reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2020

Dopajam woda. Tak jak mówisz pediatra sam mi powiedział żeby troszke przepajac. Chociaż raz dziennie tyle ile dziecko zechce wody tyle ma sobie wypić.
Nie ma potrzeby ale można jeśli są problemy z brzuszkiem i karmi się je tylko mm.To moje 3dziecko i każde było dopajane i wszystko ok. Poza tym to że nie ma potrzeby zmieniło się od niedawna bo zawsze każdy mi mówił że przy mleku trzeba dopajac od niedawna jest zmiana. Na chwilę obecną i w szpitalu i położna i pediatra również mówią żeby dopajac. Każda matka wie co jest najlepsze dla dziecka

reklama
Espumisan podawalam ale odstawiłam na jakiś czas i szczerze mówiąc lepiej jej na samym dicoflorze. Próbowałam też infacol (podobne do espumisanu) ale chyba co za dużo to nie zdrowo. I podaje tylko raz w czas i pomaga. Bo chyba jak za dużo to organizm się przyzwyczaił.
To spróbujcie kropelki my używamy Espumisan i dicoflor. Oprócz tego bardzo dużo masaży brzuszkai ciepłe kąpiele. Dopajasz woda ? My się dopajamy zwykła mineralna przegotowaną. Jeśli nie może pomóc kupki a jest tylko na mm to poddawajcie wodę letnia w przerwach karmienia. Na kolkę też pomaga ciepłe woda do picia.

Espumisan podawalam ale odstawiłam na jakiś czas i szczerze mówiąc lepiej jej na samym dicoflorze. Próbowałam też infacol (podobne do espumisanu) ale chyba co za dużo to nie zdrowo. I podaje tylko raz w czas i pomaga. Bo chyba jak za dużo to organizm się przyzwyczaił.
Jeśli widzisz że jest lepiej po kropelkach to podawaj. My na espumisanie na początku jechaliśmy codziennie przez 2tygodnie teraz podaje tylko wtedy jak widzę że zaczyna brzuszek boleć czyli co 2-3 dni a jak jest potrzeba to codziennie.

Mi położna mówiła żeby dawać wodę jak będzie problem z kupa. Ale u nas kupę robi normalnie tylko przy bąkach płacze, nie zawsze ale jednak. Podaje jej bobotic forte i trochę poprawa jest ale jak to mówią trzeba ten czas przeczekać i będzie lepiej ❤

A podawała któraś z Was probiotyk vivomixx??? Macie opinie?

Bo ja dzisiaj kupiłam. Ale najpierw chce zużyć dicoflor i dopiero wtedy zmienić. Ponoć jest lepszy bo ma więcej bakterii

Ja podaje. Uważam że jest bardzo dobry. Podaje małej od jakiegoś tygodnia. Dużo łatwiej się to dawkuje niż dicoflor. Ma lepszą ta część do podawania kropli. A jeśli o efekty chodzi to vivomixx wprowadzała dziecku razem z esputiconem trudno mi powiedzieć co z tego działa lepiej. Mała na pewno płacze mniej niż wcześniej ( myślę że miewa kolki) ale nie jest tak że wogole nie płacze.
A podawała któraś z Was probiotyk vivomixx??? Macie opinie?

Bo ja dzisiaj kupiłam. Ale najpierw chce zużyć dicoflor i dopiero wtedy zmienić. Ponoć jest lepszy bo ma więcej bakterii

Nie ma potrzeby ale można jeśli są problemy z brzuszkiem i karmi się je tylko mm.To moje 3dziecko i każde było dopajane i wszystko ok. Poza tym to że nie ma potrzeby zmieniło się od niedawna bo zawsze każdy mi mówił że przy mleku trzeba dopajac od niedawna jest zmiana. Na chwilę obecną i w szpitalu i położna i pediatra również mówią żeby dopajac. Każda matka wie co jest najlepsze dla dziecka

Może przy mm faktycznie jest taka potrzeba ale przy karmieniu cyckiem to tak nawet na chlopski rozum, nie czytając zalecen z przed 20 czy 10 lat to każdy ssak zyje na początku na samym mleku matki.

reklama
Dopajanie nie jest obowiazkowe przy karmieniu mm, można ale nie trzeba. Chodzi o to że mm trawi się dziecku trudniej niż mleko mamy mówiąc inaczej mleko matki jest dla dziecka lekkostrawne. Ta dodatkowa woda ma pomagać w trawieniu i zapobiegać problemom z bólem brzucha czy kolka ale nie wszystkie dzieci tego potrzebują.
Może przy mm faktycznie jest taka potrzeba ale przy karmieniu cyckiem to tak nawet na chlopski rozum, nie czytając zalecen z przed 20 czy 10 lat to każdy ssak zyje na początku na samym mleku matki.

Do góry