reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Torcik czekoladowy a'la Nigella bites :)

250 gram gorzkiej czekolady rozpuścić w rondelku (lub w czymkolwiek :laugh:),
3/4 kostki miękkiego masła,
skórka z pomarańczy (lub olejek pomarańczowy- kilka kropli),
rum lub inny alkohol (u mnie sprawdził się spirytus + olejek rumowy- ilość tak na oko),
Składniki wymieszać na jednolitą masę.
Ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru.
W osobnym naczyniu utrzeć 4 żółtka + 2 całe jaja + 4 łyżki cukru. Dodać całą masę czekoladową.
Do tak powstałego ciasta dodać dużą łyżkę piany z białek i wymieszać tak , żeby ciasto zrobiło sie lekkie, następnie stopniowo delikatnie dodawać pozostałą część ubitych białek.
Ciasto wyłożyć do okągłej formy (tortownicy) z wyłożonym na dnie pergaminem (nie trzeba smarowac niczym boków formy).
Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystygnięciu ciasta posmarować wierzch bitą śmietaną i opruszyć kakao, lub wiórkami czekoladowymi.

tak wyląda gotowy torcik po upieczeniu :)

tak po nałożeniu bitej śmietany :):):)


a to wszystko pozmywa zmywareczka :) hihihihi



 
reklama
Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem bez przyprawiania ;) ;) ;) ;)

Produkty(w zależność od zapotrzebowania):

-ugotowane na twardo jaja(oddzielić białka i żółtka)
-ser żółty(starkować)
-cebula(obrać, drobno posiekać i koniecznie sparzyć wrzątkiem)
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym(odsączyć)
-majonez

Przygotować szklany, przezroczysty pólmisek i układać kolejno:
-białko jajka
-ser żólty
-tuńczyka
-cebulę
--majonez (przykryc jak "kołderką" ;))
-starkowane na drobnych oczkach i rozsypane po całej powierzchni majonezu żółtko jajka
Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

POLECAM!!!
U MNIE BIJE REKORDY!!!

 
Barszcz wigilijny

- 1-1,5 kg burakow
- przegotowana ostudzona (letnia) woda (okolo litra zalezy od naczynia w ktorym ulozymy buraki)
- 3-5 zabkow czosnku
- ziele ankielskie
- kilka listkow laurowych
- sol

Kiszenie burakow:
Do duzego sloja (najlepiej z szerokim otworem) badz glinianego lub kamiennego wysokiego naczynia
pokroic w talarki obrane ze skorki surowe buraki. Miedzy warstwy talarkow wrzudzic przekrojone na pol zabki czosnku oraz listki laurowe i ziele ang.
Wystudzona wode posolic do smaku (nie za duzo, nie za malo ;) ) i zalac nia buraki w naczyniu. Naczynie przykryc spodeczkiem i wsawic tam gdzie najcieplej, np kolo kaloryfera, badz na szafke w kuchni. Tak barszczyk ma sie kisic kilka dni. Mozna sobie spawdzac czy juz ukiszony probujac. Moze pojawic sie na wierzchu pianka, prawidlowo, tak ma byc. W celu przyspieszenia kiszenia mozna wlozyc do sloika nieduza skorke z chleba lub pietke.

Z ukiszonego barszczu (buraki wyrzucamy oczywiscie) mozna przygotowac pyszny barszczyk.
Kostke rosolowa, woda czosnek, cebulka, ziele ang. listek laurowy gotujemu i wlewamy ukiszony barszcz. Pieprzymy do smaku. Oczywiscie jesli barszcz nie ma byc postny to zaprawiamy go maka i smietana
Namiar ukiszonego barszczu wypijamy na surowo, bo jest baaardzo zdrowy i dobry na krew.

Pychotka, smacznego!
 
PRZEPIS NA BARDZO LATWE CIASTO

5-6 jajek (zalezy od wielkosci)
1 szklanka cukru
1,5-2 szklanki maki
1,5-2 lyzeczkiproszku do pieczenia
niepelna szklanka oleju
1 cukier waniliowy lub inny aromat do ciast

jajka(cale) ubic z cukrem dodac make proszek do pieczenia olej i wymieszac. Piec w nagrzanym piekarniku az sie upiecze  ;D (nigdy nie mierze czasu anie nie sprawdzam temperatury, tylko sprawdzam nozem albo drutem czy sie upieklo)

Do ciasta zamiast czesci cukru mozna dodac miod (pyszniutkie jest wtedy), albo dzem, ale wtedy tak sporo.
Smacznego
 
PIZZA NEAPOLITAŃSKA


Na ciasto
30 dag mąki
2 łyżki oliwy
2 dag drożdży
200 ml wody mineralnej (niegazowanej)
Łyżeczka cukru
Pół łyżeczki soli



Na farsz
Mała puszka pomidorów bez skórki
20 dag wędliny
3 cebule
30-40 dag pieczarek
20 dag twardego sera w kawałku
Kilkanaście oliwek lub łyżka kaparów
Łyżeczka oregano
Po ćwierć łyżeczki tymianku i bazylii
Oliwa lub olej do smażenia
Sól


