reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

O rany tez mnie nie bylo i chwile i ile do nadrabiania :D mamy dzisiaj trip 400km i mala juz ledwo daje rade ale calkiem niezla z niej podrozniczka! Zaraz nam Roma wystartuje do raczkowania - ma etap bujania sie na czworaka i pelza jak szalona... do siadu bardzo sie podciaga, tak jak u @Cookie_ jak karmie klasycznie to siada mi. Tez mam szczoteczke silikonowa na palec ale zapomnialam ze paste trzeba :D

reklama
@Kurcia nie przejmuj się wielkością porcji jak na wadze przybiera.
Karmiąc piersią nie mam pojęcia ile ml moja zjada. Ważę ja co tydzień i wtedy widzę czy przybiera. Raz mniej raz więcej, pieluszki moczy jest pogodna i ok.
Dziecko jak dorosły też ma dni, że słabiej je.

@Kurcia nie przejmuj się wielkością porcji jak na wadze przybiera.
Karmiąc piersią nie mam pojęcia ile ml moja zjada. Ważę ja co tydzień i wtedy widzę czy przybiera. Raz mniej raz więcej, pieluszki moczy jest pogodna i ok.
Dziecko jak dorosły też ma dni, że słabiej je.
Staram się nie przejmować, ale wiesz... Dziecko pięknie jadło a tu nagle już półtora tygodnia taka zmiana. Czy przybiera to nie wiem, bo go nie ważyłam... Jak jadł pięknie to i pięknie przybierał więc nie miał kłopotów z tym. Dopiero teraz takie akcje...

@Kurcia, nie pamiętam już, czy on miał problem z wędzidełkiem? Może tu tkwi problem słabych przyrostów, bo i smoczek butelki ciężko mu chwycić?

Miał miał. On już miał dwa razy przycinane i teraz jest ok :)
Ale chyba niejasno napisałam: po przycięciu on pięknie jadł i zawsze pięknie przybierał. Szedł 50 centylem. Ideolo.
A teraz od tygodnia ma te jazdy z jedzeniem, ale ja nie wiem jak przybiera bo nie mam w domu wagi. A ważenie będzie dopiero na szczepieniu w sierpniu...
Także się boję że mi poleci z wagi jak będzie tak słabo jadł jakiś dłuższy czas...

Kup wagę. Wydatek rzędu 100-150 zł a wiesz co i jak. Kupiłam dla starszego i po latach przydała się znów. Jestem spokojniejsza jak sobie zważę co jakiś czas małą.
Przyda Ci się nie raz to dobrze wydane pieniądze.

Witam.
Drogie Panie szukam porady, gdyż u mojej kruszynki zbyt szybko zarasta ciemiaczko. Urodziła się z małym 0,5 - 0,5, dwa tygodnie temu poszłam z wizytą bo zauważyłam że szew czołowy robi się wypukły i okazało się dodatkowo że ciemie jest maciupenkie. Wit d odstawiona, od urodzenia jest na mm. Chirurg jedynie to potwierdził i kazał zrobić usg główki i brzuszka. Mała ma od urodzenia problem z jedzeniem, je mało. Czeka nas za 2 dni neurolog. Strasznie się boję, czy któraś z mam miała podobnie i może się podzielić /poradzić?
Na dodatek Mała nie obraca się na plecy, i pediatra stwierdziła że jest trochę zacofana w ruchu motorycznym. Na brzuszek ładnie się obraca i chętnie, łapie za zabawki, obraca się w prawo i lewo na brzuszku o 360 stopni. Zaczyna się odpychać do tyłu i gdy leży na plecach to robi mostek i tak się cofa. Jedyny minus to że nie obraca się na plecy z brzuszka i często płacze na brzuszku, rozjezdzaja jej się wtedy rączki na bok i główkę opuszcza, często na lewą rączkę i bierze ją wtedy do buźki. Mała też kiepsko śpi, ciągle się budzi. Wgl moja pediatra nie widzi nic złego. Na dodatek mała ma anemie. Myślałam że może napięcie mięśniowe ma, bo często zaciska piąstki i strasznie płacze przy ubieraniu ale znowu moja pediatra twierdzi że nie. Ja już nie wiem jak pomóc mojej kruszynce. Czy ktoś miał podobne doświadczenie i doradzi? Ki

Witam.
Drogie Panie szukam porady, gdyż u mojej kruszynki zbyt szybko zarasta ciemiaczko. Urodziła się z małym 0,5 - 0,5, dwa tygodnie temu poszłam z wizytą bo zauważyłam że szew czołowy robi się wypukły i okazało się dodatkowo że ciemie jest maciupenkie. Wit d odstawiona, od urodzenia jest na mm. Chirurg jedynie to potwierdził i kazał zrobić usg główki i brzuszka. Mała ma od urodzenia problem z jedzeniem, je mało. Czeka nas za 2 dni neurolog. Strasznie się boję, czy któraś z mam miała podobnie i może się podzielić /poradzić?
Na dodatek Mała nie obraca się na plecy, i pediatra stwierdziła że jest trochę zacofana w ruchu motorycznym. Na brzuszek ładnie się obraca i chętnie, łapie za zabawki, obraca się w prawo i lewo na brzuszku o 360 stopni. Zaczyna się odpychać do tyłu i gdy leży na plecach to robi mostek i tak się cofa. Jedyny minus to że nie obraca się na plecy z brzuszka i często płacze na brzuszku, rozjezdzaja jej się wtedy rączki na bok i główkę opuszcza, często na lewą rączkę i bierze ją wtedy do buźki. Mała też kiepsko śpi, ciągle się budzi. Wgl moja pediatra nie widzi nic złego. Na dodatek mała ma anemie. Myślałam że może napięcie mięśniowe ma, bo często zaciska piąstki i strasznie płacze przy ubieraniu ale znowu moja pediatra twierdzi że nie. Ja już nie wiem jak pomóc mojej kruszynce. Czy ktoś miał podobne doświadczenie i doradzi? Ki
Cześć Dacja,
odnośnie ciemiączka się nie wypowiem, ale jeśli chodzi o obroty to jeśli Twoja córa jest w wieku naszych maluchów (znaczy z lutego 2020) to myślę, że nie masz powodów do obaw. Obroty z plecków na brzuszek powinny pojawić się około 5-6 miesiąca, natomiast świadome i kontrolowane obroty w drugą stronę to dopiero 6-8 miesiąc.
Odsyłam do artykułów mamyfizjoterapeuty

@Dacja moja mała ma ciemiączka 0,5x0,5 i póki co nic się nie dzieje. Nadal wyczuwam, że nie jest zrosniete. Z obrotami jest tak jak wyżej Olga napisała.
Co do leżenia na brzuszku i napięcia jak coś cię niepokoi umów się na wizytę z fizjoterapeutą i nie polegaj tylko na opinii pediatry. Co do płaczu przy ubieraniu to moja nie raz tez tak miewa i to normalne, że wtedy dziecko zaciska piątki w nerwach.

reklama
Moja ma ciemiaczko 1x1 i tez pediatra mowila ze nieduze ale trzeba poprostu kontrolowac przyrosty obwodu glowy. Bylam u neurochirurga (z inną sprawą) i w ogóle nie skomentowal wielkosci ciemiaczka. Widze ze ciagle pulsuje wiec znaczy ze nie zaroslo jeszcze... z tego co wiem wczesne zarastanie nie musi oznaczac nic zlego jesli glowa rosnie ok. Co do obrotow to tak jak wyzej napisaly dziewczyny. Moja zaczyna cwiczyc z brzucha na plecy powoli teraz :)

Do góry