reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy

Agus, przekaz zyczenia swoim mezczyznom...
Tusiu, nistety nie znam sie na tych zusach ale moze na niektorych strnach jest o swiadczeniach, bo to zmienilo sie w lutym, wiec jest calkiem swieze...
Lilka, wracajac do wyksztalcenia to mi seie wydaje ze konkretny zawod jest znacznie lepszy w przypadku kiedy chcesz miec wlasny biznes, a nie byc wyrobnikiem czyims cale zycie, my z moja Poloweczka marzymy o jakims niewielkim, wspolnym interesie, no ale oprocz glowy pelnj pomyslow i dobrych checi, trzeba miec kapital ... ;(

reklama
Moje szkraby dziekuja wam wszystkim ;).Lilus dlaczego glupio?Eee...no nawet nieweim czy dotarla w koncu ta fotka Dorianowa do ciebie.?Nic sie niemart,zaproszenie mialo byc lekarswem na nude twojego lubego ;) :laugh:,ale przeziez pisalas ,ze ostatnio wiele pracowal-no wiec samo przez sie sie rozumie ;D,ze raczej nie leniuchowal ;).

Dziewczyny co Wy z ta cesarka - jak tak dalej pojdzie to przed moim porodem nie bedzie nikogo kto moglby zdac relacje z naturalnego :(, a ja przeciez licze na wszytskie lipcoweczki przede mna, ze powiedza ze bylo ok ;D

Wczoraj poczytalam sobie na kwietniowkach relacje kwietnioweczki  z cc i to w moim szpitalu ;D. Łezka się kręci w oku :laugh:

Bede "polowac" na relacje z naturalnego porodu:)

TUSIA

Z zasiłkiem to jest tak:
Dochody Twoje i Twojego małżonka dzieli się przez 3 i kwota na członka rodziny nie może przekroczyć 504zł na osobę.
Dochód ten ustala się na podstawie zaswiadczenia z Urzędu Skarbowego Twojego i małżonka.Przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego w okresie zasiłkowym trwającym od 1 maja 2004 r. do 31 sierpnia 2005 r. uwzględnia się przeciętny miesięczny dochód na osobę w rodzinie uzyskany w 2002 r.
Moja propozycja jest taka żebyś wcześniej załatwiła sobie takie zaświadczenie z US a zaraz po urodzeniu dziecka złożyła dokumenty w zakładzie pracy Twoim lub Twojego męża.
musisz wypełnić dodatkowo:
Wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego (ZUS ŚR-1), zaświadczenia i dowody, m.in. kopia dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby uprawnionej, kopia skróconego odpisu aktu urodzenia dziecka
Jak spełnisz kyterium dotyczące dochodu to będzie Ci przysługiwał co miesiąc zasiłek na dzidziolka 43zł miesięcznie oraz jednorazowo 500zł z tytułu urodzenia dziecka.

Dodatek z tytułu urodzenia dziecka (zastępujący jednorazowy zasiłek macierzyński z pomocy społecznej) jest wypłacany przez wszystkie podmioty.

Dodatek ten wypłaca się uprawnionym osobom do ukończenia przez dziecko 1 roku życia, jeśli wniosek o dodatek został złożony przed ukończeniem tego wieku. Wymieniony dodatek przysługuje na dzieci, które urodziły się po dniu 30 kwietnia 2004 r.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to napisz.

Hej Aga!
A czemu teraz cc? Czy podczas naturlanego porodu było aż tak źle?
Pytam, bo ja też zaczynam to wszystko analizować i sama nie wiem, co lepsze. To moja pierwsza ciąża i to wszystko mnie tak strasznie przeraża.

A swoją drogą, to nie macie Dziewczyny takich obaw - jak to będzie po narodzinach maluszka? Czy nie obawiacie się tego że sobie nie poradzicie?
Ja ostatnio często mam takie myśli. Boję się tych wszystkich zmian. Mimo że mam troszkę latek to wydaje mi się że nie dorosłam do tego wszystkiego jeszcze.
Jak to jest z Wami?

Hej laski!
Rzeczywiście same cesarki. Może nie będzie tak źle, ajk to sobie wyobrażam skoro sporo z Was decyduje się na nią dobrowolnie ???

Z zasiłkiem Frida ma rację, aby go dostać nie można "za duzo" zarabiać. Tym którzy się nie łapią na taki zasiłek zostaje tylko kasa z ubezpiecznia . O ile oczywiście takie ubezpieczenie się płaci i to na dodatek odpowiednio długo.

Jakbym miala zapewnione w szpitalu ,ze dostane (przy naturalnym porodzie) znieczulenie ZO.To moze bym caly czas chciala naturalnie rodzic.Ale w tych naszych szpitalach albo tego nie robia albo czasem ale od czego to zalezy nikt niewie...

reklama
Do góry