reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2010

Hej Dziewczyny!

Nie było mnie parę dni, bo Mek wziął czwartek i piątek wolny i pojechaliśmy do rodzinki na przedłużony weekend :) Chciałam napisać wczoraj, ale Ola nie pozwoliła, może dziś będzie łaskawsza

Ashika - ale duży synuś, Olka ma 62 póki co
Vanilka - fajnie, że przełożyłaś szczepienie, ale w szoku jestem, że w UK nie badają i to rodzice są odpowiedzialni jak coś
Tiffi - ja prawie do 2 miesięcy kąpałam w Oilatum, teraz przeszłam na Nivea (płyn do kąpieli, potem balsam) i spoko jest, skóra gładziutka, ładnie pachnie, Ola zadowolona i ja też :) Oby Zuzia spała tak jak ostatnio i nawet dłużej!
Ewa - taki zestaw gimnastyczny na allegro można kupić taniej :CHICCO ZESTAW GIMNASTYCZNY PLAY GYM 2w1+GRATIS (1216433322) - Aukcje internetowe Allegro - to chyba to samo co pokazywałaś, prawda?
Jasia - też spróbuję tych pieczarek, zapowiadają się smakowicie :)
Agata Natalia - Ola też się ślini i wcina rączkę i pieluszkę, nawet jak jest nakarmiona pod korek - szczególnie przed zaśnięciem jej się to zdarza, ale pozwalam jej na to sądząc, że to odruch ssania. A smoka cały czas nie toleruje, więc jej nie zmuszam - też się zastanawiam czy to nie zęby zaczynają iść...
Agatha - I jak to jest z tymi pechowymi turystami Selectours, od razu lecą gdzieś indziej, czy szlag trafił ich wakacje??? Bo kaskę to chyba dostaną z dużym opóźnieniem i czy będzie to cała kwota?
Pinowate - my mamy w miarę stały rytm. Też ostatnio pytałam dziewczyny i zazdrościłam jak to zrobić by przesypiała lepiej noc i spróbowałam rady z książki "Język niemowląt" - po kąpieli ok. 20 karmię małą i zasypia, potem przed moim pójściem spać ok. 23 biorę ją i karmię jeszcze raz (raczej się nie wybudza, ale ssie cyca), dzięki temu najada się i budzi ok. 3:30 na 1 nocne karmienie, potem wstaje ok 7. Udaje nam się tak już kilka nocy z rzędu, spróbuj może
Jedyneczka - zapomniałam co miałam napisać, więc pozdrawiam :)
Tweenie - mam nadzieję, że Twoja Ola już będzie pod najlepszą kontrolą i nie będziecie musiały się więcej męczyć. Zdrówka i powodzenia!!!
Kama - fajnie, że wróciłaś, ale niefajnie, że laptop umarł

A moja mała na brzuszku cały dzień może leżeć. W dzień tylko tak umie zasypiać, tylko wtedy cały czas muszę ją mieć na oku, więc w łóżeczku wtedy jej nie zostawiam. W nocy tylko na pleckach śpi, no i na spacerkach, ale i tak zawsze marudzi w wózeczku, może właśnie dlatego , że chce na brzuszek? A jak już pionowo i długo trzyma główkę na tym brzuszku leżąc - wyćwiczyła się mała.
Kolki wieczorami cały czas są :(

reklama
hejka:-)

moje dziecię fajnie pospało, bo od 21 do 5, potem dalej kimanko, ale po rehabilitacji coś marudna się zrobiła-chyba ją bolało:-(

Ashika no mnie moje dziecię wydawało się takie w sam raz-nie małe, nie duże, ale zmieniłam zdanie, jak pediatra podczas ostatniej wizyty zapytała, czy może pokazać Lilę innej mamie- mamie 6-msc dziewczynki, która waży tylko 0,5 kg więcej od mojej i wzrostowo też niewiele większa:tak:
agatha jakie taktowne to Twoje dziecko-wyczuło, ze sprawy biznesowe mama musi załatwić i zachowała spokój:-)
perla wytrwałości życzę ja- przepadliwiec, który wczoraj znowu wciągnął czekoladę całą, jeszcze D ze mnie leje, bo ja go pytam, czy chce, on bierze jedną kosteczkę, a ja podobno mam w oczach megawyrzut-żenada jednym słowem:-Dtakże szacun bejbe:tak: i nie szalej z avatarami, bo znowu się pogubiłąm, kto to:-)
Mruczka bezbolesnej poprawki:tak: ja też jak tak dziewczyny piszą o tym usg główki, poproszę pediatrę o skierowanie
Ewcik no to polecam się, jakby Marcelino sie popsuł znowu:-D u nas też coś dziwne kupy, tzn od 2 dni robi po 3, a zawsze była jedna, poza tym pojawiły się grudki w nich, a już dawno nie było, nie wiem, czy to mozłiwe, ze jej nagle mleko przestało pasować, czy może woda-bo filtr do dzbanka inny kupiłam:baffled: dzisiaj o 5 jakby lepsza ta kupa, czekam jeszcze 2 dni, jak dalej będzie dziwnie, to skoczę do pediatry chyba; a mój D wczoraj pojechał-tak mu z przejęciem o tych kupach opowiadam (no cóż-człowiek ma różn zaintersowania na różnych etapach życia:-D), a on na mnie tak patrzy z rozdziawioną buzią i słucha tak uważnie, aż zbyt uważnie jak na niego, więc pytam-no co? a on na to: a nic, patrzę w Twoje piersi:-D

