Nie mam żadnych, tak jak mówię mam 25lat, nie ma obciążeń chorobami w rodzinie itd. Mój lekarz mówił że w standardzie teraz polski związek ginekologów zaleca USG prenatalnym + pappa, na pewno można to zweryfikować w internecie, czy faktycznie tak jest czy może tylko dziewczynom 35+. Ja już przed ciążą dosyć sporo o tym czytałam i po prostu chce maksymalnie na ile się da wykluczyć możliwość wad genetycznych i robię je dla mojego świętego spokoju [emoji846]Aha to faktycznie jeszcze troszkę poczekasz, ale czas szybko zleci zobaczysz [emoji846] a czy masz jakieś wskazania do tych badań z krwi czy poprostu robisz całkowicie bez żadnych wskazań?
No to teraz mam mętlik w głowie, a możliwe jest to, że mój lekarz ma certyfikat, ale nie jest w internecie?
Trochę jestem zła, bo jak nie ma aż tak dobrego sprzętu to już będzie za późno żebym poszła gdziekolwiek indziej. [emoji53]
Poczytaj sobie o certyfikacie fmf w internecie, u mamy ginekolog wszystko było fajnie opisane też o badaniach prenatalnych
"Badania prenatalne" - czy są dla każdego? - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet
W tym artykule chcę Wam wyjaśnić –Dlaczego uważam, że każda pacjentka w ciąży powinna wykonać „badania prenatalne”. Odnoszę wrażenie, że w naszym społeczeństwie pojęcie „badanie prenatalne” ma nieco negatywny wydźwięk – części osób wydaje się być „czymś niebezpiecznym”, jeszcze innej części...
mamaginekolog.pl