reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2021

Kobietki rodzimy w lipcu wiec raczej już ciepło będzie , jakie ubranka kupujecie dla dziewczynki i w jakich rozmiarach i w jakich ilościach, i coś cieplejszego tez? , bo już tyle czasu minęło od pierwszego porodu (6 lat) i całkiem zapomniałam co i jak..

reklama
@Holle, ja mam sporo bodziaków i pajaców po wcześniejszej dwójce dzieci, ale wg mnie minimum to 4 sztuki, choć osobiście wolę więcej, żeby nie prać codziennie.
Rozmiar, głównie 56, choć mam tez 1-2 sztuki 50.
Pampersy 1, tylko do odpadnięcia pępka, potem od razu 2. To zalecenie ortopedy, wtedy bioderka są szeroko rozmieszczone i mniejsze ryzyko wad.

@Holle, ja mam sporo bodziaków i pajaców po wcześniejszej dwójce dzieci, ale wg mnie minimum to 4 sztuki, choć osobiście wolę więcej, żeby nie prać codziennie.
Rozmiar, głównie 56, choć mam tez 1-2 sztuki 50.
Pampersy 1, tylko do odpadnięcia pępka, potem od razu 2. To zalecenie ortopedy, wtedy bioderka są szeroko rozmieszczone i mniejsze ryzyko wad.
Rozumiem że te pampersy 1 i 2 różnią się wysokością czy szerokością tak? OMG ja nic nie wiem o niemowlakach 🥺

Jutro idę na wizytę, to dopytam i coś na te zaparcia i wzdęcia. My wybraliśmy wózek Bebetto Flavio 2020, też się kompletnie nie znaliśmy, ale poszliśmy do salonu wózków i tam nam więcej wytłumaczyli. Jest w dość dobrej cenie bo kosztuje około 1900 zł, ma bardzo lekką gondole i bardzo łatwo odpinana co było dla mnie ważne i ogólnie jest dość lekki :) a fotelik chcemy Avionaut Pixel też że względu na to, że jest super lekki i bardzo bezpieczny, ma fajne wkładki dla noworodków.
Hej. Spróbuj podjechać do jakiegoś salonu gdzie dopasowują foteliki zanim kupisz avionaut. Tez go chciałam, albo coral- nawet lżejszy, ale stanowczo nam odradzono do naszych aut. Z tego co wiem to one nie pasują do wiekszosci - nie wiem dlaczego ktoś to tak zaprojektował. Dziecko podobno się zapada i jak kanapa ma katy to nie da się tego baza zniwelować i dziecko się poddusza w czasie drogi. Tez zależy czy bedziesz jeździć tylko w krótkie trasy (10min) czy jednak gdzieś dalej.

Hej. Spróbuj podjechać do jakiegoś salonu gdzie dopasowują foteliki zanim kupisz avionaut. Tez go chciałam, albo coral- nawet lżejszy, ale stanowczo nam odradzono do naszych aut. Z tego co wiem to one nie pasują do wiekszosci - nie wiem dlaczego ktoś to tak zaprojektował. Dziecko podobno się zapada i jak kanapa ma katy to nie da się tego baza zniwelować i dziecko się poddusza w czasie drogi. Tez zależy czy bedziesz jeździć tylko w krótkie trasy (10min) czy jednak gdzieś dalej.
Kurcze, to muszę się rozejrzeć za czymś innym... Pan w salonie chwalił ten fotelik :(

Kurcze, to muszę się rozejrzeć za czymś innym... Pan w salonie chwalił ten fotelik :(
Ale może do Twojego auta pasuje. Najlepiej poprosic o poradę w firmach co się tym zajmują. Ja wysyłałam zapytanie do 8 gwiazdek, bo niestety nie moge podjechać osobiście. Ale jest więcej takich specjalistycznych doborow fotelików. Moze znajdziesz cos w swojej okolicy.

@Matylda126 , akurat pampersy rozmiar 1 i 2 niedużo się różnią wielkoscią. 1 sa 2-5 kg, a 2 to 3-6 kg. Więc teoretycznie przy większym dziecku np. 4 kg można od razu zacząć od rozmiaru 2.
Ja korzystam z 1 tylko do czasu odpadniecia kikuta pępowiny, bo 1 są krótsze jeśli chodzi o wysokość, a kikuta nie należy zasłaniać pampersem, więc jest łatwiej.
Ale od ortopedy wiem, żeby przy malutkich dzieciach raczej szybko zmieniać rozmiary pampersow na większe, z uwagi na ułożenie bioderek (nie czekać do 5 kg, żeby przestać nosić rozmiar 1, ale jeśli po odpadnieciu kikuta dziecko waży ok 4 kg, to spokojnie juz można zakładać rozmiar 2). Po prostu w większym rozmiarze bioderka są szerzej rozmieszczone, a to bardzo ważne u noworodków i niemowląt. Tak samo jak tzw. pozycja na żabę do ok 3 miesiąca życia dziecka.

Kobietki rodzimy w lipcu wiec raczej już ciepło będzie , jakie ubranka kupujecie dla dziewczynki i w jakich rozmiarach i w jakich ilościach, i coś cieplejszego tez? , bo już tyle czasu minęło od pierwszego porodu (6 lat) i całkiem zapomniałam co i jak..
Ja kupiłam jak narazie takie ciuszki :
5x body na krótki rękaw r. 56
5x body na długi rękaw r. 62
5x legginsy r. 56
5x spodenki r. 62 (takie długie)
4x kaftanik r 56
1x pajacyk r 56
1x półśpiochy r. 56
Kilka par skarpetek
Z takich podstawowych ciuszków na początek na pewno jeszcze trzeba dokupić czapeczki, niedrapki , pewnie śpiochy, półśpiochy i pajace, bluzę, sweterek i może ze dwie pary ocieplanych pajaców (??)
A w razie czego na bieżąco można będzie dokupić :).

Poza tym dostałam jeszcze parę ciuszków od znajomej też jakoś w rozmiarach 56-68.

reklama
Ja jak na razie mam
3x body na krótki rekawek 50-56
1x półśpiochy 50-56
5x body na krótki rękaw rozmiar 56
5x body 3/4 rozmiar 56
5x body na dlugi rękawek również rozmiar 56
4x spodenki 56
1x półśpiochy 56
2x pajac 56
2x pajac 62
3 czapeczki