u nas Hania dzisiaj niespokojna, spała zaledwie 30 min:-(

Gregorka, na wakacje lecą jak sobie wykupią drugie niestety, raczej kasę szlag trafi, MOŻE dostaną zwrot od ubezpieczyciela, ale to tak 50% szans, bo w pierwszej kolejności kasa będzie przeznaczona na powroty tych co za granicą.

Moja na brzuszku niekoniecznie:-(

ewcik, u mnie od wczoraj też jakby brzuszek co chwilkę i też kupy brzydkie, przerywanie jedzenia itd

Witam mamuski:-)
wkoncu sloneczko wyszlo wiec jak tylko corcia wstanie to na jakis spacerek pojdziemy:-)i zakupki wypadalo by zrobic.
Corcia cala noc przespala w lozeczku i jak wstawala na jedzonko to spowrotem szla spac do lozeczka i zasypiala sama:-)kochane malenstwo.

Ewa81 jedziemy do Rewala w sobote i chcemy zostac do srody chyba ze pogoda dopisze to dluzej:-)
tiffi ja kompalam na poczatku w oliatum a teraz jak juz skorka sie sliczna zroilam to zaczelam w hippie kompac i poki co skora nadal jest sliczna
Ewcik to masz fajnie a powiedz mi jak on tak dlugo spi to twoje cycki sa mocno pelne?? bo ja mam wrazenie ze mam malo tego pokarmu bo az jak kamien to to nie sa jak ona nie raz dluzej pospi:sorry2:
Agatka-natalia moj synek pierwszego zeba dostal jak mial 4 miesiace wiec jak patrze jak ona zaczyna sie sliniec to az troche sie stracham:zawstydzona/y:
Ashika moja nosi poki co jeszcze na 62 i nie ktore ciuszki na 56 sa jeszcze dobre:-)
Gregorka ja natomiast zeby mi tych lapek nie jadla to wsadzam smoka ale ona cwaniara i sama sobie go wyciaga i dalej lapki wcina. a ze smokie tez ciezko zdarza sie ze nie chce trzyma mocno zacisnieta buzke i nie wsadzisz jej smoka za cholere:-D

Dziewczynki powiedzcie mi jakie pampki zakladacie??bo ja jeszcze 2 ale mam wrazenie ze sa male juz wazy 4500teraz moze juz wiecej ale ma na nozkach odciski od tych gumeczek czy to oznacza ze sa za male???

