reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Listopadowe mamusie 2025 ❤️

reklama
Nie chodzi o samą krzywą wykonywana wcześniej niż u innych. @Nikolka55 wspominała kilka sytuacji w których żadna ciężarna nie chciałaby się znaleźć (m.in. naśmiewanie się i nazywanie "wielorybem", kobiety która przytyła więcej niż powinna w ciąży, a wiadomo przecież że często w ciąży dochodzi do zatrzymania wody, opuchnięć itp. rzeczy na które nie zawsze ciężarna ma wpływ), dlatego pytamy o zmianę przychodni i lekarza...
Zalecenia to jedno (chociaż ja mam dwa czynniki ryzyka - wiek i waga, byłam u trzech lekarzy i żaden nie wspomniał o konieczności wykonania krzywej), ale szacunek do pacjenta należy się bez względu na wagę. Od kilku lat omijam szerokim łukiem lekarzy, którzy wszystko zrzucają na dodatkowe kilogramy, a wybierając lekarza na badania prenatalne zwróciłam szczególną uwagę na opinie.

Być może gdzieś to przegapiłam, ale o ile dobrze zrozumiałam to lekarz @Nikolka55 nie nazwał jej "wielorybem" ani w żaden sposób nie wyzywał. Z tego co wiem, była to wypowiedź jednej lekarki z tego szpitala, dodatkowo całkiem spory czas temu. Odbiło się to szerokim echem w mediach. Pani się grubo z tego tłumaczyła, nie została zwolniona (i bardzo dobrze, bo jest świetnym lekarzem z tego co wiem), ale zapewne naganę dostała (naprawdę nie chce mi się tego dokładnie sprawdzać, ale jak muszę to mogę).
Sam szpital też ma bardzo dobre opinie i kobiety z całej Polski do niego jeżdżą by rodzić w tak przyjemnych i komfortowych warunkach.

Wytyczne są jasne - zarówno krzywą w 1 trymestrze jak i heparynę powinny brać ciężarne z nadwagą. To, że są lekarze, którzy się nie kształcą, którzy nie aktualizują swojej wiedzy to cóż ... oczywiście, że też tacy są.
I oczywiście można też takiego wybrać - wszak jest wielu ludzi, którzy do lekarzy nie chodzą, bo zawsze coś Ci lekarze znajdą.

Polecam dowiedzieć się jakie skutki ma nieleczona, niewykryta cukrzyca zarówno dla dziecka jak i dla matki. Jak ktoś lubi. Jak komuś nie zależy na zdrowiu ani swoim ani dziecka, to przecież może tych badań nie robić, powiedzieć że go badania obrażają i tyle. A leków nie brać. Nikt siłą na badania nikogo nie zaciągnie.

Co do nadwagi i otyłości - faktem jest że nie są zdrowe, faktem jest że ciąże są wtedy obarczone dodatkowym ryzkiem, każdy porządny lekarz zaleci redukcję masy ciała przed ciąża. Czy to znaczy, że osoby z nieprawidłowym BMI mają nie zachodzić w ciąże? Ależ skąd. Niech zachodzą. Ale niech się też nie oburzają, że z tego powodu lekarze biorą te nadwagę/otyłość pod lupę. Według mnie to bardzo dobrze, że lekarz dba o pacjentkę i przede wszystkim o nienarodzone dziecko pod tym kątem.

I tak - mam za sobą ciąże z BMI na poziomie 40, większość życia miałam takie BMI i nie obrażałam się na lekarza, że zaleca mi przytyć max. 10kg a najlepiej w ogóle. Nie obrażałam się na krzywą w 1 trymestrze mimo, że nigdy nie miałam żadnych problemów z cukrem, a wynik na czczo miałam 84, ba w sumie to byłam obrażona, że nie dostałam tej heparyny bo dla mnie powinnam dostać kierując się PTGiP.
Na diecie cukrzycowej w ciąży schudłam 15kg. No ale dla mnie zdrowie dziecka jest najważniejsze, a nie wypowiedź randomowej ginekolożki sprzed prawie 5 lat

A ja jestem za tym, żeby nie żreć leków bez opamiętania i nie robić niepotrzebnych badań, które są bardzo dla organizmu obciążające. I nie chrzań mi, że nie zależy mi na zdrowiu mojego dziecka, bo ***** o mnie wiesz!

