reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2023

Wystarczy do Łodzi, bo tam jest centrum leczenia i najlepsi pod słońcem specjaliści 😘.
Ale JEŚLI ten wynik jest prawdziwy to jest to wykryte tak wcześnie, że rozpoczniesz leczenie na czas. Cały czas jednak myślę, że jest duża szansa, że jest fałszywy.

Jak coś to wołaj, pisz i pytaj 😘.

Najgorzej mają kobiety, którym lekarz nie zlecił tego badania i dopiero jak wyszło coś niepokojącego w USG albo po porodzie to zaczęli drążyć. Wyrządzonych szkód nie da się odwrócić niestety.

Także pozostałe Listopadówki - nawet jak lekarz Wam tego nie zlecił to powinnyście mieć to badanie zrobione w pierwszym trymestrze ciąży.
Dziękuję, pocieszasz😘.

Jednakże chwilę przede mną na grupę trafiła dziewczyna z podobnym wynikiem IgM i dostała odpowiedź, że przy takiej wartości rzadziej można mówić o pomyłce, tylko ona miała mnóstwo przeciwciał IgG.

Ach, no już na 100% wiem, że w czwartek jadę do Bytomia.

To, że @Aczkolwiek@to_na_pralkę napisała o tym, że przy pierwotnym zakażeniu w 50% wirus może przejść na dziecko, nie napawa optymizmem.

Jakaś nadzieja zawsze jest.
Jeszcze raz Ci dziękuję 🌈.

reklama
Dziękuję, pocieszasz😘.

Jednakże chwilę przede mną na grupę trafiła dziewczyna z podobnym wynikiem IgM i dostała odpowiedź, że przy takiej wartości rzadziej można mówić o pomyłce, tylko ona miała mnóstwo przeciwciał IgG.

To, że @Aczkolwiek@to_na_pralkę napisała o tym, że przy pierwotnym zakażeniu w 50% wirus może przejść na dziecko, nie napawa optymizmem.

Nie chciałam straszyć, przepraszam 😔

Mi lekarz nie zlecił tego badania. Wiec trzeba się wybrac. Trzeba oznaczyć CMV IgG i IgM ?
Dokładnie tak. Jeśli masz możliwość to od razu w labie szpitalnym, żeby uniknąć w razie czego nerwów z Diagnostyką itp labami. Ale jak nie masz możliwości u siebie w okolicy to lepsza Diagnostyka niż nic.

Dziękuję, pocieszasz😘.

Mnie w Diagnostyce wyszło 2.85 i też mi dziewczyny pisały, że jest takim wyniku to raczej nie pomyłka ;-). Znajdziesz tam mój post zresztą, bo byłam przerażona.

Zobacz sobie tego linka z badaniami z Lancetu. Branie leków przeciwwirusowych zmniejsza ryzyko transmisji na dziecko nawet pięciokrotnie (do około 10 procent). To jest na prawdę ogromna różnica.

Dziękuję, pocieszasz😘.

Optymizmem napawa to, co pisze @lady_in_blue
Ja pamiętam taki wywiad z cenionym procesorem Dębskim (już nie żyje) w którym on powiedział coś w stylu że w ciąży już bez sensu robić badanie na cytomegalię bo i tak nie ma na to leczenia. A Laska na niebiesko nam tu przedstawiła najnowsze informacje, z których wynika, że to leczenie jest :)

Optymizmem napawa to, co pisze @lady_in_blue
Ja pamiętam taki wywiad z cenionym procesorem Dębskim (już nie żyje) w którym on powiedział coś w stylu że w ciąży już bez sensu robić badanie na cytomegalię bo i tak nie ma na to leczenia. A Laska na niebiesko nam tu przedstawiła najnowsze informacje, z których wynika, że to leczenie jest :)
Jest od niedawna i trzeba z tego korzystać, kiedyś nie było, wiec lekarze (ci mniej mądrzy) nie wypisywali w ogóle skierowania, bo po co, skoro i tak nie można leczyć 🙄

reklama
Do góry