milego dnia

ewa ta isla jest bardzo bezpieczna można ją stosować też w ciąży więc ok i są różne. Generalnie na SR, potem położna i jescze kilka osób mówiło, że takie właśnie emolienty są ok ale na krótko bo potem skóa się przyzwyczaja i łatwiej będzie się uczulać, jednym słowem może być bardziej wrażliwa potem na wszelkie zmiany. Oczywiście warytopróbować wprowadzać "normalne"kosmetyki, ja wczoraj użyłam tej ziajki i jest ok. Oilatum użyłam 2 butelki - małą i dużą. W szpitalu kąpali ją w oilatumie i lekarz zalecił a potem kazał zmienić. Może hipp uczulił, bo tam jest olejek migdałowy, ja bym spróbowała czegoś inengo jak krostki wrócią używałabym oilatuma
perla powyżej wyjaśnienie, skóra jest gładka i piękna to fakt. To tak samo, sa takie płyny do dezynsekcji/ sterylizacji - dlaczego nie stosujemy ich zamiast mydła? albo dlaczego nie stosujemy sudocremu cały czas? Po to by skóra umiała sobie poradzić z różnymi innymi związkami, bakteriami itp itd. Oczywiście to nie jest tak, że komuś się coś stanie, W kazdym razie tak mówili na SR, w szpitalu, położna w domu i inen osoby, a ja się z tym zgadzam
tweenie normalnie jak nie urok to ..... te szpitale są ciężkie, ale mam nadzieję, że będzie dobrze
jasia ja rodziłam w Wawie, moja miała USG przezciemiączkowe jeszcze w szpitalu, także może nie jest tak źle z tą Warszawą
ewelad dzisiaj mała spała z 1h także niexle jak na nią, choć miałam dziś ciężkie przedpołudnie - trudności w zrobieniu kupy (u Zuzy oczywiście). Z tym oilatum to ja kąpałam do przedwczoraj a wczoraj ziajka, narazie ok
Ha ha ha to się eMek zasłuchał opowieści o kupach :-)
vanilka zgadzam się że oilatum jest ok, ale tak jak pisałam wyżej nie chcę by potem inne rzeczy ją uczulały, poza tym teraz już firmy robią takie płyny jak oilatum np. ziajka, hipp (ja kupiłam ziajkę i uwierz mi wczoraj była natłuszczona że hej, jak będzie dalej zobaczymy)
agatka przynajmniej teściowa się pokajała, nie wazne szczerze czy nieszczerze ale przynajmniej masz obiad zrobiony. Moja jest "poukładana" w nocy w dzień prawo dżungi ;-)
ashika nasze chyba się zmówiły bo mała wczoraj tak płakała późnym wieczorem, biedna tuptała nóżkami, ewidentnie brzuszek ją bolał. Mój M skomentował " to przez te pierogi" (dzień wcześniej też je jadłam, ale co tam przecież to moja wina. Może to te pierogi kto wie. No to masz sporego faceta ;-)
agatha już cię pytałam,ale mi nie odpowiedziałaś, ty pracujesz teraz?? jesteś na macierzyńskim czy jak?? a swoją drogą to żal mi tego Selectoursa raz byłam z nimi na wakacjach i zadowolona byłam, tym bardziej, że oni 18lat na rynku byli
mruczka to USG główki nie jest obowiązkowe, moja miała w szpitalu z racji bycia wcześniakiem, generalnie jak lekarz widzi że jest ok to nie kieruje. Mój listonosz zastępuje innego ale taki sympatyczny jest - dziś tylko jedna przesyłka
ewcik kolka może występować o różnych porach (u mojej bratowej jedne dzieciaczek miał wieczorami a drugi popołudniami), ale oczywiście lepiej zapytać lekarza
agatka, ewcik moja wciąga całe piąstki, ale czytałam że to taki etap bo u dzieciaczków w tym czasie mocno działa zmysł (usta są wrażliwe) i w ten sposób poznają swiat
gregorka musiałabyś moją usłyszeć jak głośno krzyczy jak jak ją położysz na brzuchu (ale może dlatego że mamusi tez nie lubi spac na brzuchu)

Wczoraj wieczorem była maskara. Mała płakała bardzo (brzuszek bolał i kupy nie umiała zrobić). Oczywiście M znalazł winowajcę - pierogi - tylko czy rzeczywiście to one hmmm nie wiem. Poza tym pokłóciłam się z M znów o to samo. Chce na weekend pojechać do rodziców, a ja go pytam gdzie się podziejemy (rodzice nie zadabali o to, że może małe dziecko przyjechać) no i się zaczęło. Oczywiście M jest biedny bo ja jego rodziny nie lubię i ja ciągle mówię,że oni beee i mu przykro. Więc zapytałam czy mu nie przykro że jego rodzice nie uważają małej i dlaczego im nie powie słowa. No i znów jestem ta zła.
Noc była ok, rano mała płakała bo brzuszek ją bolał a potem w końcu zrobiła kupę i trochę złapała drzemkę, a ja skorzystałam i na bb. U nas pogoda kiepska - pada. O mała się obudziła wiec będzie cyc,kurcze nie mam nic na obiad wrrr

Tiffi pozwole sobie sie z tym nie zgodzic :sorry2: a czemu porownujesz Oilatum do Sudocremu czy produktow do dezynfekcji jak to 2 rozne rzeczy? :szok: a ta twoja teoria dotyczy tylko Oilatum czy tez innych produktow? jesli uzywam chusteczek nawilzanych pampersa np. to musze zmieniac bo jak nie bede zmieniac to gdy uzyje innych to dziecko sie uczuli??? jedne dzieci maja sklonnosci do uczulen inne nie...
pozatym teoria teoria a zycie zyciem :sorry2: obie z Vanilka uzywamy Oilatum bardzo dlugo u starszych dzieci i z doswiadczenia wiemy ze jest super :tak: a jesli jest super to po co zmieniac? :confused:

a`propos tabletek na gardło, to potwierdzam to, co napisała tiffi, ja stosowałam Islę w ciąży:tak:

kacperek jak on całą noc tak śpi, to cyce mam jak głazy, wręcz robią się w nich twarde zgrubienia od nadmiaru mleka.. dziś, jak się obudził o tej 5.30, to dałam mu lewą pierś, a z prawej musiałam odciągnąć, bo aż mnie bolała z przepełnienia..

