Cześć Mamuśki,
ja dziś cały dzień przy garach, bo M zrobił schab gotowany, zostal taki pyszny wywar, który szkoda wylać, więc gotuję jarzynową, ale M się tym nie naje, więc do tego pieczeń. Jakoś dziś nie wkładam serca w to gotowanie.
Myyszaaa - tak! Tak! Ja chcę wątek "nasze dzieci śpią"! I jeszcze żeby to była prawda!;-)
Kropecka - piszesz o tej główce Olka cały czas w jedną stronę obróconej. Ja miałam to samo z Olcią, to jest bardzo częste u niemowlaków - taka asymetria ułożeniowa. Z uwagi na fakt, iż Olcia do tego była w ogóle chora, to poszłam na kurs NDT - Bobath. Do tej pory uważam, ze to najskuteczniejsza metoda rehabilitacji. Jej zaletą jest to, że może być stosowana nawet u zdrowych dzieci, bo przeciwdziała właśnie tej asymetrii ułożeniowej. W przypadku zdrowych dzieci wszystko opiera się na technice noszenia, kładzenia, przewijania itp i wcale nie jest trudne, tylko wymaga wprawy. Polecam książkę Pawła Zawitkowskiego "Co nieco o rozwoju dzieci". Facet jest właśnie rehabilitantem NDT-Bobath. Jest tam 3-godzinny film, w ktorym facet pokazuje jak nosić, ubierać i kłaść dzieci, aby zapobiec takim problemom, o których piszesz. Książka kosztuje 59 zł, ale ja ją sobie kupiłam, aby przypomnieć sobie te techniki. Polecam. I mam nadzieję, że Olkiem będzie wszystko ok:-)
Paty - dzielna ta Twoja dziewuszka. Gratuluję:-)
przyszlirodzice - najlepiej idź do lekarza. Co prawda są jakieś maści do kupienia bez recepty, ale lekarz przepisze Ci taką przeciwbólową i przeciwzapalną, przez co będziesz krocej się męczyć
anna_ajra - o wyczynach mojego syna mogłabym się rozpisywać, bo jak każda matka walnięta na punkcie swojego dziecka uważam, ze jest geniuszem:-) Leżąc na brzuchu długo utrzymuje główkę i rozgląda się. Robi taką śmieszną "rybkę" z ust, jak się uśmiecha. Wydaje z siebie takie ładne rozczulające dźwięki. Kiedy leży na pleckach, to próbuje się obracać na boki, ale nie za bardzo mu to jeszcze wychodzi. No i najlepsze - sam sobie wyciąga smoczek z buzi rączką, a potem próbuje włożyć z powrotem. Pewnie przypadek z uwagi na niezborność ruchów, ale ja wolę myśleć, że te działania są genialnie celowe, a nie przypadkowe:-)
Pozdrawiam i całuję
aggy