reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy

Co poadajecie maluchom na zbicie tem?

glupio pytam.... wiem wiem ale wiecie ja sie tu wszystkiego od nowa ucze ;-) :-p :eek:
ja daje zawsze ibufen albo ibum to u nas sie najlepiej sprawdza i zbija szybko nawet wysoka temperature.
Maniu Gabulka może miec ta jelitówke albo początki trzydnówki a kupka jest rzadsza poprostu od wysokiej temperatury :-(

reklama
To może być grypa jelitowa :baffled:
Wczoraj mi o niej mówił ten pediatra, który był u nas z wizytą.
Podobno oprócz zapalenia płuc to tutaj teraz największa plaga.
Najważniejsze to żeby Gabinka dużo piła i dawaj jej koniecznie jakiś lacid, lacidofil albo trilac. Gorączkę też trzeba zbijać.
Przy trzydniówce raczej nie ma biegunki, może być zaczerwienione gardło.
Maniu jak Gabcia będzie jeszcze robiła kupkę to może kup w aptece preparat ORS 200, to jest preparat Hippa, pamiętam, że bardzo pomagał Julce przy biegunce jak była mała. Zapobiega odwodnieniu i ma te wszystkie niezbędne elektrolity, które dziecko traci podczas biegunki.

Ale Wam współczuję. Zdrówka dla małej ! :elvis:
tak ten ORS 200 jest super i pomaga :tak:
jest tez taki preparat ORSALIT to to samo prawie co to ORS ale sa tego rózne smaki i Weronika np chętniej to piła od tego ORS
Ten ORSALIT jest w saszetkach i rozpuszcza sie go w wodzie lub herbacie.

My mamy ProBaby, to jest odpowiednik jakiegoś tam droższego krzesełka. I jestem z niego mega zadowolona. Kosztowało chyba około 250 zł.
O takie mamy dokładnie, tylko to niebieskie:
Krzesełko do karmienia PROBABY z fabryki BABYONO (159114386) - Aukcje internetowe Allegro

Naprawdę się sprawdziło i sprawdza do tej pory. Wystarczy przetrzeć ściereczką i jest czyste. Super regulacja, super szelki, którymi zapinam młodą i mam pewność, że sobie krzywdy nie zrobi. Na prawde bardzo polecam !
dzieki kochana, juz je wczoraj oglądałam na alegro tylko tyle tego jest ,ze trudno sie zdecydowac
Cena fajna wiec chyba sie skusze :tak:

Maniu na temperaturę ibum i paracetamol w czopkach, można je stosować zamiennie. Wg mnie czopki zbijają gorączkę na dłużej.
Ibum w dawce 5 ml co 6 godzin, a paracetamol 250 mg, można podawać co 4 godziny jeśli jest potrzeba. Nalezy tylko pamiętać, żeby łącznie nie przekroczyć 4 dawek tych leków na dobę.
Okłady z zimnej, mokrej pieluszki lub ściereczki na główkę.
No i dużo siły dla Ciebie !!!!

Edziu i Elfiku dziekuje Wam bardzo za odp.
czy mozecie mi jeszcze powiedziec jak rozroznic czy to jelitowka czy 3-dniowka?

czy to ze zwymiotowala i teraz nie ma apetytu jest objawem tej 3-dniowki?
i jest senna temp waha sie od 37,8 do 38,6 jest bledziutka i taka slaba :-(

nie jest to pegperego, ale polecam na 100% :szok: :-D
hehe nA PP TO MNIE TROCHE NIE STAC :-p
Edziu i Elfiku dziekuje Wam bardzo za odp.
czy mozecie mi jeszcze powiedziec jak rozroznic czy to jelitowka czy 3-dniowka?

czy to ze zwymiotowala i teraz nie ma apetytu jest objawem tej 3-dniowki?
i jest senna temp waha sie od 37,8 do 38,6 jest bledziutka i taka slaba :-(
Maniu jeśli Gaba będzie wymiotować, będzie miała biegunke dosyc silna to jest to jelitówka. Weronice sie jeszcze tak brzydko odbijało kwasami z żołądka. Jeśli bedzie tylko gorączka dosyć wysoka to wtedy trzydniówka.
Weronika np. przy tej jelitówce wcale nie gorączkowała

Hej, wpadlam tylko przywitac sie. Dzis mam egzamin z francuskiego i musze sie podszkolic :eek:

Edytko - mam nadziej ze to trzydniowka i szybko sie skonczy :-)

Elfiku - ja mam bardzo fajne krzeslo do karmienia. Ale to jest praktycznie to samo co pokazala Edytka, wiec juz nawet nie będę szukac. U nas sie sprawdza. Wg mnie jest w nich to lepsze od drewnianych, ze kąt oparcia można regulowac (mozna wiec jeszcze nie siedzące dziecko sadzać) i oparcie jest wyższe. Polecam na 100 % :tak:

Maniu - dziewczyny dobrze radzą. Na biegunki warto podawac te plyny, bo maluchy szybko się odwadniają.

No i zmykam sie uczyc. Jeszcze tylko napiszę, że wczoraj odrobilam lekcje ze hej ;-) :zawstydzona/y: :szok: :cool2: :elvis: I mimo wstawania w nocy do Maciejka to mam dziś dużo energii. Założyłam błyskotki które wczoraj kupiłam i jakoś tak mi wesolutko :-)

Milego dnia!!!

I jeśli Gabulka będzie miała ta biegunke albo wymioty to wtedy koniecznie dużo pic i najlepiej ten ORS lub ORsalit- dostaniesz to bez recepty w aptece- bo Ci sie odwodni i wtedy znowu szpital murowany. Dziecku łatwo sprawdzić czy sie nie odwodniło- wystarczy uszczypnąc skórke na zewnetrznej częsci dłoni. Zdrowa jest taka pulchna grubiutka i jak sie uszczypnie to trudno złapac fałdek skóry a dziecko odwodnione ma tą skórke taka odstająca jakby, da sie naciągnąc i zostaje taka fałdka.

reklama
Hej, wpadlam tylko przywitac sie. Dzis mam egzamin z francuskiego i musze sie podszkolic :eek:

Edytko - mam nadziej ze to trzydniowka i szybko sie skonczy :-)

Elfiku - ja mam bardzo fajne krzeslo do karmienia. Ale to jest praktycznie to samo co pokazala Edytka, wiec juz nawet nie będę szukac. U nas sie sprawdza. Wg mnie jest w nich to lepsze od drewnianych, ze kąt oparcia można regulowac (mozna wiec jeszcze nie siedzące dziecko sadzać) i oparcie jest wyższe. Polecam na 100 % :tak:

Maniu - dziewczyny dobrze radzą. Na biegunki warto podawac te plyny, bo maluchy szybko się odwadniają.

No i zmykam sie uczyc. Jeszcze tylko napiszę, że wczoraj odrobilam lekcje ze hej ;-) :zawstydzona/y: :szok: :cool2: :elvis: I mimo wstawania w nocy do Maciejka to mam dziś dużo energii. Założyłam błyskotki które wczoraj kupiłam i jakoś tak mi wesolutko :-)

Milego dnia!!!
hoho a ja o Tobie myślałam koło północy hihi czy juz po matematyce :-p
ciesze sie,że masz taki super humorek. Trzymam kciuki za egzamin :elvis: :elvis: :elvis:

Do góry