reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

To ja od dwóch dni podaję marchewkę. Też mi się wydaję, że na razie jest ok. Zaczęłam już próbować z warzywami, bo wzrosła częstość karmień z 8 do 12 i tak sobie myślałam, czy Jasiowi tylko mleczko wystarcza. Zresztą myślę, że dwa tyg. dużej różnicy nie zrobią.

reklama
Mój mały od półtora tygodnia je kaszki mleczne. Wiem, że pewnie powiedziecie, że można dać dziecku coś lepszego niż kaszkę na mm, ale jak sie przypadkiem okazało, on je bardzo lubi ;) Potrzebowałam wyjść wieczorem (ważne spotkanie towarzyskie z pracy, na którym "powinno się być"), a mój mały w ogóle nie ogarnia jedzenia z butelki. Na próbę zrobiłam mu tej kaszki i nakarmiłam łyżeczką i byłam w szoku, że nie dość że ogarnia jedzenie łyżeczką to jeszcze wcina jak najęty i wydaje przy tym takie odgłosy aprobaty i zadowolenia ;P Dodaję mu czasem do tego jakieś owoce zmiksowane albo ze słoika. Czasem też dynię. Poza tym spróbowałam dać mu marchewkę kilka razy i już wiem, że ma po niej zaparcia..

@Olga089 Synowi nigdy nie dawałam kaszki inaczej niż łyżeczką 😉 Spróbuj włączyć do diety śliwki one pomagają przy zaparciach.
Małej zamówiłam kaszki Helpa i owoce lifilozowane w proszku by dodawać do kaszek jak zabraknie świeżego.
Mleko nie raz tez wciąga podawane łyżeczką.

@Olga089 Synowi nigdy nie dawałam kaszki inaczej niż łyżeczką 😉 Spróbuj włączyć do diety śliwki one pomagają przy zaparciach.
Małej zamówiłam kaszki Helpa i owoce lifilozowane w proszku by dodawać do kaszek jak zabraknie świeżego.
Mleko nie raz tez wciąga podawane łyżeczką.
Tak, dodaję mu mus z suszonych śliwek do kaszek i dynię, bo ponoć tez pomaga na zaparcia.
Ja nie wiem, ten mój synek w zasadzie od początku ma problemy z kupką. Nawet bylismy na usg brzuszka, ale wszystko wyszło prawidłowo. Czasem to tak stęka i się pręży, żeby zrobić kupę.. Ale brzuszek ani trochę nie jest wzdęty.

Tez zamowilam kaszki z helpy. Ja malej dalam kawalek buraka do pociumkania- zadowolona. Kawalek gruszki - przeszczesliwa i dzisiaj rozciapalam banana i sama jadla lyzeczka. Tez chyba kiepsko zaczynam bo owoce ale to mialam pod reka a mala baaaaaardzo ale to bardzo chce cos jesc innego. Nie chce jej na sile trzymac te 2 tygodnie bo to juz nie ma znaczenia :)

Ps. Po wylanej pomidorowej w restauracji dzisiaj na nas wylala caly kubek kawy... nie wiem kiedy to sie dzieje. To sa ulamki sekund. Wiec jak zwykle zostawilismy chlew i wyszlismy z rykiem malej

@Darapuszkin też stwierdziłam, że te dwa tygodnie to różnicy nie zrobią, a mała się wyrywa do jedzenia. Wczoraj i dziś był ziemniak i jak dotąd to jest warzywo, które najbardziej Neli nie podeszło. chyba dlatego że za suchy i tak myślę (co dla mnie jest lekko obrzydliwe), że jutro zmieszam go z moim mlekiem.

My z małą jeszcze w żadnej restauracji itp nie byliśmy, więc trochę się boje co mogłaby zrobić, bo to też taki mały urwisek jest😁

Alible ja starszemu na początku marchewkę taka własną podawałam właśnie z mlekiem, bo inaczej mu nie szła. A później już wszamal bez problemu 😉
My wróciliśmy niedawno że spaceru. Po drugiej str ulicy mamy dzika plaże z płytka woda to starszak trochę pobawił się.

reklama
@alible Nela z czworaka siadala tak ze przekrecala tyleczek na jeden bok i siadala czy podklada noge pod siebie? Roma zaczyna kombinowac jak usiasc z czworakow ale raz podlozyla jedna noge a druga zostala w tyle i wyszedl jej taki szpagat ze zaczela wyc. Teraz probuje na bok tylek dac ale chyba sie jeszcze boi troche...

Do góry