reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2023

reklama
No chodzi o ten słynny rejestr ciąż, który działa od października. Nie znasz tematu?
Od wtedy każda ciąża- nieważne czy prowadzona prywatnie, czy na NFZ jest rejestrowana w systemie.
Tak samo antykoncepcja- i też nieważne, czy recepta lub wkładka były wystawione, czy założone w prywatnym gabinecie, czy na NFZ.

Wszystko wpisywane jest do ogólnopolskiego systemu SIM.
Slyszalam o tym, ale u mnie wizyt prywatnych nie widać w IKP. No i nie sądziłam, ze przed potwierdzeniem ciąży ktoś Ci ją wklepie w system 😳

Załączniki

• CB81A16C-3BF9-4F86-B2D5-85346807A814.png
    CB81A16C-3BF9-4F86-B2D5-85346807A814.png
    70,3 KB · Wyświetleń: 73
Slyszalam o tym, ale u mnie wizyt prywatnych nie widać w IKP. No i nie sądziłam, ze przed potwierdzeniem ciąży ktoś Ci ją wklepie w system 😳
Normalnie nie widać, ale te ciążowe i antykoncepcyjne widać.

Ja już jestem po wizycie i ciąża została potwierdzona. W prywatnym gabinecie.
Byłam ciekawa, czy już zostałam wciągnięta, bo koleżanka z pracy powiedziała, że jej prywatna wizyta, na której dostała receptę na pigułki była widoczna.
Nawet się posprzeczałyśmy wtedy, bo też mówiłam, że prywatnych wizyt nie widać w IKP…No ale ciążowe i antykoncepcyjne widać.

Normalnie nie widać, ale te ciążowe i antykoncepcyjne widać.

Ja już jestem po wizycie i ciąża została potwierdzona. W prywatnym gabinecie.
Byłam ciekawa, czy już zostałam wciągnięta, bo koleżanka z pracy powiedziała, że jej prywatna wizyta, na której dostała receptę na pigułki była widoczna.
Nawet się posprzeczałyśmy wtedy, bo też mówiłam, że prywatnych wizyt nie widać w IKP…No ale ciążowe i antykoncepcyjne widać.
Ale moje przecież były ciążowe. Jestem po ivf for god’s sake 😅 od konca stycznia do teraz byłam u lekarzy 1-3 razy w tygodniu, każda wizyta była ginekologiczna, związana z leczeniem niepłodności.
Myślałam, ze potwierdzenie ciąży u gina wiąże się z usg i ujawnieniem pęcherzyka i właściwie umiejscowionego zarodka. Muszę się jeszcze sporo douczyć 😂

Ale moje przecież były ciążowe. Jestem po ivf for god’s sake 😅 od konca stycznia do teraz byłam u lekarzy 1-3 razy w tygodniu, każda wizyta była ginekologiczna, związana z leczeniem niepłodności.
Myślałam, ze potwierdzenie ciąży u gina wiąże się z usg i ujawnieniem pęcherzyka i właściwie umiejscowionego zarodka. Muszę się jeszcze sporo douczyć 😂
Ale w ciąży wtedy nie byłaś.
Dopiero teraz jesteś.

Na pierwszą wizytę idziesz pod koniec marca, prawda? I wtedy lekarz potwierdzi ciążę i pewnie Cię wciągnie.
Tak to działa.

Ja poszłam w 5t1d i pęcherzyk był w macicy.
2 i pół stówki poszło i zostałam zarejestrowana za free😂.
W takim kraju żyjemy, no ale to dla naszego dobra przecież😛.

Ale w ciąży wtedy nie byłaś.
Dopiero teraz jesteś.

Na pierwszą wizytę idziesz pod koniec marca, prawda? I wtedy lekarz potwierdzi ciążę i pewnie Cię wciągnie.
Tak to działa.

Ja poszłam w 5t1d i pęcherzyk był w macicy.
2 i pół stówki poszło i zostałam zarejestrowana za free😂.
W takim kraju żyjemy, no ale to dla naszego dobra przecież😛.
Aaaa rozumiem :) czyli od usg potwierdzającego ciążę wszystkie wizyty powinny już być zarejestrowane? Zobaczymy jak to będzie :) w ogóle pogrzebalam w tej historii i tam jest jakoś dziwnie, z zeszłego roku 1/10 moich wizyt jest wpisana a reszta nie, nawet od jednego lekarza. Może oni to rejestrują jakoś wybiórczo ;)

Aaaa rozumiem :) czyli od usg potwierdzającego ciążę wszystkie wizyty powinny już być zarejestrowane? Zobaczymy jak to będzie :) w ogóle pogrzebalam w tej historii i tam jest jakoś dziwnie, z zeszłego roku 1/10 moich wizyt jest wpisana a reszta nie, nawet od jednego lekarza. Może oni to rejestrują jakoś wybiórczo ;)
Ja też tego ikp nie ogarniam, rodziłam w 2021 i nie mam wpisanego porodu 😶

Stalkuję Cię :p

reklama
Aż tez spojrzałam do tego IKP i nie mam. Ale mam polowe wizyt prywatnych wklepanych, cześć zwolnień, ale nie wszystkie. Dziwny ten system 😂
Tych wizyt prywatnych to tam chyba nie powinno być.
Ja prowadziłam ciążę prywatnie, ale zdarzały się sytuacje, kiedy lekarz mnie przyjmował nagle. I za te nagłe nie płaciłam, ale były w ikp. Tych standardowych za które płaciłam nie mam.
Czyli prawdopodobnie lekarz te dla mnie darmowe rozliczył na NFZ (i prawidłowo).

Do góry