Połowę wody lekko podgrzej, dodaj drożdże, wsyp cukier i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Usyp kopczyk z mąki, zrób w nim wgłębienie, wlej drożdże, wymieszaj z częścią mąki. Wlej resztę wody, oliwę, wsyp sól, zamieszaj, a gdy mąka wchłonie płyny, zagniataj ciasto rękami. Po 10 minutach stanie się gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Cebulę obierz, pokrój w talarki i podsmaż na złoto na 2 łyżkach oliwy, posól. Umyj i osusz pieczarki, pokrój w plasterki, wrzuć na gorącą patelnię, odparuj, dodaj łyżkę oliwy, usmaż je na złoto i posól. Pomidory wyjmij z zalewy, drobno pokrój, włóż do osobnego naczynia. Wędlinę pokrój w szerokie paski. Zetrzyj ser na wiórki.

Zanim zaczniesz formować ciasto włącz piekarnik. Niech się już grzeje, bo pizzę piecze się w bardzo wysokiej temperaturze (220o C). Kulę ciasta połóż na środku wysmarowanej oliwą formy, rozpłaszcz ręką, a potem równomiernie rozprowadzaj po dnie dłonią zaciśniętą w pięść. Spód cienkiej pizzy powinien mieć 5-6 mm grubości, trochę grubszej 7-8 mm. Wylep rant lub podnieś palcami brzeg placka żeby były nieco wyższe niż spód.

 
Sernik z brzoskwiniami (zawsze sie udaje!!!)



CIASTO
3 szklanki mąki
5 żółtek
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki duże cukru

SER
1 kg sera
1 szklanka cukru pudru
¾ kostki masła
3 żółtka
1 jajko
1 budyń śmietankowy (duży)
1 puszka brzoskwiń




Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. ¾ ciasta położyć na blaszkę a resztę schować do lodówki.
Ser skręcić przez maszynkę (ja kupuje już mielony) dodać jajko, cukier i żółtka (zmiksowane) rozpuszczone masło i budyń w proszku. wszystko wymieszać dodać zapach waniliowy.
Połowę białek ubić na sztywno dodać do sera i delikatnie wymieszać. Ser wyłożyć na ciasto pokroić brzoskwinie ułożyć je na serze. wszystko przykryć pianą ubitą z pozostałych białek z cukrem. na wierzch zetrzeć na grubej tarce pozostałe ciasto z lodówki.
Piec ok. 1 godz. w temp 180º.

rvqgyt8xj9uyw91o.jpg
[/URL][/img]

nbsv0kdxub6l9nxg.jpg
[/URL][/img]
 
E-mamo dla Ciebie :)

Makielki Wigilijne

-kluseczki lane ( jajko, pol kubka maki, troszke wody lub mleka wymieszac tak by nie bylo grudek i lyzka wkladac po troszeczku do wzacej uprzednio osolonej wody, gotowac do momentu wyplyniecia kluseczek na wierzch)

*zamiast kluseczek moze byc chlebek lub buleczka pszenna pokrojona w kosteczke

-2, 3 lyzki miodu
-pol szklaneczki maku (takiego ugotowanego)
-troche rodzynek i orzechow

wszystko wymieszane i podawane na zimno

PYCHA!!!! ;)
 
SZWEDZKIE PIERNICZKI "PEPPARKAKOR" (ikeowskie)

3 dl miodu
4 dl cukru
350 g masła
3 dl kremówki
1 1/2 łyżki imbiru
1 1/2 kg mąki
1 1/2 łyżki cynamonu
1 łyżka mielonych goździków
1 łyżka proszku do pieczenia
Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta.
Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta.
Dodawać stopniowo mąkę, tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji.
Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki.
Następnego dnia rozwałkować, wyciąć dowolne kształty i wsadzić do gorącego piekarnika.
Piec przez 10-15 minut w 175 stopniach aż się zrumienią.
Gotowe pierniczki można udekorować lukrem.
Z podanych składników uzyskamy około 500 pierniczków.
_________________
dl = 1/10litra  (100ml)

przepis znaleziony ale nie sprawdzony ...moze przed swietami zrobimy  ;)
 
Płatki kokosowe/migdałowe

3 białka
80g wiórków kokosowych albo drobno posiekanych migdałów
100g miałkiego cukru
20g mąki
70g masła, roztopionego i schłodzonego

Piekarnik rozgrzać do 190 st. Białka lekko roztrzepać widelcem, dodać pozostałe
składniki, lekko wymieszać. Na wysmarowaną masłem blachę kłaść po łyżeczce
masy, lekko rozpłaszczając. Zachować spore odstepy, bo rozlewają się w trakcie
pieczenia. Piec ok. 5 min. do momentu, gdy płatki się lekko zrumienią (zdejmuje
się je jeszcze elastyczne, można wywinąć na wałku).
obraz0062fv.jpg

ten przepis tez dopiero znalazlam..brzmi i wyglada pychotka....na pewno dzis je zrobie ;D
 
reklama
Do góry