reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lista rzeczy niezbednych potrzebnych i praktycznych-czyli wyprawka według marcówek

ancia u nas jak weszlismy na sale porodowa, to wtedy polozna kazala mezowi wyjac pieluszke ,ciuszki dla malucha, wklady poporodwe ,recznik. Wiec wszystko bylo przygotowane,a po porodzie powiedziala,zeby maz wziol te ciuszki i ubral synka ;-)

Co do butelek TT to ja sie nie znam bo nie uzywalam.Ale np.w avencia to tak jak patik napisala, w malych buteleczkach (125ml) sa smoczki nr.1 ,a w tych wiekszych sa smoczki nr.2 , ja kupilam zestaw duzych butelek x4. Tam byly wlasnie smoczki nr.2 ,osobno dokupilam 4 smoczki nr.1.

reklama
buziaczek nie ma za co, lepiej spytać:tak: ja przy Hanci kupiłam laktator z aventu i tam były chyba 2 butelki i dwa różne smoczki, jedynka i dwójka, no i jak mała nie umiała się przyssać do cyca to próbowaliśmy dawać jej kilka razy z butelki... efekt był taki że jedno karmienie było bezproblemowe, a za 3 godziny dałam jej znowu mleczka z butelki, to się dławiła... ja przerażona, nie wiedziałam co się dzieje... okazało się że ja taka mądra byłam że nie wiedziałam że te smoczki mają numery i że jak się dławiła to podawałam jej ten większy smok z 2 dziurkami i za szybko leciało:tak: ale na to wpadłam po jakimś czasie, gdy kupowaliśmy sam smoczek w aptece i pani mgr spytała jaki rozmiar smoczka potrzebujemy?:-D musiałabyś zobaczyć nasze zdziwione miny:shocked2:
masala kochana nie martw się tym co będzie kiedy córcia sama będzie trzymać butelkę;-) do tego czasu może będziesz chciała jej kupić już zupełnie inną butelkę np. z ustnikiem, bo wyrośnie z tych co kupiłaś...powiem szczerze że widziałam nieraz u znajomej jak ona zostawiała swoją córcię podczas picia mleka z butelki na kanapie, nie wiem ile mała wtedy mogła mieć, może 5-6 miesięcy, i wychodziła do kuchni zrobić np. kawę i jakoś dla mnie było to dziwne, ona się cieszyła że dziecko samo pije, a ja patrzyłam na to z trwogą...
ja długi czas sama podawałam mleczko Hani, potem jak już stała się samodzielna i trzymała sama butelkę to i tak byłam przy niej, żeby w razie czego gdyby się zachłysnęła mlekiem to być bliżej niej i od razu zareagować...

patik - no fajne to musialo byc:-D ja tez wlasnie sie zastanawialam jak to z tymi smoczkami do butelek bo jedne butelki sa takie a drugie siakie i np jaja by byly jakbym zmowila jakies co by nie pasowaly do rozmiaru butelki albo na odwrot bo nie wiedzialam ze jakies rozmiary wogole istnieja :baffled: matko zebym ja sie sama w tym odnalazla jak sie maly urodzi... to bedzie kupa smiechu cos tak czuje:sorry2:... tego sie chyba bardziej boje niz porodu bo przy porodzie to bedzei znieczulenie jak cos i jedziemy i tu jak maly zacznie plakac to nie wiem co bedzie:szok::-)

buziaczek będzie dobrze, butelki i smoczki już Cie nie zaskoczą;-) myślę że pomimo nawału obowiązków, to i tak na Marcówkach będzie wrzało od pytań wątpliwości i porad, jakoś damy radę:tak: dla mnie to drugie dziecko a i tak nie wiem czego mam się spodziewać:no:
ach przypomniało mi się co warto ze sobą zabrać do szpitala... a mianowicie ręczniki papierowe, może ameryki nie okryłam, ale co tam... mnie się bardzo przydały po porodzie, gdy po każdej wizycie w toalecie podmywałam się w bidecie, no i żeby dokładnie osuszyć krocze używałam tych ręczników papierowych, to taka mała dygresja...

buziaczek jak reagujesz dobrze na chusteczki to może i starczą;-) ja tam bezpieczniej się czułam z możliwością umycia się wodą i płynem do higieny intymnej, bo chusteczki są perfumowane no nie?

no niby tak...hmmm a tam ja wezme i to i to w takim razie:) tylko i tak wolalabym szybko do domku pojsc...i lepiej w domku dokladniej sie umyc ale z tymi mozliwymi szwami to juz mi sie odechciewa tego dotykac a jak je rozerwe albo cos:-)...juz mam dosc:baffled: ...mowie ci kupa smiechu ze mna bedzie:-)

buziaczek1 może wstrzymaj się z takim arsenałem butelek. Bo jeśli piszesz, że sporadycznie byś chciała podawać odciągnięte mleko to myślę, że 2 małe albo 1 mała i jedna duża wystarczą. Mój chrześniak np pił cały czas z cyca a butelek w ogóle nie chciał dopiero w wieku 7 mies pił z kubeczka niekapka. Więc kto wie może wcale Ci się nie przyda tyle butli. My kupiliśmy małą dr. Brown i jedną małą Avent dostaliśmy na szkole rodzenia. I nie zamierzamy dokupować nic więcej, jeśli nie daj Borze szybko mi się skończy pokarm to sklepów z butelkami w mieście co niemiara w każdej chwili będziemy mogli dokupić coś większego :-)

buziaczek1 może wstrzymaj się z takim arsenałem butelek. Bo jeśli piszesz, że sporadycznie byś chciała podawać odciągnięte mleko to myślę, że 2 małe albo 1 mała i jedna duża wystarczą. Mój chrześniak np pił cały czas z cyca a butelek w ogóle nie chciał dopiero w wieku 7 mies pił z kubeczka niekapka. Więc kto wie może wcale Ci się nie przyda tyle butli. My kupiliśmy małą dr. Brown i jedną małą Avent dostaliśmy na szkole rodzenia. I nie zamierzamy dokupować nic więcej, jeśli nie daj Borze szybko mi się skończy pokarm to sklepów z butelkami w mieście co niemiara w każdej chwili będziemy mogli dokupić coś większego :-)
jak mam zaplacic 13 funtow za 5 butelek albo 8 funtow za 2 to juz wole kupic 5 i jak cos to opchne na ebayu:-p

reklama
Do góry