Hej, można dołączyć? Co prawda jestem też na drugim forum, ale tam się mało dzieje, mimo dużej ilości dziewczyn. I jakoś tak szukam swojego miejsca.
Z OM jestem w 10. tygodniu i 2 dniu ciąży, jednak z usg wychodzi, że ciąża jest parę dni młodsza. 17.04 mam wizytę, 28.04 prenatalne.
To moja pierwsza ciąża, ogólnie mnie nie rozpieszcza, schudłam parę kg, czuję się źle psychicznie oraz fizycznie.
Postaram się przejrzeć wątek, żeby Was lepiej poznać.
Hej :) jak znajdziesz chwilę to możesz spróbować nadgonić troszkę, ale lada dzień przenosimy się na grupę zamkniętą także tutaj pewnie wątek zamrze. Jeśli chcesz do nas dołączyć na zamkniętą to wyślij do mnie priv i dopisze Cię do listy ;)

A ja jestem za tym, żeby nie żreć leków bez opamiętania i nie robić niepotrzebnych badań, które są bardzo dla organizmu obciążające. I nie chrzań mi, że nie zależy mi na zdrowiu mojego dziecka, bo ***** o mnie wiesz!
Otyłość to nie jest tylko kwestia wizualna. To choroba. I jak wizualnie nikt nie powinien komentować, tak oburzanie się na konsekwencje zdrowotne jest niepoważne. One są i tyle.

Grupa zamknięta? Bardzo chętnie. To drugie forum jest otwarte dla wszystkich, a na wątkach często porusza się prywatne oraz intymne tematy. Świat jest mały mimo wszystko, po paru szczegółach można kogoś skojarzyć. Tylko tak jak napisałam, muszę nadrobić ten wątek 🙂
Pisałyście o apetycie... u mnie dzisiaj lepiej, właśnie jem drugą zupę amino 😃 Wiem, zdrowe to nie jest, ale przez ostatnie tygodnie żyłam na owocach oraz pieczywie, więc dla mnie to luksus 😅

Grupa zamknięta? Bardzo chętnie. To drugie forum jest otwarte dla wszystkich, a na wątkach często porusza się prywatne oraz intymne tematy. Świat jest mały mimo wszystko, po paru szczegółach można kogoś skojarzyć. Tylko tak jak napisałam, muszę nadrobić ten wątek 🙂
Pisałyście o apetycie... u mnie dzisiaj lepiej, właśnie jem drugą zupę amino 😃 Wiem, zdrowe to nie jest, ale przez ostatnie tygodnie żyłam na owocach oraz pieczywie, więc dla mnie to luksus 😅

Nie przejmuj się. Ja przez mdłości zawaliłam dobre odżywianie. Moja ginekolog powiedziała, że teraz mam jeść to na co mam ochotę i dostarczać kalorie, a zdrową dietą zajmiemy się w 2 trymestrze. 🤣❤️

reklama
Wiadomo coś kiedy ruszy grupa zamknięta?
Czekałam na post na FB o którym pisałam do mnie Anialsu, ale z tego co patrzyłam to post nie powstał, a czekanie w nieskończoność nie ma sensu. Kto nas znalazł to wejdzie do zamkniętej, a co będzie później to się zobaczy. Postaram się napisać do niej jutro lub w poniedziałek i przypuszczam że tego samego dnia dostaniemy zamkniętą ;)
Edit.
Zmotywowałyście mnie, napisałam o zamkniętą, może jeszcze dziś dostaniemy, choć nie wiem czy Aniaslu w weekendy ogarnia takie rzeczy ;)

Ostatnia edycja:
Do góry