reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

aqua Bardzo mi Ciebie i Małej żal, bo to taki ważny dla Was okres a nie możecie być razem. Mam nadzieję, że crp szybko spadnie i będziesz mogła tulić ją już w domku:tak:

marttika, andrzelika A moja Tosia zawsze była bardzo ruchliwa, tymczasem od jakiegoś tygodnia już tak nie szaleje, tylko tak bardziej się przeciąga, wypina, aż cały brzuch chodzi, ale takie wolniejsze są te ruchy...Chyba miejsca brakuje;-)

A w ogóle to od 3 godzin boli mnie brzuch jakbym miała okres dostać. Nie są to skurcze tylko taki tępy ból, jak zwykle miałam przed okresem:szok: Czy któraś tak miała?

reklama
Dziewczyny moja Maja jeszcze na porodówce dawała czadu i się max ruszała, więc mniejsza ilość ruchów dla mnie nie była żadnym zwiastunem:szok:
Kachutka ja nic takiego u siebie nie dostrzegłam.. Chociaż czułam takie dziwne bóle ale mi się do WC bardziej chciało...

Nimfi - ja już w sumie, wiem, kiedy CC, ale napiszę Wam po wizycie, którą mam jutro w szpitalu. ;-);-) W ogóle muszę dopytać o szczegóły, bo parę rzeczy mnie interesuje co do CC... Trochę się stracham, ale lepsze to niż poród SN przy ułożeniu dupkowym!!! :zawstydzona/y::zawstydzona/y: Cierpliwości, kochana, zaraz się rozpakujesz!

kachutka ja mam tak dosyć często. czasami ten ból aż mnie w nocy wybudza, a ostatnio to myślałam, że zaczynam rodzić , bo przy okazji brzuch mi mega twardniał, aż oddychać nie dałam rady:baffled: ale po godzinie przechodziło, zwłaszcza jak się rozchodziłam, chociaż z chodzeniem też u mnie nie najlepiej ostatnio :-)

Wiecie co dziewczyny, poukładałam ładnie rzeczy małego, przygotowałam kosmetyki i przybory, zrobiłam listę co jeszcze mam wrzucić do torby i chyba jestem przygotowana :-) Mam plan, żeby jak najszybciej urodzić :-)

katerinka nie wiem czy bedac na KTG mialas okazje zapoznac sie z lekarzem o nazwisku Wołoch / Wołos(czy jakos tak :sorry2:), bo mnie akurat wczoraj przyjmowal.
Nawet sympatyczny, taki bardzo wyluzowany... Hehe takiego gina powinnam miec przez cala ciaze, to moze bym w mniejszym stresie chodzila.
A nie tak, jak moj z przychodni zasiał we mnie panike, ze juz zaraz urodze.... i nadal nic....

U mnie za każdym razem był jakiś strasznie stary lekarz który ledwo mówił ze starości a jak coś napisał to za cholerę nie wiadomo co :-D raczej nie był wyluzowany, chyba na luz nie miał juz siły :-D

Katerinka nie wiem jak jest u Was w Krakowie ale w Opolu zaświadczenie od lekarza z wpisanymi datami z każdego trymestru ciązy jest potrzebne do becikowego, jak widać co urząd to inne wymagania, ale sama jestem urzędasem to mnie to nie dziwi. Jak chciałam wziąść teraz od lekarza zaświadczenie to powiedział, że dopiero po porodzie bo musi być wpisana data porodu:/ To jest dopiero kosmos bo przecież do becikowego musze dać akt urodzenia dziecka.

katerinka a ty jestes pewna ze nie potrzebne jest to zaswiadczenie lekarskie w Urzedzie Krakowskim? No bo jak bralam od nich druki to mi kazali przyniesc tez zaswiadczenie. Mojej szwagierce tez kazali, no a ona liczyla wlasnie na to ze do konca roku sie o nie nie upomna, bo nie ma takiego odpowiedzniego zaswiadczenia (chodzila do lekarzy za granica).

Ja i tak dostane je od gina bez problemu, no ale tez slyszalam rozne wersje - jedni mowia ze konieczne, inni ze nie wymagane.

Wiem że aktualnie obowiązujące przepisy mówią o zawieszeniu obowiązku przedstawienia ww zaświadczenia:crazy: wysłałam dzisiaj męża żeby załatwił beciki i zobaczymy jak mu pójdzie... On jest słaby w kontaktach z urzędnikami ale pouczyłam go co ma mówić jak się o zaświadczenie upomną, napiszę Wam jaki efekt :-D
Gorzej jak nic nie załatwi, się wqrwi i sama bede musiała jechać :-D

