reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2023

reklama
No chodzi o ten słynny rejestr ciąż, który działa od października. Nie znasz tematu?
Od wtedy każda ciąża- nieważne czy prowadzona prywatnie, czy na NFZ jest rejestrowana w systemie.
Tak samo antykoncepcja- i też nieważne, czy recepta lub wkładka były wystawione, czy założone w prywatnym gabinecie, czy na NFZ.

Wszystko wpisywane jest do ogólnopolskiego systemu SIM.
Slyszalam o tym, ale u mnie wizyt prywatnych nie widać w IKP. No i nie sądziłam, ze przed potwierdzeniem ciąży ktoś Ci ją wklepie w system 😳

Załączniki

• CB81A16C-3BF9-4F86-B2D5-85346807A814.png
    CB81A16C-3BF9-4F86-B2D5-85346807A814.png
    70,3 KB · Wyświetleń: 66
Slyszalam o tym, ale u mnie wizyt prywatnych nie widać w IKP. No i nie sądziłam, ze przed potwierdzeniem ciąży ktoś Ci ją wklepie w system 😳
Normalnie nie widać, ale te ciążowe i antykoncepcyjne widać.

Ja już jestem po wizycie i ciąża została potwierdzona. W prywatnym gabinecie.
Byłam ciekawa, czy już zostałam wciągnięta, bo koleżanka z pracy powiedziała, że jej prywatna wizyta, na której dostała receptę na pigułki była widoczna.
Nawet się posprzeczałyśmy wtedy, bo też mówiłam, że prywatnych wizyt nie widać w IKP…No ale ciążowe i antykoncepcyjne widać.

Normalnie nie widać, ale te ciążowe i antykoncepcyjne widać.

Ja już jestem po wizycie i ciąża została potwierdzona. W prywatnym gabinecie.
Byłam ciekawa, czy już zostałam wciągnięta, bo koleżanka z pracy powiedziała, że jej prywatna wizyta, na której dostała receptę na pigułki była widoczna.
Nawet się posprzeczałyśmy wtedy, bo też mówiłam, że prywatnych wizyt nie widać w IKP…No ale ciążowe i antykoncepcyjne widać.
Ale moje przecież były ciążowe. Jestem po ivf for god’s sake 😅 od konca stycznia do teraz byłam u lekarzy 1-3 razy w tygodniu, każda wizyta była ginekologiczna, związana z leczeniem niepłodności.
Myślałam, ze potwierdzenie ciąży u gina wiąże się z usg i ujawnieniem pęcherzyka i właściwie umiejscowionego zarodka. Muszę się jeszcze sporo douczyć 😂

Ale moje przecież były ciążowe. Jestem po ivf for god’s sake 😅 od konca stycznia do teraz byłam u lekarzy 1-3 razy w tygodniu, każda wizyta była ginekologiczna, związana z leczeniem niepłodności.
Myślałam, ze potwierdzenie ciąży u gina wiąże się z usg i ujawnieniem pęcherzyka i właściwie umiejscowionego zarodka. Muszę się jeszcze sporo douczyć 😂
Ale w ciąży wtedy nie byłaś.
Dopiero teraz jesteś.

Na pierwszą wizytę idziesz pod koniec marca, prawda? I wtedy lekarz potwierdzi ciążę i pewnie Cię wciągnie.
Tak to działa.

Ja poszłam w 5t1d i pęcherzyk był w macicy.
2 i pół stówki poszło i zostałam zarejestrowana za free😂.
W takim kraju żyjemy, no ale to dla naszego dobra przecież😛.

Ale w ciąży wtedy nie byłaś.
Dopiero teraz jesteś.

Na pierwszą wizytę idziesz pod koniec marca, prawda? I wtedy lekarz potwierdzi ciążę i pewnie Cię wciągnie.
Tak to działa.

Ja poszłam w 5t1d i pęcherzyk był w macicy.
2 i pół stówki poszło i zostałam zarejestrowana za free😂.
W takim kraju żyjemy, no ale to dla naszego dobra przecież😛.
Aaaa rozumiem :) czyli od usg potwierdzającego ciążę wszystkie wizyty powinny już być zarejestrowane? Zobaczymy jak to będzie :) w ogóle pogrzebalam w tej historii i tam jest jakoś dziwnie, z zeszłego roku 1/10 moich wizyt jest wpisana a reszta nie, nawet od jednego lekarza. Może oni to rejestrują jakoś wybiórczo ;)

Aaaa rozumiem :) czyli od usg potwierdzającego ciążę wszystkie wizyty powinny już być zarejestrowane? Zobaczymy jak to będzie :) w ogóle pogrzebalam w tej historii i tam jest jakoś dziwnie, z zeszłego roku 1/10 moich wizyt jest wpisana a reszta nie, nawet od jednego lekarza. Może oni to rejestrują jakoś wybiórczo ;)
Ja też tego ikp nie ogarniam, rodziłam w 2021 i nie mam wpisanego porodu 😶

Stalkuję Cię :p

reklama
Aż tez spojrzałam do tego IKP i nie mam. Ale mam polowe wizyt prywatnych wklepanych, cześć zwolnień, ale nie wszystkie. Dziwny ten system 😂
Tych wizyt prywatnych to tam chyba nie powinno być.
Ja prowadziłam ciążę prywatnie, ale zdarzały się sytuacje, kiedy lekarz mnie przyjmował nagle. I za te nagłe nie płaciłam, ale były w ikp. Tych standardowych za które płaciłam nie mam.
Czyli prawdopodobnie lekarz te dla mnie darmowe rozliczył na NFZ (i prawidłowo).

Do góry