reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2024

obecnie 6tc , umowa o prace na czas określony do 6 grudnia
Kurcze, to chyba nic nie da się zrobić :/ Z tego co czytam to kasę za chorobowe nadal możesz dostać, ale nie wiem jak długo. No i nici z urlopu macierzyńskiego oczywiście

Załączniki

• Screenshot_2023-11-21-15-44-15-16_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2023-11-21-15-44-15-16_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    270,2 KB · Wyświetleń: 57
reklama
obecnie 6tc , umowa o prace na czas określony do 6 grudnia

Możesz ciągnąć L4 do porodu i wtedy przez cały ten okres będziesz dostawała 100%. Nie możesz mieć w tym zwolnieniu przerwy i musisz na nie iść max. 14 dni po zakończeniu umowy (lub oczywiście wcześniej). Nie przysługuje Ci ani zasiłek ani urlop macierzyński. Jedynie 1000zł kosiniakowego przez rok i ewentualnie inne dodatki (na ten moment prawdopodobnie 800 plus), rodzinne (o ile nie przekraczasz progu finansowego), jednorazowe becikowe (też jest próg) i jednorazowy dodatek do rodzinnego (też jest próg)

Ja 1.12 w 9+2 i liczę na to że będzie już ładnie widać gdzie główka, rączki, nóżki 🥰
O to już, na pewno! Ja też jeszcze 7 grudnia idę na NFZ więc też pod patrzę jeszcze kropka.
U mnie dziś po wizycie i mamy pęcherzyk ciążowy 4mm, pokrywa się z om i wychodzi jakieś 5+0/ 5+1 🥳 Dobrze, że trafił do macicy i niech się tam trzyma z całych sił, ja po owulacji miałam 14mm endometrium, więc powinien mieć wygodnie 😁

Dzisiaj mam taki dzień bez sil, nie wiem czy to ta pogoda, czy co, ale mam spadek formy, a może stres troche opadł i organizm potrzebuje odpoczynku😴

Bety nie musze badać przez jakiś tydzień wiec luzik 🥳
Super, gratki i niech kropek trzyma najmocniej jak potrafi aż do lipca 😉
Jestem po wizycie w 8+1. Nadal bez zmian, tylko pęcherzyk zoltkowy bez zarodka. Straciłam już nadzieje, za tydzień ostateczna wizyta i pewnie skierowanie do szpitala 🥹😭
Przykro mi! Ale jest jeszcze tydzień, może sie pojawi zarodek!!!
Mamy w te same dni wizyty ja właśnie po USG jestem dzidzia ma się dobrze ponad 15 mm serduszko bije ale nie dali posłuchać założyli mi kartę ciąży i następna wizyta 1.12 już w szpitalu bo będą mnie prowadzić ponieważ miałam w lutym usuwany mięśniak 12cm i muszę rodzić też w szpitalu. Ja się dzisiaj znowu czuje kiepsko brak mocy i mdłości
Gratulacje!!!
słuchajcie własnie sie dowiedziałam ze nie zostanie mi przedłuzona umowa , co w tym wypadku ? czy jak pójde na zwolnienie to to zostanie uznane ? jestem kompletnie w rozsypce , doradzcie cos zeby było dobrze ..
W teorii jak dasz l4ciazowe i zaniesiesz zaświadczenie od lekarza o ciąży to nie mają prawa nie uznać. W tedy będziesz mieć zwolnienie do końca ciąży i macierzyński ( acz kolwiek tu nie jestem pewna ile trzeba pracować by dostać macierzyński)

Ja byłam wczoraj na wizycie( z om 6+3) jest pęcherzyk i w środku jest zarodek ale jeszcze za mały na serduszko wiec wizyta za 2 tygodnie i jeśli wszystko będzie okej to zakładamy kartę ciazy i działamy. Pani powiedziała że ogólnie wszystko jest dobrze więc trochę humor mam ale to czekanie dobija

Poszło o taka pierdole . Poklocilam się z koleżanką a ona jest bardziej pod szefowa . Szefowa mówi że mam się z nią dogadać . Z tym że z nią się nie da próbowałam.. jestem nadal w szoku ..

O to już, na pewno! Ja też jeszcze 7 grudnia idę na NFZ więc też pod patrzę jeszcze kropka.

Super, gratki i niech kropek trzyma najmocniej jak potrafi aż do lipca 😉

Przykro mi! Ale jest jeszcze tydzień, może sie pojawi zarodek!!!

Gratulacje!!!

W teorii jak dasz l4ciazowe i zaniesiesz zaświadczenie od lekarza o ciąży to nie mają prawa nie uznać. W tedy będziesz mieć zwolnienie do końca ciąży i macierzyński ( acz kolwiek tu nie jestem pewna ile trzeba pracować by dostać macierzyński)

A podasz podstawę prawną? Bo to co piszesz to totalna bzdura niemająca nic wspólnego z kodeksem pracy

reklama
Do góry