reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy

a no włąśnie mi jeszcze tylko zostało do kupienia dla siebie kilka  kosmetyków ...i pieluszki bella :)a co do koszulki ktura mam zabrac do szpitala to się jeszcze zastanawiam....jak sobie przypomne jak się ze mnie lało po porodzie  to teraz nie bardzo mam ochote kupowac jakąś koszulke tylko poto ,żeby ja po kilku godzinach oddać do prania... :(do porodu napewno wezmę jakąś starą i styraną ...tak ,żeby ją można było zaraz potem  poprostu wyrzucić....niektóre dziewczyny po porodzie nie krwawią aż tak wiele więc maja fajowo,ja pamiętam jak krwawiłąm i jak nie nadążałam z wymianą koszul i pieluszek bella :(

reklama
witam dziewczyny!
u nas pogoda dosyć ładna słonko świeci ale wieje też przyjemny wiaterek. wczoraj przeleniuchowałam cąły dzień na ogródku na leżaczku:)) a dziś już byłam z siostrą na zakupach (przymus z rana bo dla malca zabrakło pieluszek!) a starszy (2,5 roczku) już 2 noc śpi bez pieluchy i udało się nie zsiusiać..  a tak wogóle to szykujemy się na weselicho do koleżanki, które za 2 tygodnie! zobaczymy jak to będzie. dobrze że niedaleko naszego mieszkanka sala jest to wrazie czego bliziutko do domku. a nasz tymonek coraz częściej i mocniej się rozpycha :D
pozdrowionka i miłego dzionka

Wiecie ja jeszcze nie kupiłam tych pieluszek belle. Były w aptece jakieś inne ale nie wiedziałam czy będą dobre i wstrzymałam się z zakupem.

Kupiłam natomiast sobie już wkładki laktacyjne majtki jednorazowe i biustonosz do karmienia. Koszule rozpinane z przodu mam dwie więc może jeszcze jedną sobie zafunduję i to wszystko chyba.

Nie wiem czy coś jeszcze będzie mi potrzebne.

Hej dziewczyny!
Ja z zapytaniem z innej beczki. Przyszło mi ono do głowy, bo lato w pełni.

Jak to jest z preparatami przeciwsłonecznymi dla dzieci? Czy jak będe chciała wyjśc na pierwszy spacer z dzidzią to mam ją smarować jakimiś filtrami( uczulenie???) czy wystarczy zwykły kremik i cień???

Klaudia ja tez mam wizytę zapalnowaną na 16 czerwca, ale wczesniej też na 2.06. A potem to odrazu 27 do szpitala i na cc. Chyba że coś się przesunie (np.duzo porodów) to zrobią mi cc 28 czerwca.

Co do tych podpasek bella, to pytałam jeszcze w aptece i powiedziała, że kobiety najczęściej je kupuja na po porodzie :)
Brunetko,a co do słońca, to ja czytałam, żeby dziecka na początku w ogóle nie wystawiać bezpośrednio na słońce, tylko raczej w cieniu. Tylko, że z drugiej strony piszą że dziecko potrzebuje słońca, żeby się wytworzyła wit. D, więc już sama nie weim :)

Kaludio wiem ,że na poczatek nie nalezy wystawiać dziecka na słońce i na pewno nie będę tego robic, bo przecież dzidzie mają taką delikatniutką skórkę, wiec o ryzyko poparzenia nie trudno.

Zastanawiam się tylko czy jak dziecko jest w cieniu to nalezy je smarowac jakimiś specjalnymi przeciwsłonecznymi preparatami.
A jak na przykład idzie się z dzieckiem na spacer to czasem trudno iść cały czas w cieniu????

reklama
Znalazłam coś takiego odnosnie słońca:
Natomiast odsłonięte części ciała Twojego maleństwa powinny być odpowiednio chronione dobrze tolerowanymi kosmetykami przeciwsłonecznymi.
Ze względu na wyjątkową wrażliwość
i zwiększoną przepuszczalność skóry niemowląt pediatrzy i dermatolodzy zalecają te produkty przeciwsłoneczne, które zawierają filtry mineralne (mikropigmenty, takie jak dwutlenek tytanu czy tlenek cynku). Filtry mineralne nie wnikają w głąb skóry, lecz tworzą na jej powierzchni niewidzialną warstwę ochronną, która na wzór lustra odbija promienie UV. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko powstania alergii
i innych podrażnień. Możesz też mieć pewność, że wrażliwa skóra Twojego maleństwa jest skutecznie i właściwie zabezpieczona przed działaniem szkodliwych promieni słonecznych.
Ryzyko ich wystąpienia zwiększa się znacznie w wyniku bezpośredniego działania promieni słonecznych. Pamiętaj, że promienie UV docierają również do zacienionych miejsc, dlatego skóra Twojego maleństwa musi być pod ochroną przez cały czas.

Do góry