reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy

Frida spiralkę jak najbardziej można założyć kiedy karmi sie piersią.
Dziewczyny no ponoć tak juz jest ze przy karmieniu i przez pierwsze pol roku nie powinno sie zajść w ciąże(ja nie zaszłam).Ale znam kobietkę która po miesiącu od porodu zafasolkowala(mimo tego ,ze karmila i nocne karmienia miała częste-co powinno ja chronić jeszcze bardziej).
Kiedy poszłam na kontrole do mojego ginekologa to sam od razu na wejściu pytał mnie o antykoncepcje.Później zrobił mi wyklad co dobre,co poleca,czego by nie radził...wszystkie wskazania i przeciwskazania i siedziałam u niego chyba godzinę ;D ;) ::).

reklama
Napiszę tutaj bo to aktywniejszy watek :-) może komuś sie przyda odpowiedz pediatry z gazety wyborczej na moje pytanie:

Drogi Panie Doktorze!
Moja 7 tygodniowa córka ma poszerzony ukm, przepukliny kresy białej i pepkową
wszystko to skłąda sie na problemy z kupą... koszmarne problemy. Jest karmiona
sztucznie od drugiego tygodnia życia - w szpitalu polecono nam Nan HA 1 i
zaczeliśmy wałsnie od tego mleka, kupy były papkowate ale oddawane z wielkim
wysiłkiem ( to samo dotyczy gazów) po długim czasie prężenia, napinania,
płaczu itd.
Zmieniliśmy mleko na bebiko omneo i niestety zaczeło być jeszcze gorzej :-(
dziecko oddaje stolec w zasadzie co 24 godziny z czego wieksza czesc doby to
prezenie sie, napinanie itd.
Nie pomaga:
rumianek, koper, esputikon, debridat, leżenie na brzuszku, zmiana butelki na
Haberman
Pomaga:
czopek glicerolowy, który zastosowaliśmy 4 razy - ale nei jest to
rozwiązanie.... i był podany w ostatecznosci kiedy dziecko robiło sie już
purpurowe z wysiłku... po wielu godzinach stekania :-(

WIem, że przepukliny utrudniają Małej wypchniecie miesniami - stolca... po
podaniu czopka kupa pojawiala sie bardzo szybko wnioskuje zatem że jest ona
blisko zwieracza.

Chce zmienić mleko... czy istnieje takie, ktore ma szanse jej pomoc?

Dodatkowo mała zaczęła ulewać - a nawet potrafi chlusnąć jedzeniem ( lekarz
powiedziałł że to sa już wymioty) i ulewa wtedy kiedy zaczyna sie prężyć :-(
czasami nawet tak że wypływa jej mleko noskiem :-( a wszystko robimy w tej
chwili tak jakby miała refluks i nic to nei daje....

nie moge już patrzec na to jak ona sie meczy...

prosze o pomoc

a oto odpowiedz:
Można spróbowac NAN HA Sensitive oraz poda malej laktulozę w dawce 1-3
ml/kg/dobę regularnie i długotrwale. Duzo więcej zrobić się myślę nie da.
Oczywiście można jeszcze popróbować z innymi mlekami (niskolatozowym,
hydrolizatami o znacznym stopniu hydrolizy itd. ale szybkich efektów to nie da).

Wczoraj byliśmy państwowo u pediatry - jakiś koszmar.... powiedziałł nam że przepuklina kresy białej jest do interwencji chirurgicznej i ogolnie nas facet załamał... omal włosów z głowy nie wyrwałam .... na szczescie, mojego szwagra Mama leczyłą wszystkie swopje dzieci u Pani Ziny (były ordynator pediatrii) i powtorzyła nam dokładnie to same co poprzedni pediatra (ten super cpes u którego byliśmy wcześniej)

Pani ZIna dała nam tyle optymizmu i ciepła że serducha nam sie radowały... wytłumaczyła wszystko jak dzieciom i uspokoiła... nawet poszerzony układ kielichowo miedniczkowy (groźba utraty lewej nerki) nie jest taki straszny jak to wygląda.... wiemy o tym wcześniej i nie ma takiego ryzyka jak w przypadku rodziców, którzy nie wiedzą.... naprawde spotkałam złotego lekarza z sercem - jechaliśmy do niej 50 km... ale było naprawde warto i nie wzieła od nas ani grosza - cieszyła sie że może nam pomoc .... życze Wam takich ludzi na drodze.... tchnełą w nas tyle słonka... nadziei :-) naprawde ja czuje sie już o wiele lepiej... a było ze mną bardzo źle :-( przeszliśmy bardzo wilele w związku ze zdrowiem malutkiej... Pani Zina była takim kocykiem, który otulił moje zmącone i załamane myśli... omal sie nei popłakałam z wdzięczności.

