reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2023

Dziewczyny proszę o radę. Następne USG mam za 2 tygodnie, ale z powodu tych niskich przyrostów (ostatni 23%) myślę czy powtarzać betę. Moja gin mówi, że nie ma sensu, bo powyżej 1000 najważniejszy jest obraz USG a nie beta i to że do 1000 rosła książkowo to dobry prognostyk i żeby się nie przejmować że zwolniła, bo tak może być. Sama już nie wiem czy czekać cierpliwie do USG czy powtórzyć betę? 2 tygodnie to szmat czasu, trochę się boje, że zwariuję w tym czasie ;) Jeżeli chodzi o objawy to nie czuję kompletnie nic, żadnych plamień, skurczy, bólu piersi, no dosłownie nic. Co Wy byście zrobiły?
A ile wynosiła ostatnia beta ? Nic jeszcze nie było widać na usg ?
Powiem Ci może na swoim przykładzie.
Moja pierwsza beta to 17. Po 48h przyrost 118% 36,21. Niestety po kolejnych 48h przyrost tylko 40% i beta 52,52 :(
Już wszystko wpisałam na stary, leżałam dwa dni w szpitalu z powodu boli. Jednak beta ruszyła od nowa, kolejny przyrost 65% następny 170% i dzisiejszy 140% a beta już 830 prawie ❤️ uwierzyłabym, ze jeden zły przyrost jeszcze niczego nie przekreśla. Jutro mam pierwsza wizytę, liczę ze może coś już będzie widać. To prawda, ze na późniejszym etapie beta wolniej rosnie i to obraz z USG jest ważny.
Skoro nie masz objawów które mogłaby Cię nie martwić to spróbuj zaczekać spokojnie do wizyty. Badalas może progesteron ? Wiesz zawsze jeśli coś będzie Cię martwić ( tak jak mnie tydzień temu) to możesz podjechać na IP oni Ci tam pomogą, zbadają i powiedzą co i jak.

reklama
Wracam z wizyty dziewczyny. Z racji tego, że robiłam USG tydzień temu, dziś nie było robione ponieważ nie można robić tego USG tak często, zwłaszcza w trakcie organogenezy. Powiedział, że najprawdopodobniej zrobimy dopiero w 12 tygodniu genetyczne. Żebym się nie stresowała w ogóle, że wyniki są ok, że tsh jak jest pod opieką endokrynologa no to niech trzyma rękę na pulsie.

Wracam z wizyty dziewczyny. Z racji tego, że robiłam USG tydzień temu, dziś nie było robione ponieważ nie można robić tego USG tak często, zwłaszcza w trakcie organogenezy. Powiedział, że najprawdopodobniej zrobimy dopiero w 12 tygodniu genetyczne. Żebym się nie stresowała w ogóle, że wyniki są ok, że tsh jak jest pod opieką endokrynologa no to niech trzyma rękę na pulsie.
A ro dziwnie szczerze Ci powiem, sama jak byłam tydzień temu w szpitalu to robili usg co dwa dni. Ale ja się ma tym nie znam. A powiedz na jakim etapie jesteś ( przepraszam ale nie pamietam ) który to tc ?

A ile wynosiła ostatnia beta ? Nic jeszcze nie było widać na usg ?
Powiem Ci może na swoim przykładzie.
Moja pierwsza beta to 17. Po 48h przyrost 118% 36,21. Niestety po kolejnych 48h przyrost tylko 40% i beta 52,52 :(
Już wszystko wpisałam na stary, leżałam dwa dni w szpitalu z powodu boli. Jednak beta ruszyła od nowa, kolejny przyrost 65% następny 170% i dzisiejszy 140% a beta już 830 prawie ❤️ uwierzyłabym, ze jeden zły przyrost jeszcze niczego nie przekreśla. Jutro mam pierwsza wizytę, liczę ze może coś już będzie widać. To prawda, ze na późniejszym etapie beta wolniej rosnie i to obraz z USG jest ważny.
Skoro nie masz objawów które mogłaby Cię nie martwić to spróbuj zaczekać spokojnie do wizyty. Badalas może progesteron ? Wiesz zawsze jeśli coś będzie Cię martwić ( tak jak mnie tydzień temu) to możesz podjechać na IP oni Ci tam pomogą, zbadają i powiedzą co i jak.
Dziękuję Ci bardzo za tą wiadomość, daje nadzieję 😍 trzymam mocno kciuki za Twoją jutrzejszą wizytę 😊

Byłam na USG przy becie 1500 (to mój ostatni pomiar) - pęcherzyk w macicy o średnicy 6/7 mm. Progesteron miałam badany przy pierwszej becie - wynosił wówczas 13 - przyjmuję już leki :) kontroli nie robiłam, bo gin twierdzi, że nie ma potrzeby - biorę dużą dawkę, a podobno progesteron, który przyjmuję w badaniach nie wychodzi 🤔

Dziękuję Ci bardzo za tą wiadomość, daje nadzieję 😍 trzymam mocno kciuki za Twoją jutrzejszą wizytę 😊

Byłam na USG przy becie 1500 (to mój ostatni pomiar) - pęcherzyk w macicy o średnicy 6/7 mm. Progesteron miałam badany przy pierwszej becie - wynosił wówczas 13 - przyjmuję już leki :) kontroli nie robiłam, bo gin twierdzi, że nie ma potrzeby - biorę dużą dawkę, a podobno progesteron, który przyjmuję w badaniach nie wychodzi 🤔
To już możesz odetchnąć bardziej niż ja, skoro pęcherzyk jest w macicy tego sie trzymaj i czekaj spokojnie do kolejnej wizyty ❤️ mam nadzieje, ze jutro będę mogła powiedzieć to samo co Ty ❤️
Ale pamiętaj obserwować swoj organizm, każdy niepijący sygnał lepiej sprawdzić, nawet jeśli ktoś mówi ze panikujmy. Dobrze, ze jesteś obstawiona lekami ❤️

Cześć dziewczyny. Dołączam do Was jednak wszystko wskazuje na to, że nie na długo. Moja ciąża nie rokuje dobrze, ale nadzieja umiera ostatnia. Jestem mamą dwójki dzieci w wieku 3 i 1. Jest to moja piąta ciąża ogółem i pierwsza z zaskoczenia, nieplanowana. Z uwagi na nieregularne cykle po niedawno zakończonym kp nie mam pojęcia w którym tygodniu ciąży jestem. W USG - pęcherzyk ciążowy 6 mm przy becie 1500. Brak YS, brak zarodka. Postaram się nadrobić Wasze wpisy, żeby się czegoś o Was dowiedzieć :)
Trzymam kciuki żeby było ok ✊
Jestem po wizycie u swojej Pani doktor z tym trądzikiem i wysuszona cera i tak jak myślałam…hormony mooooocno szaleją 🫣🙈
W zasadzie to dobrze 🤭
Mieszkasz za granicą? Bo ja nigdy się nie spotkałam z tym, że USG nie można robić zbyt często. Jedynie, że dopplerowskie jest niebezpieczne. Chociaż w poprzedniej ciąży lekarz włączył mi serduszko w 7 tygodniu na chwilę 😬
Witam dziewczyny ❤️ dziś idę na wizytę do ginekologa. Robiłam betę przed wizytą i wyszła 9700 ( przyrost 94%)❤️ jeszcze czekam na wynik progesteronu
Ale piękna beta 🤩 trzymam kciuki za wizytę i daj znać po 😊
Witajcie,
Jestem tu nowa😊 Własnie zrobiłam test 27dc 3 dni przed planowaną @.Sa dwie kreseczki.Z kalkulatora termin 17 listopada.Mam wielką nadzieję że zostanę tu do końca😊
Super, gratulacje 😊

reklama
Do góry