzadko która rodzi w terminie wskazanym ;P

Ja liczę od OM. Mnie też zawsze pytają który miesiąc bo nikt się w tygodniach nie orientuje.

A to mój dzidziolek a raczej jego główka i nosek
DSC_0144.jpg

Tutaj troche więcej bobasa, niestety niemam żadnego fajnego zdjęcia w całości z nóżkami:
DSC_0145.jpg

Dziewczyny to jak to jest z tym USG. bo mnie znów inaczej wychodzi. Według OM jestem w 13 tygodniu i 5 dniu a według USG w 13 tygodniu i 6 dniu ( taki wiek synka wychodzi) i termin porodu mam z USG 21 lutego a z OM 22 lutego. Więc jak to w końcu USG pokazuje z doliczeniem tych dwóch tygodni czy nie? Bo jeżeli pokazuje wiek dziecka a nie wiek ciąży to wyszłoby na to, że dzidziolek począł się w dniu ostatniego okresu albo i dzień przed a to raczej niemożliwe...już zgłupiałam. No chyba, że mój ginekolog ma takie USG co automatycznie do wieku dziecka dolicza te 2 tygodnie...

dla mnie to jest zbyt skomplikowane... w ogóle sie nie łapię w tym... jedno tylko wiem na pewno- kiedy dokładnie powstał nasz dzidziuś:) i od tej daty liczę jego wiek. niby pokrywa sie z tym co mówi gin czyli teraz jest 14t6d

reklama
Dziewczyny to jak to jest z tym USG. bo mnie znów inaczej wychodzi. Według OM jestem w 13 tygodniu i 5 dniu a według USG w 13 tygodniu i 6 dniu ( taki wiek synka wychodzi) i termin porodu mam z USG 21 lutego a z OM 22 lutego. Więc jak to w końcu USG pokazuje z doliczeniem tych dwóch tygodni czy nie? Bo jeżeli pokazuje wiek dziecka a nie wiek ciąży to wyszłoby na to, że dzidziolek począł się w dniu ostatniego okresu albo i dzień przed a to raczej niemożliwe...już zgłupiałam. No chyba, że mój ginekolog ma takie USG co automatycznie do wieku dziecka dolicza te 2 tygodnie...

Lekarz wprowadza do komputera usg datę OM a jeśli jest różnica między wiekiem z OM a usg to dlatego że usg liczy według pomiarów bobaska i łożyska.

Do góry