reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamusie 2025 ❤️

A co z tymi darmowymi badaniami prenatalnymi? Wystarczy skierowanie czy jednak musi być jakieś podejrzenie do wykonania tego badania za free? Z drugiej strony może lepiej nie wiedzieć bo później się człowiek tylko stresuje do samego końca a to też nie pomaga. Ciężka sprawa...
Powiem z własnego doświadczenia. Uwierz lepiej wiedzieć, ja dziękuję sobie, że w poprzedniej ciąży poszłam na badania prenatalne, dzięki temu lekarze bardziej się przygotowali i pomogli mojej córce.

reklama
Przy Waszych problemach moje 2 biochemy to pikuś...
Bardzo mi przykro z powodu Waszych przejść. Każda z nas ma na ramionach jakiś ciężar, trudno się cieszyć nie znając przyszłości, ale pamiętajcie że spokój i pogoda ducha teraz są nam najbardziej potrzebne. Stres nie służy ciąży, mam nadzieję, że zła passa już się skończyła, jest nas niewielka grupa i oby już nie zmalała, może jeszcze jakieś dziewczyny nas odnajdą :)
Jeszcze zobaczycie że nim się obejrzymy, a będzie październik i będziemy odliczać dni do porodów nie mogąc się doczekać ❤️
Trzymajcie się, oby te wizyty nadchodziły jak najszybciej i wszystkie będziecie mogły napisać nam tu dobre wieści ❤️
A jeśli macie jakiś problem, zmartwienie to wszystkie jedziemy na tym samym wózku i kto Was tak dobrze zrozumie jak nie my?
Mam nadzieję, że lada moment będziemy mogły założyć prywatną grupę (jak któraś ogarnia te tematy to myślę że może zacząć działać, chyba że jest jakiś termin czy coś, to moja trzecia grupa, ale nigdy nie siedziałam w "administracji" i nie wiem co i jak) i będziemy mogły jeszcze bardziej się otworzyć na siebie 🥰

Tak jak pisze olka11135, musisz być pod opieką przed 10 tygodniem i jest próg dochodowy, z tym że z tego co ja kojarzę to liczy się dochód na członka rodziny za poprzedni rok, ale wlicza się również nowonarodzone dziecko. Mogę się mylić, jeśli tak jest to mnie poprawcie ;)
Nam się zdawało, że nie dostaniemy ani przy jednej ani przy drugiej córce, ale w rezultacie dostaliśmy na obie mimo że dochody mieliśmy niezłe. Lepiej być pod opieką przed 10 tyg bo może akurat jak się zdaje że jej będzie się należeć to jednak tysiak wskoczy ;)

Tak, noworodek też się liczy więc u @ZielonaMamma to jest 9610zł netto miesięcznie (2+3)
Trzeba też pamiętać, że tam są brane dochody za 2024 w waszym przypadku bo nowy okres rozliczeniowy jest od 1 listopada. Ewentualnie jak się urodzi w połowie czy pod koniec listopada to można poczekać do 2026 roku i wtedy po 1 listopada będzie brany pod uwagę dochód z 2025 jeżeli byłby korzystniejszy

Ja bym po prostu poszła gdziekolwiek potwierdzić sobie ciąże, a potem już do docelowego lekarza.
Bo to trzeba mieć po prostu jakiś papier np. USG a nie np. kartę ciąży itp.
Potem na zaświadczeniu lekarz po prostu musi wpisać datę tego pierwszego USG sprzed 10tc

Dziewczyny, piszecie o tym USG w okolicach 12 tygodnia czy jakiś dodatkowych badaniach?
Piszemy o badaniach prenatalnych :)
W załączniku kiedy się je wykonuje. Na NFZ (raczej) w żadnej przychodni nie wykonują tylko dostajesz skierowanie i są to dodatkowe badania. Jak chodzisz prywatnie to są lekarze którzy wykonują takie badania i na miejscu w tych tygodniach tobie wykonają. :)

Załączniki

• IMG_9996.jpeg
    IMG_9996.jpeg
    161,6 KB · Wyświetleń: 25
Piszemy o badaniach prenatalnych :)
W załączniku kiedy się je wykonuje. Na NFZ (raczej) w żadnej przychodni nie wykonują tylko dostajesz skierowanie i są to dodatkowe badania. Jak chodzisz prywatnie to są lekarze którzy wykonują takie badania i na miejscu w tych tygodniach tobie wykonają. :)

Od czerwca 2024 badania prenatalne są już dla każdej ciężarnej na NFZ

Chyba że mówisz o czymś innym

Od czerwca 2024 badania prenatalne są już dla każdej ciężarnej na NFZ

Chyba że mówisz o czymś innym
Taaak zgadza się, chodziło mi że w przychodni na NFZ nie zrobią ci prenatalnych. One są refundowane zgadza się przez NFZ dla każdej ciężarnej tylko nie wykonamy ich w Przychodni.

reklama
Taaak zgadza się, chodziło mi że w przychodni na NFZ nie zrobią ci prenatalnych. One są refundowane zgadza się przez NFZ dla każdej ciężarnej tylko nie wykonamy ich w Przychodni.

To chyba zależy jednak od miejsca.
Ja prowadziłam ciążę w przychodni NFZ i tam również miałam wszystkie USG poza echem serca płodu bo faktycznie takiego specjalisty nie mają

Do góry