Dzieci, które mają problemy z trawieniem powinny być karmione rzadziej a nie częściej... ponieważ niestrawione mleko nie wydostaje sie z zołodka tylko zalega... potem dolewamy do brzusia jeszcze jedną porcje i jest jeszcze gorzej... dla tych dzieci poleca sie mleka o wiekszym stopniu nadtrawienia czyli hydrolizy i są to mleka dla dzieci alergicznych i ze skaza białkową ale nie tylko... w tej chwili przechodzimy na bebilon pepti - nie jest tak zhydrolizowany jak Nutramigen ale też jest mlekiem o znacznym stopniu hydrolizy i ma szanse pomoc naszemu dziecku... mam nadzieje, że zadziala....

Laktuloza:
Informacje ogólne

Preparat o działaniu przeczyszczającym zawierający dwucukier - laktulozę.
Duphalac, w odróżnieniu od innych grup leków przeczyszczających reguluje rytm wypróżnień poprzez przywrócenie fizjologicznych mechanizmów takich jak prawidłowa flora bakteryjna jelit i prawidłowa perystaltyka czyli ruchy jelit.
Nie działa drażniąco na przewód pokarmowy.
Lek jest stosowany głównie w leczeniu zaparć, zwłaszcza długo trwających zaparć nawykowych niepoddających się leczeniu innymi lekami przeczyszczającymi.
Lek można kupić bez recepty w aptekach.

Informacje o leku dla pacjenta (ulotka)

Duphalac® (lactulosum)
Syrop, 667mg/ml

Skład
15 ml preparatu Duphalac® zawiera substancję czynną: 10 g laktulozy
oraz < 1,65 g galaktozy, < 0,9 g laktozy i ilości śladowe innych cukrów.

Opis działaniaIdź do góry strony
Preparat Duphalac&#174; zawiera substancję czynną laktulozę, która działa przeczyszczająco.

W jelicie grubym laktuloza jest rozkładana przez bakterie jelitowe do niskocząsteczkowych kwasów organicznych, takich, jak kwas mlekowy i kwas octowy. Prowadzi to do zakwaszenia treści jelita, co pobudza jego perystaltykę (kurczenie się) oraz zmian ciśnienia osmotycznego (ściągnięcia wody do światła jelita), co normalizuje konsystencję stolca.

W przypadku encefalopatii wątrobowej (PSE) na tle nadciśnienia wrotnego laktuloza powoduje zmniejszenie zawartości amoniaku we krwi w następujący sposób:

"zakwaszając zawartość jelita grubego hamuje wzrost bakterii rozkładających białka, co powoduje zmniejszenie produkcji amoniaku i innych toksyn
"zakwaszenie zawartości jelita powoduje przekształcenie amoniaku w jon amonowy, który praktycznie nie wchłania się z jelita do krwiobiegu

W dodatku zakwaszenie treści jelita powoduje przechodzenie amoniaku z krwi do światła jelita oraz przyspieszenie wydalania kału na zewnątrz.
Opisane zmiany w metabolizmie amoniaku zwiększają tolerancję białka w diecie pacjentów z niewydolnością wątroby.

Laktuloza jest rozkładana przez bakterie w jelicie grubym do niskocząsteczkowych kwasów tłuszczowych, nie jest rozkładana w żołądku ani w jelicie cienkim.
Praktycznie nie wchłania się w jelicie cienkim (maksymalnie 2% - wydalane z moczem)

duphalac&reg; ma małą wartość kaloryczną (58 kj/15 ml)

WskazaniaIdź do góry strony

* Zaparcia przewlekłe i nawykowe
* Encefalopatia wątrobowa - zapobieganie i leczenie śpiączki wątrobowej oraz stanu przedśpiączkowego

Przeciwwskazania

* Galaktozemia
* Znana nadwrażliwość na laktulozę lub pośrednie produkty do jej syntezy
* Podobnie jak inne leki przeczyszczające, duphalac&reg; nie powinien być stosowany w przypadku pojawiającego się nagle bólu brzucha oraz niedrożności jelit.

Ostrzeżenia i zalecane środki ostrożnościIdź do góry strony

* Jeżeli preparat jest stosowany u pacjentów z galaktozemią lub u pacjentów
z niedoborem laktazy należy pamiętać, że zawiera on następujące ilości
węglowodanów: galaktozę - maksimum do 100 mg/ml, laktozę - maksimum
do 60 mg/ml
* Pacjenci z cukrzycą
Stosowanie preparatu duphalac&reg; w dawkach zalecanych zazwyczaj w
leczeniu zaparć nie stwarza problemów z uregulowaniem poziomu cukru
we krwi u pacjentów z cukrzycą, ale mogą je spowodować znacznie
większe dawki, stosowane w leczeniu śpiączki wątrobowej.

