e_mama
Lipcowe mamy '05 '09
- Dołączył(a)
- 23 Czerwiec 2005
- Postów
- 10 084
Ciasto:
3 szklanki maki (przesiać przez sitko)
1 kostka margaryny
3 łyzki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść z tego ciasto, podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blachę pokrytą natłuszczonym pergaminem a drugą schłodzić.
Jabłka według uznania- ja obieram jakieś 8 jabłek, kroję w kostkę, duszę w garnku z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny- proporcje wg smaku.
Ciasto najpierw podpiekam w piekarniku jakieś 15-20 minut aż się zabrązowi lekko, a jeszcze przed włożeniem do piekarnika smaruję z wierzchu jednym białkiem, żeby potem nie puszczało wilgoci od jabłek.
Jak się podpiecze wyjmuję, posypuję cynamonem, daję na to jabłka i na wierzch 2 część ciasta, które można zetrzeć na tarce z dużymi oczkami albo można zrobić takie wałeczki- kratkę (można znowu posmarować białkiem wtedy po upieczeniu ładnie się błyszczy). Potem jeszcze do piekarnika na następne 30 minut. No a potem to już tylko smacznego Piekarnik 180 stopni
3 szklanki maki (przesiać przez sitko)
1 kostka margaryny
3 łyzki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść z tego ciasto, podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blachę pokrytą natłuszczonym pergaminem a drugą schłodzić.
Jabłka według uznania- ja obieram jakieś 8 jabłek, kroję w kostkę, duszę w garnku z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny- proporcje wg smaku.
Ciasto najpierw podpiekam w piekarniku jakieś 15-20 minut aż się zabrązowi lekko, a jeszcze przed włożeniem do piekarnika smaruję z wierzchu jednym białkiem, żeby potem nie puszczało wilgoci od jabłek.
Jak się podpiecze wyjmuję, posypuję cynamonem, daję na to jabłka i na wierzch 2 część ciasta, które można zetrzeć na tarce z dużymi oczkami albo można zrobić takie wałeczki- kratkę (można znowu posmarować białkiem wtedy po upieczeniu ładnie się błyszczy). Potem jeszcze do piekarnika na następne 30 minut. No a potem to już tylko smacznego Piekarnik 180 stopni