a co do kosmetyków dla dziecka, to my od urodzenia używamy Bubchen i jest git :)

byliśmy sobie z Marcepanem na mieście i przespał chłopak w chuście od 10.30 do 15:szok: nie poznaję mojego syna

Ostatnia edycja:
Mruczka on je, ale któregoś dnia przyłapałam go na kombinatorstwie. Nie miałam pokarmu w piersiach a on ssał i udawał że przełyka. Taki mały a już kombinuje.

kacperek i fasolka my też używamy 2, a mały waży 5200. Odciski chyba się robią, bo napy przyklejasz. Jak mój M przebiera to Andrzeja nie ma odcisków, jak ja to od razu się pojawiają

tiffi co to znaczy, że rodzice nie zadabali o to, że może małe dziecko przyjechać?

Mój znów śpi jak zając pod miedzą. Teraz ponownie usnął. Ciekawe na ile?

Ello

My dzis dzien mielismy milo spedzic a wyszlo do bani :-( Odwiozlam starszaka do szkoly i poszlam do wychowawczyni doplacic za zeszyty sprawdzianow i lektur i co slysze ?? ze moje dziecie jest takie grzeczne ze czeka mnie obowiazkowa rozmowa z pania pedagog szkolnym o 12,30 :zawstydzona/y: coz pojechalam na rozmowe zeby bylo ciekawiej pani sie troszke spoznila przyszla o 13,20 :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: no ale musialam czekac dobrze ze maly zjadl tyle co z domu wychodzilam i okazuje sie ze wpadlismy w nowy szablon :crazy: najpierw Mati byl niegrzeczny bo bez taty sie wychowuje i tu byla przyczyna teraz wszystkiemu winny jest brat co sie urodzil :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: ehh szkoda gadac.
Odebralam starszaka i pojechalismy do lekarza na bilansy bo sobei pielegniarka zazyczyla do szkoly, mysle a przy okazji zwaze malego i pomierze. Maksiu to frytka :tak::tak: wazy 6130 i jest dlugi na 62cm wg miarki na lezance (nozki oczywiscie nie wyprostowal) a po krzywiznach 69 :szok: tak wiec mam synka frytke :-) (porownalam z bratem brat byl duzo ciezszy 6800 i zdecydowanie krotszy). Z Matim juz nie bylo tak wesolo, wstydzil sie i musialam wyjsc zeby sie rozebral przed panem doktorem :laugh2: a potem wychodzi i lekarz do mnie mowi prosze to jest skierowanie do chirurga :szok: synek ma wedrujace jaderka :baffled: mam sprawdzac codziennie czy sa w worku czy nie :sad:
Az sie boje co dalej dzisiejszy dzien przyniesie na szczescie ma sie ku koncowi.
Mialam pretekst zeby zadzwonic do tesciowej bo sie wczoraj o to z m scielismy ze w ogole z tesciami nie rozmawiam :-( no i bedziemy robic impreze w niedziele z racji urodzin starszego z inicjatywy troszke tesciowej ale trudno oby spiec dalej nei bylo bo po co

reklama
No trochę mnie tu nie było na forum lipcowym, widzę że wasze skarby rosną i mają się dobrze:)
Trochę poczytałam, ale tylko kilka ostatnich stron...za duuużo tu się dzieje by nadrobić. U nas pierwsze dwa miesiące minęły z grubsza ok, blisko 3 tygodnie wcale nas w domu nie było tylko byczyłam się z Basieńką u mamy na działce:D
Mała rośnie i puki co wszystko ok, jesteśmy po 1 usg bioderek, szczepieniu 6w1, pokarmowo też w miarę ok, mama się nie oszczędza, a mała raczej spokojna. Nocki przesypia ładnie:) Rytm to od ok 23/24 do 6 rano, a kapiel o 20 potem jedzenie i jakieś 2h samotności w łóżeczku, do zmęczenia a potem spimy, mama czasem dokarmi przed zaśnięciem:) popołudniu to maks 4h snu na spacerze i trochę po nim, lub czasem nawet wcale, bo po co tracić dzień na sen? też kąpałam w oilatum na poczatku, teraz przeszlam na nivea sensitive i mam wrazenie ze skora lepiej nawilzona, bo cenowo to praktycznie tak samo wychodzi.

Do góry