reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamusie 2022

Ehhh, łączę się w bólu. Może spróbuj wodę ze świeża mięta i imbirem. Mi na chwilke pomaga. Tic taki. Gumy mietowe. Cokolwiek co poratuje. Co do płaczu, to hormony. Ja przepłakałam cała sobotę. Najpierw płakałam bo mi było smutno, choć nie wiem z jakiego powodu, potem płakałam że złości, że płaczę a sama nie wiem

Ja dzisiaj byłam na izbie przyjęć w szpitalu że skierowaniem które dostałam w piątek, ponownie wykonano mi USG które potwierdziło puste jajo, zabieg łyżeczkowania mam w przyszły poniedziałek, wcześniej spotkanie z anastezjologiem oraz czopek na zmiękczenie i rozwarcie szyjki macicy.
Trzymajcie kciuki by zabieg odbył się bez powikłań bo niestety takowe istnieją 🤷🏼‍♀️
Oj to przykro bardzo, ja miałam w 9 tygodniu poronienie zatrzymane, na drugi dzień miałam zgłosić się do szpitala, dostałam tylko jakieś znieczulenie dożylne i bez narkozy zrobili mi lyzeczkowanie. Trwało może 3 min - 5 min i nic nie bolało. Za 2 godziny byłam już w domu. Na początku trochę się przeraziłam że bez narkozy ale później byłam zadowolona, że tak szybko poszło i bez obciążania narkozą.

reklama
Ja dzisiaj byłam na izbie przyjęć w szpitalu że skierowaniem które dostałam w piątek, ponownie wykonano mi USG które potwierdziło puste jajo, zabieg łyżeczkowania mam w przyszły poniedziałek, wcześniej spotkanie z anastezjologiem oraz czopek na zmiękczenie i rozwarcie szyjki macicy.
Trzymajcie kciuki by zabieg odbył się bez powikłań bo niestety takowe istnieją 🤷🏼‍♀️
Tak mi przykro. Trzymaj się 😚

No i właśnie mam to w planach 😍. Po 25tyg w 3 ciąży szykowalam sobie drugą zamrażarkę na pozniejszy czas po porodzie i powiem wam ze odjęło mi to Mnostwo pracy kiedy tego potrzebowalam także polecam przygotowac sie tez od strony kulinarnej jesli ktos lubi własną kuchnie:)
Mnie ratowała teściowa z obiadkami bo wcześniej i tak nie miałabym gdzie tego trzymać, ale teraz kradnę pomysł i tez zrobię zapasy obiadów na późniejszy czas 😅

Najważniejsze ze ok. Ze mija. U mnie tez nikt nie mogl dopatrzec sie skad krwawienie powracające ale nie musialam leżeć.. Tylko więcej odpoczywałam w te dni i bylam na zwolnieniu. Glowa do Góry choc wiem ze stres jest wiec tym bardziej staraj sie niczego smutnego nie czytać i stresu sobie nie dokładać. Co do magnezu polecam moczenie nog w soli magnezowej np. I jedz codziennie banany

Dzięki kochana! Staram się pochodzić na spokojnie - wierzę, że dobre nastawienie naprawdę robi robotę i cały czas sobie powtarzam, że wszystko musi być ok. Mam nadzieję, że będzie 😊

Ja też tzn tydzień temu skończyłam rodzicielski i teraz do 3 sierpnia jestem na urlopie wypoczynkowym a od 3.08 idę na L4 niestety muszę chwilę pobyć na urlopie bo mam trochę skomplikowaną sytuację w pracy, a nie chcę sobie zamknąć drzwi do powrotu.
Ja będąc na macierzyńskim miałam przedłużoną umowę na czas nieokreślony i tydzień temu dowiedziałam się i ciąży. A po prenatalnych chciałabym przejść na l4, no wiadomo lepiej płatne.

właśnie się zważyłam i trzy kilo w dół [emoji52]
na dodatek mój puls jest wysoki w kosmos (101) (zawsze miałam w okolicy 75) a ciśnienie krwi 106/81 [emoji55]

Ostatnia edycja:
właśnie się zważyłam i trzy kilo w dół [emoji52]
na dodatek mój puls jest wysoki w kosmos (101) (zawsze miałam w okolicy 75) a ciśnienie krwi 106/81 [emoji55]
Taka odpowiedź lekarza w necie znalazlam na podobne pytanie.

