reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe 2020

reklama
Hej Dziewczyny, sorki, że się nie odzywałam, ale ostatnio popadłam w stan depresyjny z płaczem włącznie. We wtorek
wieczorem czułam się okropnie, męczyły mnie skurczę i napinanie sie brzucha i to non-stop. Bałam się, że urodzę a to jeszcze za wcześnie. Teraz ogólnie wieczorami czuję się nie najlepiej, wszystko mnie boli i brzuch robi mi się twardy jak piłka do kosza. W dzień jest ok, jakoś funkcjonuję chociaż coraz gorzej z chodzeniem. Wychodzą tę nadprogramowę kilogramy😉 Wczoraj miałam ostatnie zajęcia ze szkoły rodzenia. Ćwiczyliśmy oddychanie. Nie wiem, czy dobrze to zrozumiałam. W pierwszej fazie porodu oddychamy do płuc i dyszymy a w drugiej przed parciem do przepony?

Cześć @natusia.mamusia86
Szczerze nie zwracałam uwagi na oddychanie. W pierwszej fazie nabierałam duże wdechy i powoli sobie wypuszczałam powietrze i to mi pomagało gdy chodziłam a w czasie parcia to położna mówiła kiedy w danej chwili mam nabrać powietrza, kiedy wypuszczać a kiedy przec.

Hej Dziewczyny, sorki, że się nie odzywałam, ale ostatnio popadłam w stan depresyjny z płaczem włącznie. We wtorek
wieczorem czułam się okropnie, męczyły mnie skurczę i napinanie sie brzucha i to non-stop. Bałam się, że urodzę a to jeszcze za wcześnie. Teraz ogólnie wieczorami czuję się nie najlepiej, wszystko mnie boli i brzuch robi mi się twardy jak piłka do kosza. W dzień jest ok, jakoś funkcjonuję chociaż coraz gorzej z chodzeniem. Wychodzą tę nadprogramowę kilogramy😉 Wczoraj miałam ostatnie zajęcia ze szkoły rodzenia. Ćwiczyliśmy oddychanie. Nie wiem, czy dobrze to zrozumiałam. W pierwszej fazie porodu oddychamy do płuc i dyszymy a w drugiej przed parciem do przepony?
Hej kochana! Dla mnie koncowka tez jest ciezka psychicznie i mam stany depresyjne. Wydaje mi sie ze w czasie porodu oddycha sie intuicyjnie i juz o tym nie myslisz. Najlepiej chyba przeponowo zeby dotleniac macice na skurczu. Ja z kolei tez nadal z przebojami. Dzisiaj mialam kontrolne ktg z rana i wyszla znowu tachykardia plodu. Przy zapisie 40 min prawie caly czas 170-180 puls. Bylam bardzo zdenerwowana bo strasznie piz**wata polozna mnie przyjmowala i podniosla mi cisnienie i jej tekst "ten zapis jest masakryczny"... skonsultowal mnie lekarz i skierowanie na izbe przyjec z sugestia ze juz raczej zostane i wywolaja porod a tam i w usg puls i przeplywy ok oraz ponowne ktg i wszystko wporzadku!! Jak to mozliwe? Czy dziecko moze miec szybszy puls przez moj stres? Babka tez powiedziala ze moze za malo zjadlam i wypilam chociaz bylam po sniadaniu... nie wiem co o tym myslec. Ta koncowka jest dla jednym wielkim stresem...

@Darapuszkin dziękuję za odp.Myślę, że Twoje samopoczucie może mieć wpływ na małą. Jeżeli Ty się denerwujesz to małej puls też się podnosi, a na pewno już idąc na badanie myślisz , czy wszystko ok. Najważniejsze, że jesteś pod kontrolą, mała donoszona, także może już na świecie się w razie co pojawić.

Tez o ile pamietam z szkoly rodzenia to trzeba oddychac przepona. Nam kazali klasc reke na brzuchu i to ona miala sie podnosic w trakcie oddechu. Ale przetestowac w praktyce nie bylo mi dane ;)
Dorapuszkin a co powiedzial lekarz po tym jak wyniki wyszly ok? Tez mi sie wydaje ze moglas sie zestresowac i dziecko to czulo. Generalnie niestety ale, z mojego doswiadczenia, musisz sie nastawic ze w trakcie pobytu w szpitalu nie raz natkniesz sie na niemily czy nawet wredny personel :( jakos trzeba umiec w tym nielatwym dla nas okresie albo im odgadac albo olac ;)

reklama
Tez o ile pamietam z szkoly rodzenia to trzeba oddychac przepona. Nam kazali klasc reke na brzuchu i to ona miala sie podnosic w trakcie oddechu. Ale przetestowac w praktyce nie bylo mi dane ;)
Dorapuszkin a co powiedzial lekarz po tym jak wyniki wyszly ok? Tez mi sie wydaje ze moglas sie zestresowac i dziecko to czulo. Generalnie niestety ale, z mojego doswiadczenia, musisz sie nastawic ze w trakcie pobytu w szpitalu nie raz natkniesz sie na niemily czy nawet wredny personel :( jakos trzeba umiec w tym nielatwym dla nas okresie albo im odgadac albo olac ;)
Lekarz powiedzial ze przeplywy i ktg ksiazkowe. Babka mi lazala zjesc bulke o wypic pol litra wody przed drugim ktg i lekarz powiedzial ze to poranne moglo takie wyjsc z odwodnienia, dostarczylam elektrolity i bylo ok. Ostatnio byla taka sama sytuacja ze o 8 rano bilo za szybko a juz jak sie rozchodzilam, zjadlam cos i wypilam wiecej wody bylo ok...

Do góry