Dłgotrwałe oraz niewłaściwe stosowanie preparatu duphalac&reg; może prowadzić do biegunki i zaburzeń równowagi wodno-elektrolitowej.

Podczas stosowania leków przeczyszczających zaleca się wypijanie dużej ilości płynów (1,5-2 l na dobę czyli około 6-8 szklanek)

Stosowanie leku w okresie ciąży i karmienia piersią

Stosować tylko w przypadku bezwzględnej konieczności

Wpływ na zdolność prowadzenia pojazdówIdź do góry strony

Preparat nie wpływa na zdolność prowadzenia pojazdów ani obsługi maszyn.

Dawkowanie

Dawkowanie w zaparciach

Dawka początkowa

Dorośli 30 ml na dobę
Dzieci od 7 do 14 lat 15 ml na dobę
Dzieci od 1 do 6 lat 10 ml na dobę
Niemowlęta 5 ml na dobę

Po kilku dniach dawkę leku należy zmniejszyć i dostosować do indywidualnych potrzeb pacjenta

Lek powinien być przyjęty doustnie raz na dobę, najlepiej podczas śniadania.
Działanie przeczyszczające może wystąpić po kilku dniach, co wynika z mechanizmu działania laktulozy.

Dawkowanie w śpiączce wątrobowej i w stanie przedśpiączkowym.

Dawka początkowa:
30-50 ml 3 razy na dobę
Dawka podtrzymująca należy ją ustalić indywidualnie tak, aby pacjent
oddawał dwa lub trzy luźne stolce na dobę

pH stolca powinno wynosić 5,0-5,5

Duphalac&#174; może być podawany sam lub zmieszany z płynami lub pokarmem

Oddziaływanie z innymi lekami (Interakcje)Idź do góry strony

Ponieważ laktuloza obniża pH jelita grubego, może osłabiać działanie leków, których uwalnianie zależy od pH okrężnicy.

Przedawkowanie

Stosowanie zbyt dużych dawek może spowodować biegunkę - w tych przypadkach wystarczające jest przerwanie podawania leku, w razie potrzeby należy zastosować odpowiednie leczenie objawowe i podtrzymujące.

Działania niepożądane

W pierwszych dniach stosowania leku może pojawić się wzmożone oddawanie gazów, które zwykle ustępuje po kilku dniach.
Jeżeli podana dawka jest zbyt wysoka może wystąpić biegunka i ból brzucha - wówczas należy zmniejszyć dawkę.
W razie potrzeby należy skontaktować się z lekarzem

Okres i warunki przechowywaniaIdź do góry strony

Okres ważności 3 lata
Przechowywać w temperaturze pokojowej tj. od 15 °C do 25 °C, chronić od światła

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci

Opakowania

Duphalac&#174; jest dostępny w następujących opakowaniach:

* saszetki zawierające 15 ml syropu (10 saszetek w opakowaniu)
* butelki szklane 300 ml
* butelki plastikowe 150 ml, 200 ml, 300 ml i 1000 ml
* pojemniki plastikowe 5000 ml

Asiołku to dobrze ze trafiliście na kogoś normalnego ja też w końcu wychaczyłam w szpitalu jednego normalnego lekarza który zajął się moją dzidzią i mnie uspokoił i już sie tak mocno nie martwię o martynkowe nereczki bo dodał mi wiary że wszystko będzie dobrze najważniejksze że w porę się dowiedzieliśmy co się dzieje a teraz to tylko trzeba wytrwale kontynuować leczenie i być dobrej myśli

Wpadłam do was na chwilkę . Jesteśmy z Adasiem w szpitalu. Malutki dostał infekcji dróg oddechowych do tego mega-kolki i wymioto-ulewania, a w szpitalu wynaleźli jeszcze okołoporodowe zakażenie dróg moczowych. Więc szybko nie wyjdziemy. Na szczęście w nieszczęściu w szpitalu opanowali kolki i ulewania/wymioty,zmieniając mleko z Bebiko Omneo na Bebilon Pepti. Jak ręką odjąć, a dziecko szczęśliwe ;D
Pozdrawiam wszystkie mamusie!

No i położyli mnie w szpitalu...
dscf03954en.jpg

a ja chcę do domku :(
dscf03979ux.jpg

reklama
Do góry