Niezależnie od liczby kilogramów, które Pani przytyła, w ciąży zachodzą w układzie krążenia fizjologiczne zmiany. Dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, obniżenia ciśnienia tętniczego oraz przyspieszenia akcji serca. Czynność serca ulega przyspieszeniu w spoczynku ze średnio 70/min do 80-90/min. U osób, które miały przed ciążą szybsze tętno, w ciąży średnia akcja serca w spoczynku może wynosić nawet 90-100/min

Wysiłek fizyczny u kobiety ciężarnej powoduje większy wzrost częstości serca, niż przed ciążą. Serce kobiety ciężarnej przepompowuje około 30-50% więcej krwi w ciągu minuty niż przed ciążą. Dlatego kobiety ciężarne często skarżą się na uczucie szybkiego bicia lub kołatanie serca. Zmiany w układzie krążenia rozpoczynają się już w I trymestrze, a objawy zmęczenia i szybkiego bicia serca narastają do końca II trymestru, po tym okresie utrzymują się zwykle na podobnym poziomie.

Należy także pamiętać o innych przyczynach przyspieszonego bicia serca, takich jak niedokrwistość (anemia) i nadczynność tarczycy. Ciąża może także nasilić wcześniej występujące zaburzenia rytmu serca i objawy innych chorób serca (np. niewydolności serca), a także ujawnić nierozpoznaną wcześniej wadę zastawkową.

Powinna pani porozmawiać z prowadzącym ginekologiem położnikiem, on oceni czy jest potrzebna konsultacja lekarza internisty lub kardiologa. A jeżeli rozpozna u Pani niedokrwistość, zaleci stosowanie preparatów żelaza, natomiast jeśli badania hormonów tarczycy wypadną nieprawidłowo, to pod kontrolą lekarza endokrynologa otrzyma Pani stosowne leczenie.

Kołotanie pamiętam z ostatniej ciąży tyle ze jakie tętno nie sprawdzałam i ta Zadyszka po Schodach 🥵 jakbym miała 100kg plus a nie 15

No i właśnie mam to w planach 😍. Po 25tyg w 3 ciąży szykowalam sobie drugą zamrażarkę na pozniejszy czas po porodzie i powiem wam ze odjęło mi to Mnostwo pracy kiedy tego potrzebowalam także polecam przygotowac sie tez od strony kulinarnej jesli ktos lubi własną kuchnie:)
FitMum!
Nawet o tym jeszcze nie pomyślałam, ale masz rację! To super pomysł, choć nie na teraz, bo leżę plackiem całymi dniami z mdlosciami i zawrotami.
Ale może podać więcej szczegółów? Jakie przepisy, jakie ilości, na ile tygodni się przygotowała?
Nie lubię gotować, ale po porodzie.. Mąż jest w trasach, moi Rodzice i Teście, wszyscy nie żyją, nie mam na kogo liczyć. Będę zdana na siebie..

Pozdro Dziewczynki!!

reklama
Taka odpowiedź lekarza w necie znalazlam na podobne pytanie.

Niezależnie od liczby kilogramów, które Pani przytyła, w ciąży zachodzą w układzie krążenia fizjologiczne zmiany. Dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, obniżenia ciśnienia tętniczego oraz przyspieszenia akcji serca. Czynność serca ulega przyspieszeniu w spoczynku ze średnio 70/min do 80-90/min. U osób, które miały przed ciążą szybsze tętno, w ciąży średnia akcja serca w spoczynku może wynosić nawet 90-100/min

Wysiłek fizyczny u kobiety ciężarnej powoduje większy wzrost częstości serca, niż przed ciążą. Serce kobiety ciężarnej przepompowuje około 30-50% więcej krwi w ciągu minuty niż przed ciążą. Dlatego kobiety ciężarne często skarżą się na uczucie szybkiego bicia lub kołatanie serca. Zmiany w układzie krążenia rozpoczynają się już w I trymestrze, a objawy zmęczenia i szybkiego bicia serca narastają do końca II trymestru, po tym okresie utrzymują się zwykle na podobnym poziomie.

Należy także pamiętać o innych przyczynach przyspieszonego bicia serca, takich jak niedokrwistość (anemia) i nadczynność tarczycy. Ciąża może także nasilić wcześniej występujące zaburzenia rytmu serca i objawy innych chorób serca (np. niewydolności serca), a także ujawnić nierozpoznaną wcześniej wadę zastawkową.

Powinna pani porozmawiać z prowadzącym ginekologiem położnikiem, on oceni czy jest potrzebna konsultacja lekarza internisty lub kardiologa. A jeżeli rozpozna u Pani niedokrwistość, zaleci stosowanie preparatów żelaza, natomiast jeśli badania hormonów tarczycy wypadną nieprawidłowo, to pod kontrolą lekarza endokrynologa otrzyma Pani stosowne leczenie.

Kołotanie pamiętam z ostatniej ciąży tyle ze jakie tętno nie sprawdzałam i ta Zadyszka po Schodach [emoji3062] jakbym miała 100kg plus a nie 15
tak juz sama szukałam i stwierdziłam że chyba nie jest źle [emoji2] w środę mam gina to jeszcze dopytam co ona o tym sądzi [emoji1]

właśnie ja już się męczę wchodząc na 3 piętro a schudłam 3kg haha[emoji2296]

Do góry