Jak coś to jutro zaświadczenie wezmę bo się wczoraj okazało że ostatnie L4 było źle wypisane: zamiast od 06.10.2011 do 2.11.2011 było od 06.11 :angry: wstydu sobie tylko narobiłam w pracy ;-) bo koleżanka zapytała czy sobie sprawdziłam (jak oddawałam) no to mówię że tak i jest dobrze , no to ona uznała że skoro ja błędu nie znalazłam to go nie ma :) a na koniec miesiąca jak ponownie kontrolował ktos inny zwolnienia to wyszło szydło z L4 :szok:

wchodzę a tu takie niusy
Gola trzymam mocno kciuki za Was, może tulisz już Polunie w ramionach,:-), pozdrawiam.Też bym już chciała żeby u mnie się zaczęło.:tak:
Anna, Cocca powodzenia, dziś Wasz wielki dzień, fanie maluszki już będą z Wami:tak:
Angu powodzenia na USG i KTG, czekamy na wieści :tak:
patusia82 u nas w gminie też wymagają zaświadczenie od lekarza z wpisanymi datami z każdego trymestru ciąży, ja sobie dzisiaj spisałam na kartce jakie dokumenty muszę przygotować do becikowego i do Agenta od ubezpieczenia na życie Allianz
a czy USC od razu wystawia odpisy od Aktu Urodzenia czy trzeba znowu osobno to załatwiać ja będę potrzebować 3 takie odpisy do gminy,dla agenta od Allianz i dla pracodawcy.
aqua szkoda że nie mogłaś zostać w szpitalu przecież to takie nie wygodne te dojazdy życzę żeby crp szybko się obniżył i aby już jak nieszybkiej mogłaś zabrać małą do domu, powodzenia :tak:

ja dziś już dopiłam wszystko na ostatni guzik w końcu, teraz tylko czekać na rozwój akcji nie ukrywam że bym już chciała :tak::happy2:

witam mamuśki te juz i te juz prawie :p

gola - 3mam kcikui zeby poszla jak najszybciej i najsparwniej.
katerinka , nimfii z tego co sime dowiadywałam u lekarza, i moja mama w urzędzie miasta to trzeba miec zaświadczenie o opiece lekarskiej ( chyba od 10tego tyg).
andzelika , u mnie tak samo, znajomi mowią ze jeszcze jestes w ciązy, tesciowa dzwoni non stop i mama tak samo, ojciec z reszta tez. teraz jak odbieram tel to nie mowie : "halo" tylko : "jeszcze nie rodzę"

kacepr tez szaleje, raz na czas ale jak mnie walnie to az czasem mam gwaizdki w oczach :) mam wrażenie , że on tam mi tańcuje jakieś tance wygibańce :p

aqua 3 mamm kciuki zebys byla z mala w domu jak najszybciej !!!!

dziewczyny, mam takie pytanie. powiedzcie jak sie zalatwia macierzyński??? bo ja w sumie nie wiem co mam zrobic, jakie zaśwaidczenia i wogóle kiedy .

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
paula co do zaswiadczenia od lekarza o opiece od 10 tyg ciąży to w tym roku to nie obowiązuje, dopiero od stycznia przyszłego, z tego co ja się orientowałam, to zaświadczenie tak, ale o trzech wizytach w czasie ciąży.

Co do macierzyńskiego to też chętnie posłucham. U mnie kończy się umowa z dniem porodu, więc nie wiem co dalej robić, jak to wszystko pozałatwiać. A żeby było śmieszniej to nie dawno dzwonił do mnie brat i powiedział, że z zusu cos do mnie przyszło, czyli skoro na jego adres to pewnie wezwanie na komisję. Nieźle, 2 tygodnie przed porodem:baffled: Jeszcze tylko tego mi brakowało, żeby mi świadczenia cofnęli:-( Jeśli się nie mylę co do tego pisemka to mam kolejne powody do nerwów wrrrr i weź człowieku bądź mądry i spokojnie przebrnij przez 9 miesięcy ciązy. Nierealne ...

paulapauletta z tego co się orientuję to szpital wystawia zaświadczenie w dniu porodu i to zaświadczenie w dniu porodu trzeba dostarczyć pracodawcy, Akt urodzenia dostarczasz pracodawcy jak już będziesz go miała (im szybciej tym lepiej)bo pracodawca musi przekazać go do ZUS-u.
Od dnia urlopu macierzyńskiego płatnikiem Twojego wynagrodzenia jest ZUS, a tylko na podstawie AU owy organ wypłaci Ci macierzyński

reklama
Martika, andrzelika ja też słyszałam ze przed porodem podobno dzidziusie są spokojne, dziwne bo moja znowu całą ciąże siedziała cicho a od jakiś 2 tygodni tak szaleje, że aż dla mnie to dziwne zjawisko, nawet mój wielkie oczy robi jak widzi co się z brzuchem dzieje.no cóż może to sprawa indywidualna, albo nie zapowiada mi się w najbliższym czasie poród

ja też słyszałam że do końca tego roku jest zawieszone te zaświadczenie do becikowego, i nawet ostatnio jak ginka chciała mi dać to ja jej mówie a po co skoro nie trzeba, ona się trochę zdziwiła, dała mi wczoraj dopiero zaświadczenie bo ostatnio nie miała druczków.ja na takim zaświadczeniu mam swoje dane, od którego tygodnia pozostaje pod opieką medyczną i datę z każdego trymestru ciąży gdzie mi została udzielone świadczenie medyczne, więc nigdzie TP się nie wpisuje.

aqua wspólczuje Ci, że malutka w szpitalu, napewno uciążliwe takie dojeżdżanie. mam nadzieję że szybciutko wrócicie do domku

Do góry