reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

specjalnie dla e_mamy znalazlam w necie przepis na swiateczne pierniczki!!!aczkolwiek ja rowniez w tym roku wyprobuje!!

Swiateczne pierniczki

Składniki:
- 1/2 kg mąki
- po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru
- 12 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 opakowanie przyprawy do pierników

Jak przyrządzić?
1. Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.
3. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery.
4. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.
5. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika)
6. Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp.
7. Pierniczki są dobre od razu, tzn. nie trzeba czekać kilku tygodni aż zmiękną. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku.

 
reklama
Ciasto bez pieczenia!
                                        Rafaello
        *gotowy biszkopt(biały,lub ciemny-3 warstwowy)
         Krem:
        *0,5 litra mleka
        *0,5 szkl.cukru
        *1 żółtko
        *3 środki dużych bułek(zwykłych nie puchatych)
        *paczka wiórek kokosowych
        *1 margaryna"Kasia"
        *1 większy cukier waniliowy
        Wykonanie:
        mleko+cukier+bułki-gotować 15 minut;do zimnego dodać
        żółtko+margarynę+cukier waniliowy-utrzeć na masę.
        wiórki podsmażyć na patelni-dodać do masy(trochę zostawić do dekoracji)
            Biszkopt(można nasączyć każdy placek ponczem)przełożyć kremem,posypać
        pozostałymi wiórkami,schłodzić i GOTOWE!

to dla wszystkich mam,co lubią wiórki kokosowe,a nie mają jak(bądź nie lubią)piec!!! 
 
KRUPNIK POLSKI
*100 g kaszy perłowej,250 g kartofli,1 marchewka,1 pietruszka
1 por,kawałek selera,200 g mięsa wołowego(osobiście kupuję golonkę bez kości)
2 łyżki masła,4 suszone grzyby,1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
1,75 l wody,sól,pieprz
WYKONANIE:
Namoczone grzyby oraz umyte mięso zalać wodą i gotować przez godzinę;włożyć obrane warzywa;
gdy będą miękkie,rosół przecedzić,warzywa i grzyby pokroić na paseczki,a mięso w kostkę.
Z przecedzonego rosołu odlać 250 ml i ugotować na nim kaszę;do ugotowanej kaszy dodać masło
i ucierać przez chwilę drewnianą łyżką,aby zbielała;kaszę połączyć z pozostałym rosołem,włożyć pokrojone
w kostkę kartofle i gotować przez 15-20 minut.
Włożyć pokrojone warzywa,grzyby i mięso.Posolić,dopiepierzyć wg smaku i przed podaniem posypać
zieloną pietruszką.

Krupnik można ugotować na:cielęcinie z kostką,lub chudym wędzonym boczku,można do krupniku dodać
łyżkę maggi,a kartofle ugotować osobno i podawać okraszone cebulą podsmażoną na maśle.

to taka zupa akurat na jesień,pożywna i smaczna,aczkolwiek nie każdy gustuje w takich smakach....ale
polecam u mnie wszyscy się przekonali i jedzą!!!
 
Rafaello inna wersja ;)
Biszkopt nieduży, ale 3 warstwowy
Masa:
- rozpuścić 2 białe czekolady na parze
- ubić 0,5 l śmietany kremówki + 2 śnieżki nie light
- do śmietany dodać wystudzoną czekoladę i wiórki kokosowe
Smarować biszkopt, nasączony wg uznania ;) Posypać wiórkami.
 
Makówki ( śląska odmiana makielek ;D ::) )
mak taki ugotowany około 2 szklanek z cukrem zmieszany żeby było słodkie
bakalie jakie kto lubi( rodzynki, migdały, orzechy, itp.)
dwa budynie czekoladowe ugotowane
mleko
bułki ja robie z trzech

mak wymieszac z bakaliami
bułki pokroic na kromeczki grubości 1 cm i namoczyc w mleku, budyń musi byc gorący
do miseczki układamy warstwe bulek i smarujemy warstwą maku i warstwą budyniu
znowu warstwa bułek, mak, budyń i tak do wypełnienia miski ale żeby na wierzchu została warstwa budyniu którą posypujemy kokosem
najlepiej smkuja takie wyjęte z lodówki i polane troszke ciepłym mlekiem, tak tylko żeby suche nie były
ja sie tym objadam całe święta i na sylwestra tez robie miseczke ;D
 
Jabłecznik z kaszą manną

Ilość składników jest uzalezniona od tego jaką dysponujemy blachą, najlepsza jest duża, okrągła tzw tortownica!

