reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2007

A co do sluchu dziecka

4 miesiąc Dziecko jest teraz bardzo szczupłe ponieważ nie ma jeszcze w ogóle warstwy tłuszczu. Skóra jest cienka i półprzezroczysta, prześwitują przez nią naczynia krwionośne. Formują się kości twarzy, podczas badania USG można zobaczyć nos i usta. Oczy pozostają zamknięte, pojawiają się pierwsze delikatne rzęsy i brwi. Zaczyna rozwijać się zmysł dotyku oraz smaku i dziecko poznaje smak płynu owodniowego. Pod koniec czwartego miesiąca dziecko słyszy pierwsze w życiu dźwięki. Docierają jednak one do jego uszu mocno zniekształcone. Maluszek rusza się coraz intensywniej gdyż jego mięśnie stają się coraz silniejsze. Umie już zginać i rozprostowywać palce, ręce i nogi, ssać kciuk, bawić się pępowiną. Niektóre kobiety potrafią rozpoznać ruchy dziecka już w 16 - 17 tygodniu. Narządy wewnętrzne doskonalą swoje funkcje. Serce pompuje dziennie 30 litrów krwi. U dziewczynek, w jajnikach, tworzą się wszystkie komórki jajowe. Płód mierzy ok. 15 cm (od głowy do pośladków) i waży ok. 200 g.

reklama
aha a to znalazłam na discovery:

By week 25, your baby begins to hear your voice — and your partner's — and may even recognize those voices as early as week 27. Sounds may be muffled, though, because the ears are still covered with vernix, the thick waxy coating that protects the skin from becoming chapped by the amniotic fluid.

czyli słyszą konkretnie nasze głosy z 25 tyg ciązy ;-)

anuleczka świetna ta stronka z kalkulatorkiem :tak:

ale chyba jednak coś czuję, niesmiałe pyknięcia...
ale naprawdę się przestraszyłam, bo juz tak mnie kopało fest od 3 tyg a tu nagle cisza no i skojarzyłam z tym uderzeniem w brzuch... :-(

ale chyba jednak coś czuję, niesmiałe pyknięcia...
ale naprawdę się przestraszyłam, bo juz tak mnie kopało fest od 3 tyg a tu nagle cisza no i skojarzyłam z tym uderzeniem w brzuch... :-(
Misiu moze sie przestraszylo dzieciatko tylko.
Ponoc teraz cofa sie jak poczuje dotkniecie.Nawet jak sie samo dotknie to ma odruch cofania sie.
Mysle,ze wiesz o co mi chodzi?
Mialo pierwsze spotkanie z braciszkiem.
Zobaczysz jak bedzie po nocy i z rana.Moze sie rozrusza?

Ja zaraz poszukam papierow do lekarza i ide spac.Czas mi szybciej zleci bo juz sie niecierpliwie i podniecam tym jutrzejszym usg:laugh2:

Witam :-)

Co wam chce odpisac to moj łobuz wyłacza kompa:-(

Witam nowa mamusie:-)

Ja dzis ide na przeglad do gina i po odbior badan...ciekawe co powie:-)
A na usg 4d ide za tydz stwierdziłam ze raz zaszale, zwłaszcza ze z Maciusiem nie robiłam to teraz przynajmniej raz zrobie...troche szkoda kasy bo w Krakowie jest ono dos drogie ale przyzyje:-)

:-)hehe ja też bym tak chciała:-)wolałabym żeby dzidzia moja wstawała nawet i o 4 jak dla mnie ale żeby spał od 8 wieczór:-) bo to uwielbiam:-D no ale zobaczymy....jak się poda na tatusia to na pewno tak nie bedzie:-)

reklama
jak ja Ci zazdrosze tego usg 3d....u mnie nie ma w mieście takich sprzetów...przynajmniej ja juz tyle szukałam ale dalej nie trafiłam...:-(ale co tam będe się pocieszać mmoimi foteczkami z usg normalnego:-) , które przynajmniej są wyraźne:-)

Do góry