reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

Marta1981

Rodzyneczka
Dołączył(a)
8 Listopad 2007
Postów
12 665
Miasto
miasto sexu i biznesu
Ciasto Shrek:
Biszkopt:
5 jajek,5 łyżek cukru - ubijamy do białości.
Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 2 ziemniaczanej i 1łyżeczkę proszku do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym do 175-180*C przez 25 minut.
Masa bagno:
1 duży Pysio zielony lub 3 małe zielone soczki z Biedronki - odlewamy 1,5 szk. i mieszamy z 3 budyniami śmietankowymi - resztę gotujemy i dodajemy rozrobione budynie.Wylewamy gorące na biszkopt i układamy delicje.
Warstwa delicji:
1 podwójna i 1 zwykła paczka delicji.
Pianka:
2 Śnieżki ubijamy z 1 szk. rozpuszczonej i tężejącej zielonej galaretki.Wykładamy na delicje.
Galaretka:
2 zielone galaretki rozpuszczamy wg przepisu i tężejącymi wylewamy na piankę.
Ja biszkopt nasączam galaretką,bo potem odpada od reszty ciasta.
 
reklama
A no prosze!Ten taki na czasie!:-)

PIERNICZKI

55 dag mąki (+więcej do posypania)
30dag miodu
10 dag cukru pudru
12dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika ok 60g
kakao ok 2 łyżeczki

Miód podgrzać w wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja jeszcze podgrzewałam masło). Wałkować na ok 5mm i wykrawać! Pieć na papierze w temp. 180 stopni ok 8minut(szybko mogą się spalić).
 
Ciasteczka maszynkowe

30 dkg mąki
15 dkg skwarek,takie co tłuszcz się topi na smalec - przekręcić przez maszynkę na
siatce do maku(malutkie dziurki)
10 dkg pudru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/5 szk mleka
aromat dowolny
puder do posypania
Wszystko razem zagnieść,wstawić do lodówki na 2 godziny.
Do ręcznej maszynki do mielenia mięsa zakładamy przystawkę do ciastek i kręcimy.Ciastka ucinamy na szerokość dłoni - 7-8 cm.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 175stopni aż się zarumienią,ok.12-15 minut.
maszynka.jpg


 
Marta,fotka super....!!!:-D:-D:-D

A to moje paluszki rybne-czosnkowe:

*Filet rybny(ja kupuje dorsza lub morszczuka)
*mleko
*czosnek(ja daje duzo,ale to wedle upodoban)
*sol

Fileta kroje w paski,wkladam do garnka zalewam mlekiem,czosnek obieram i przeciskam przez praske,dodaje do ryby i mleka ,nastepnie sole zalewe i odstawiam w chlodne miejsce najlepiej na noc,zeby ryba dobrze przeszla czosnkiem...potem odcedzam fileta,obtaczam najpierw w mące,potem w rozkloconym jakku i obtaczam w bulce tartej....smaze na oleju na zloty kolor(musza plywac paluszki)
SMACZNEGO!
 
Anetko,nie każdy wie jak taka przystawka wygląda;-):tak: ,bo to bardziej komunistyczny sprzęt:-p:tak::-D:-D.
No tak,masz racje,ale moja tesciowa tez taka ma....:tak::-D:-D:-D

A tu przepis na pierniczki


PIERNICZKI
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
1 kostka masła/margaryny (250 g)
1 słoik miodu (400 g)

Dzień przed pieczeniem:

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

Smacznego :)
 

Załączniki

  • P1010458.jpg
    P1010458.jpg
    56,3 KB · Wyświetleń: 153
Anetko,nie każdy wie jak taka przystawka wygląda;-):tak: ,bo to bardziej komunistyczny sprzęt:-p:tak::-D:-D.

:-D:-D:-D ja wiem, ja wiem, moja mama ma taki sprzęt do ciastek:-)

to ja dam taki przepis. ostatnio M sobie bardzo to ciasto upodobał.;-)

Migdałowiec

1l mleka
2 duże paczki krakersów
3/4 szkl. cukru kryszt.
1/2 l śmietany 30 %
10 dkg płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dkg masła
1 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Mleko z puszki gotować 3 godz. Przestudzić

Na patelni lekko zrumienić płatki migdałowe.

Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować, z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając ugotować budyń i wystudzić.

w przepisie niestety nie mam podane co zrobić z masłem. ja wrzucam do mleka i razem gotuje.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.

Przełożenie ciasta.

krakersy- masa budyniowa- krakersy- karmel z mleka skondensowanego- krakersy- bita śmietana. wierzch posypać płatkami migdałowymi.

ja zamiast płatków migdałowych to posypywałam też tartą czekoladą.
 
reklama
podajcie przepis na chlebek. i w czym go pieczecie?


Ja robię taki chlebek, ale chętnie wypróbuję inne przepisy;-)


[FONT=&quot]Chleb z ziarnami łatwy do zrobienia[FONT=&quot][/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]1kg mąki,[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]4 łyżeczki cukru (płaskie )[/FONT][FONT=&quot]
[FONT=&quot]4 łyżeczki soli (płaskie)[/FONT][/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]3 szkl. płatków owsianych lub otrębów pszennych[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]1 litr[/FONT][FONT=&quot] wody[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]1/2 szkl. słonecznika lub pestek dyni[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]1/2 szkl. sezamu[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]1/2 szkl siemienia[/FONT][FONT=&quot]
[FONT=&quot]7 dkg drożdży[/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewniana łyżką.[/FONT][FONT=&quot] [FONT=&quot]Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru, trochę mąki.[/FONT] [FONT=&quot]Pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie wolne).[/FONT][FONT=&quot][/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Foremki wysmarować masłem ( keksówki) 2 szt. wychodzą chleba z tej porcji. Piec
w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzinę.[/FONT]
[FONT=&quot] [FONT=&quot]Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania. Ciasto musi rosnąć w foremkach ok. 30-40 min. [/FONT][/FONT]
[FONT=&quot]Wyrośnięte wkładać do piekarnika.[/FONT]
 
Do góry