Duży kubek kaszy mannej
Duży kubek mąki przennej
3/4 kubka cukru (jak ktoś lubi baaardzo słodkie to można więcej)
Cukier waniliowy
Proszek dopieczenia, tak z 3/4 paczuszki
1 kg startych świeżych jabłek (może byc też muss jabłkowy własnej roboty, wtedy dajemy mniej cukru bo muss jest już zazwyczaj słodzony)
Pół kostki margaryny
Cynamon w proszku
Moga być migdały, wiórki kokosowe, co kto lubi...

przygotowanie:
Na samym początku wkładamy te pół kostki margaryny do zamrażalki żeby była twarda (będziemy ją trzeć na tarce).
Jbłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Dzielimy na dwie części.
Do miski wsypujemy jaszę manną, mąkę, cukier, cukier puder i proszek do pieczenia - mieszamy do połaczenia sie składników. Dzielimy na trzy równe części. Na wysmarowaną formę sypiemy jedną część wymieszanych składników, potem na to jedną częśc jabłek i znów składniki sypkie, jabłka i na końcu trzecia część składników. Na to ścieramy na tarce zmrożoną margarynę i sypiemy wg uznania wiórki kokosowe lub migdałowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego i pieczemy 1 godzinę czasem z 10 min. dłużej! w 180 stopniach.

Ciasto naprawde proste i szybkie, Ja je robie dosłownie 5 minut bo mam swój muss z jabłek ze słoika. Bo tak naprawde to zabawy jest jedynie z obieraniem i ścieraniem jabłek!

Poleam! Pyyyycha!!!

 
Serduszko
pot-009.jpg

Składniki:
5 jaj, półtorej szklanki cukru pudru, 10 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, szklanka jogurtu naturalnego, półtorej szklanki śmietany
kremówki, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 3 pomarańcze, listki melisy do dekoracji

Sposób przyrządzania:
Jaja umyć, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na parze, białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać na przemian mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kakao oraz białka. Delikatnie wymieszać, przełożyć do formy w kształcie serca, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 35-40 minut w temperaturze 180°C. Schłodzoną śmietanę ubić z resztą cukru. Pomarańcze umyć, obrać, podzielić na cząstki. Kilka cząstek zostawić do dekoracji, a pozostałe pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć na kilka minut w 4 łyżkach zimnej wody, po czym podgrzać. Jogurt wymieszać ze śmietaną i z żelatyną. Do połowy masy dodać pokrojone pomarańcze. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem pomarańczowym. Wierzch posmarować białym kremem, udekorować cząstkami pomarańczy i listkami, dół ozdobić rozetkami kremu wyciśniętego szprycą.
 
Przeliczamy gramy

W przepisach kulinarnych waga produktów najczęściej jest podawana w gramach lub dekagramach. Szybciej lub gdy nie mamy w domu wagi, ilość tę odmierzymy szklanką, łyżką albo łyżeczką. W tabelce podajemy przeliczniki często używanych w kuchni produktów.

Szklanka to naczynie o pojemności około 250 ml.

Łyżka - płaska łyżka do zupy o pojemności około 15 ml.

Łyżeczka - płaska łyżeczka do herbaty o pojemności około 5 ml.
Produkty łyżeczka łyżka szklanka

Bulion 5g 15g 250g
Bułka tarta 3g 8g 150g
Cukier kryształ 5g 15g 220g
Cukier puder 3g 10g 200g
Kakao w proszku 2g 5g -
Kasza gryczana - 20g 200g
Kasza manna - 15g 180g
Majonez 4g 12g -
Masło 4g 10g -
Mąka pszenna 3g 10g 170g
Mąka ziemniaczana 3g 9g 220g
Mleko 5g 15g 250g
Olej 4g 13g 220g
Proszek do pieczenia 3g 10g -
Przecier pomidorowy 5g 15g -
Ryż 5g 15g 220g
Smalec - 20g -
Starty żółty ser 3g 8g 125g
Śmietana 5g 12g 220g
Sól 5g 15g -
Wiórki kokosowe 5g 10g -
Żelatyna 3g - -


 
reklama
KARP śWIĄTECZNY
60 dag filetow,2-3 łyzki miaodu naturalnego,2-3 lyzki oliwy,10 dag migdalow,sol i pieprz do smaku
Filety umyc,pokrajac na porcje,natrzec przyprawami,polac miodem polaczonym z oliwa,posypac sparzonymi,obranymi ze skorki i startymi migdalami,pozostawic w chlodziarce na kilka godzin.Potem ulozyc na ruszcie i upiec.
Podawac z ziemniakami w mundurkach i surowkami:)
 
Do góry