reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutóweczki 2008-wątek główny

Czesc dziewczyny z samego rana :tak: Ja wlasnie wstalam- u mnie jest 11 *koryguje* zeby nie bylo. Nie wiem co ja poczne coraz bardziej dokucza mi prawe biodro, i przy kazdej zmianie boku w nocy budze sie. A co do porodu to powiem wam szczerze ze jestem spanikowana- nie to zebym bala sie bolu , chcialabym urodzic naturalnie, jednak obawiam sie o wielkosc mojego groszka (teraz ok. 3 kg- zostalo 39 dni)a co z tym sie wiaze- porozrywania itd. :szok: Niechcialbym mmiec cesarki, ale jesli mialaby zapobiec mojemu kalectwu to raczej bym sie zgodzila. Powiedzcie mi od jakiej wagi dzidziusia jest wskazanie na cc??

reklama
W sumie u nas lekarz stwierdził że to zależy nie od wagi dziecka - a od jego ułożenia - i nawet duże dzieci - mogą się ładnie urodzić naturalnie :-)

Ale to jest w teorii :-)

Opowiadał też że czasem jak kobieta się uprze - to naturalnie nie urodzi - bo nie bedzie współpracować... wtedy są względy psychologiczne :-)

A Paulineczka - twoja dzidzia może być mniejsza:-)

po pierwsze w ostatnim miesiącu dziecko już tak szybko nie przybiera na wadze, po drugie znam mamy które nawet 5 kg dzieci naturalnie urodziły więc nie ma raczej wskazania do cesarki jeśli chodzi o wagę no i po trzecie dokładność usg jest wątpliwa. USG może wskazywać nawet 1 kg różnicy między stanem faktycznym więc raczej nie jest wyznacznikiem.

No ja wiem o tych pomylkach usg i tak dalej, ale w mojej rodzinie (tato i 2 bracia)- urodzilo sie kilka wielkoludkow pomiedzy 4900 a 5700 wiec chyba mam zasadne obawy ;-)Moj maz wazyl 3800, ja bylam mala rowne 3 kg- ale i tak nie daje mi to spokoju

często jest tak że wielkość dziecka jest zależna od wielkości mamy tzn jeśli jesteś drobna to możesz mieć drobne dziecko. oczywiście są wyjątki gdzie drobne kobiety rodzą wielkie dzieciaki ale chyba nie ma się co zawczasu przejmow3ać.

mi się chce i pić i jeść i w ogóle. Wczoraj pochłaniałam wszystko co mi pod rękę podeszło: marchewki, mandarynki, bułki, parówki kanapki z serem, jogurty. Jak się zważyłam wieczorem to ważyłam 1,5 kg więcej niż rano :)

Wow - w sumie zaraz obiad robię :-D ale mandarynki to bym zjadła:-D idę na kolejną herbatę - znaczy się idę sobie żelazo wypłukać z organizmu:-D Podeślij mi tak z kilogram :-D

Hej!

Witam nowe koleżanki!

Kwiatuszek - w końcu ktoś z moich okolic, jestem z Mirosławca (okolice Wałcza):-)
Wczoraj udało mi się spotkać z położną i obejrzeć porodówkę. Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem, wszystko nowe, prysznic i wc na miejscu a nie gdzieś na drugim końcu korytarza. Piłki, krzesła, itp do dyspozycji rodzącej. A przede wszystkim prawie w ogóle się nie leży. Ostatni moment porodu w pozycji siedzącej. Położna bardzo sympatyczna, zbadała mnie mówiąc, że jeśli mam rozwarcie na przynajmniej 3 cm to jutro mogę się z nią omówić i rodzimy.... Niestety Jaś na razie nie szykuje się do wyjścia, rozwarcie na palec, najwyżej na 1,5. Umówione jesteśmy teraz na kolejne spotkanie we wtorek może do tego czasu coś się zmieni...

Co do pokarmu to u mnie coraz więcej, chyba niedługo przydadzą się wkładki:tak:. Od kilku dni czuję co jakiś czas charakterystyczny ból towarzyszący napływaniu pokarmu.

Najka - a co doktor powiedział na te bakterie w moczu?
Agawa - brałaś poprzednio jakieś zapiski z pomiarami cukru do porodu bo nie wiem czy muszę mieć notes ze sobą? Glukometr też mam brać czy po porodzie już odpuszczają kontrolę poziomu cukru?

Pozdrawiam

reklama
Gosia, no ten ból napływającego pokarmu jest bardzo charakterystyczny. Ja mimo ze pokarmu troche mam to tego bolu jeszcze nie, pewnie przyjdzie razem z nawalem :/

Do góry