reklama
Cookie_
Moderator
- Dołączył(a)
- 29 Listopad 2019
- Postów
- 3 081
U mnie moja wcina domowe, ale słoik zawsze w domu jakiś mam w rezerwie i też nim nie pogardzi. Gotując zamrożone porcje też staram się miec. Dziś wciągała krem z kalarepki (+por, marchewka, koperek) z kurczakiem i płatkami ryżowymi. Czasem brakuje mi pomysłów na kompozycje to zerkam co słoiczki mają w składzie
choć najczęściej je to co my tylko wersję bez soli.

Darapuszkin
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Styczeń 2020
- Postów
- 1 252
Ja wczoraj zrobilam ryz z duszonymi warzywami (cebula, pomidory, cukinia) z pieprzem i ziolami prowansalskimi. Dla nas to byl farsz do papryk pieczonych. Roma jadla ale ostatecznie walnela miską o ziemie i mozecie sie domyslic ile mialam sprzatania
pozniej maliny w calosci dostala to zapchala sie nimi jak szalona. Pozniej zrobilam koktail malina-banan ale to juz chyba bylo too much i sie zrzygala
dzisiaj sloiczek...
Co Was czytam to mysle ze musze w koncu zaczac gotowac malemu. Jezu. My tylko te sloiki. Ale ja zawsze bylam taka noga w kuchni, pracowalam po 14h wiec jadlam na mieście. O ile warzywa jeszcze ogarnę na parze to miesa sie jakos boje. Boje sie ze nie dogotuje. W ogole sie boje ze po moim jedzeniu to brzuszek go bedzie bolal i te sloiki jakies sie bezpieczne wydaja...
No i z rozszerzaniem pod wzgl skladnikow jestem w lesie... przed nami jajka, gluten, ryby, pomidory.
No i z rozszerzaniem pod wzgl skladnikow jestem w lesie... przed nami jajka, gluten, ryby, pomidory.
Dla mnie pieczarki to grzyby. I do 1 r.z. bym ich stanowczo nie dawala.Kurde pieczarki to dla mnie takie nieoczywiste warzywa. Spróbowałabym podać w sumie
Tak btw oto jak u nas wyglada jedzenie:
Jaki fajny podnozek z trytytek!
Darapuszkin
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Styczeń 2020
- Postów
- 1 252
Ane20.02.20
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 22 Styczeń 2020
- Postów
- 290
My też na słoiczkach. Starszej córce zawsze gotowałam a teraz jestem leniwaCo Was czytam to mysle ze musze w koncu zaczac gotowac malemu. Jezu. My tylko te sloiki. Ale ja zawsze bylam taka noga w kuchni, pracowalam po 14h wiec jadlam na mieście. O ile warzywa jeszcze ogarnę na parze to miesa sie jakos boje. Boje sie ze nie dogotuje. W ogole sie boje ze po moim jedzeniu to brzuszek go bedzie bolal i te sloiki jakies sie bezpieczne wydaja...
No i z rozszerzaniem pod wzgl skladnikow jestem w lesie... przed nami jajka, gluten, ryby, pomidory.

Gotowanie nie jest trudne. Ja tez nie umialam ale trzeba znalezc fajny blog i robic zgodnie z przepisem

Ale rozumiem- tez np chcialabym opanowac jakies miesa duszone czy pieczone (takie w sosie) ale jakos sie nie moge zabrac - macie jakies sprawdzone przepisy? Albo cos fajnego wege?
Darapuszkin
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Styczeń 2020
- Postów
- 1 252
Tez korzystam z kwestii smaku - polecam
reklama
Cookie_
Moderator
- Dołączył(a)
- 29 Listopad 2019
- Postów
- 3 081
Ja często robię z głowy na oko po prostu na czuja
Nigdy nie uczyłam się gotować. Jakoś samo przyszło naturalnie gotowanie i pieczenie. Synowi zawsze robię torty na urodziny. Warzywa mamy swojskie od rodziców także mała śmiało może wcinać. Jajka od znajomego, co ma kilka kurek by miec swoje jajka.
Szybkie mięso to np schab w sosie pieczeniowym. Łatwo się robi. Schac kroje na plastry, przyprawiam solą i pieprzem a później obsmażam aż będzie lekko brązowy z obu stron. Na patelni zostaje trochę "przypieczonych" pozostałości mięsa i na to wrzucam pokrojoną w piórka cebulkę po krótkim podsmażeniu dodaje trochę wody. Cebulka zbierze pozostałe smaki z miesa. Do tego wkładam mięso, ziele angielskie i listek laurowy. Wszystko duszę z 1h na wolnym ogniu. Zagęszczam odrobina mąki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Często dodaje np namoczone wcześniej grzyby i smietane i mam mięso w sosie grzybowym.
Przepisów na to danie sporo w necie. Wpiszcie schab w sosie własnym lub pieczeniowym.
Z przepisów korzystam jak robię pierwszy raz coś nowego a tak to np odtwarzam coś co jadłam w restauracji czy sama "produkuję" widząc co mam w lodówce

Szybkie mięso to np schab w sosie pieczeniowym. Łatwo się robi. Schac kroje na plastry, przyprawiam solą i pieprzem a później obsmażam aż będzie lekko brązowy z obu stron. Na patelni zostaje trochę "przypieczonych" pozostałości mięsa i na to wrzucam pokrojoną w piórka cebulkę po krótkim podsmażeniu dodaje trochę wody. Cebulka zbierze pozostałe smaki z miesa. Do tego wkładam mięso, ziele angielskie i listek laurowy. Wszystko duszę z 1h na wolnym ogniu. Zagęszczam odrobina mąki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Często dodaje np namoczone wcześniej grzyby i smietane i mam mięso w sosie grzybowym.
Przepisów na to danie sporo w necie. Wpiszcie schab w sosie własnym lub pieczeniowym.
Z przepisów korzystam jak robię pierwszy raz coś nowego a tak to np odtwarzam coś co jadłam w restauracji czy sama "produkuję" widząc co mam w lodówce

Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 6 tys
- Wyświetleń
- 338 tys
- Odpowiedzi
- 10
- Wyświetleń
- 1 tys
- Odpowiedzi
- 5
- Wyświetleń
- 790
Podziel się: