reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2023

reklama
Dokładnie tak. Jeśli masz możliwość to od razu w labie szpitalnym, żeby uniknąć w razie czego nerwów z Diagnostyką itp labami. Ale jak nie masz możliwości u siebie w okolicy to lepsza Diagnostyka niż nic.

Mnie w Diagnostyce wyszło 2.85 i też mi dziewczyny pisały, że jest takim wyniku to raczej nie pomyłka ;-). Znajdziesz tam mój post zresztą, bo byłam przerażona.

Zobacz sobie tego linka z badaniami z Lancetu. Branie leków przeciwwirusowych zmniejsza ryzyko transmisji na dziecko nawet pięciokrotnie (do około 10 procent). To jest na prawdę ogromna różnica.
U nas w labie szpitalnym to chyba tylko na skierowanie. Czy normalnie każdy może skorzystać ?

Optymizmem napawa to, co pisze @lady_in_blue
Ja pamiętam taki wywiad z cenionym procesorem Dębskim (już nie żyje) w którym on powiedział coś w stylu że w ciąży już bez sensu robić badanie na cytomegalię bo i tak nie ma na to leczenia. A Laska na niebiesko nam tu przedstawiła najnowsze informacje, z których wynika, że to leczenie jest :)
Leczenie w Polsce pojawiło się w 2021 roku za sprawą determinacji rodziców dziecka, które miało się urodzić. Na świecie było już troszkę wcześniej dostępne. Tutaj cała historia:

Synek założycielki tej fundacji i grupy na Facebooku. Marta służy ogromną pomocą i wiedzą, tym bardziej że przecierała w Polsce szlaki.

Wielu ginekologów nic o tym nie wie, nie aktualizuje wiedzy na ten temat. Nawet jeśli jakimś cudem zleci te badania to nieraz każe olać wynik, bo i tak nie da się ich zdaniem nic zrobić.

To samo zresztą z badaniem grupy krwi i przeciwciał w pierwszym trymestrze ciąży. To jest obowiązkowe badanie dla wszystkich kobiet. To nie prawda, że jak kobieta ma grupę z plusem to nie trzeba badać przeciwciał - konflikt serologiczny i tak może się pojawić.

U nas w labie szpitalnym to chyba tylko na skierowanie. Czy normalnie każdy może skorzystać ?
Prywatnie powinno się dać móc zrobić badanie i za to zapłacić. Ważne, żeby badali to w swoim labolatorium a nie zlecali Diagnostyce czy Alabowi. Bo jeśli zlecają to na to samo wyjdzie jak pojedziesz do Diagnostyki a będzie mniej zachodu...

W Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach około 120pln kosztuje igg i igm cmv.

@lady_in_blue , jeszcze tak napiszę, bo dostałam info z pierwszej ręki, że przeciwciała IgG i IgM wykonują w labo przyszpitalnym w Opolu (info mam od koleżanki, której siostra pracuje w sektorze medycznym i ma kontakty w tym szpitalu, również w labie)🙂. @Kaala , info przydatne dla Ciebie- przy szpitalu na Katowickiej robią te badania.

Także tam na początek pojadę.

@Aczkolwiek@to_na_pralkę , nie wystraszyłaś mnie bardziej. Nie przejmuj się😘. Dobrze jest znać ryzyko niż żyć w nieświadomości.

@lady_in_blue , jeszcze tak napiszę, bo dostałam info z pierwszej ręki, że przeciwciała IgG i IgM wykonują w labo przyszpitalnym w Opolu (info mam od koleżanki, której siostra pracuje w sektorze medycznym i ma kontakty w tym szpitalu, również w labie)🙂. @Kaala , info przydatne dla Ciebie- przy szpitalu na Katowickiej robią te badania.

Super! Będziesz miała dużo bliżej ♥️. Jeśli robią u siebie tymi "lepszymi" szpitalnymi metodami, to jak najbardziej nie ma sensu jechać do Bytomia.

@Aczkolwiek@to_na_pralkę , nie wystraszyłaś mnie bardziej. Nie przejmuj się😘. Dobrze jest znać ryzyko niż żyć w nieświadomości.
Tam się trzeba umawiać ? Czy można w godzinach pobrań przyjść ?

reklama
Do góry