reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2021

Wszystkie badania prenatalne powinny być refundowane. Pappa ogólnie dla mnie to statystyka, więc ją mogliby odpuścić, ale USG pierwszego trymestru, połówkowe i Nifty powinny być dostępne dla każdego.
Zgadzam się,że cena jest strasznie wysoka i jak na nasze realia dla wielu osób to cena zaporowa, zwłaszcza,że badanie robi się w zasadzie na początku ciąży,więc nawet nie ma czasu odłożyć pieniędzy.
W 100% się zgadzam że powinny być refundowane, ale niestety w nfz jest za mało kasy a po drugie dla części społeczeństwa robienie tych badań to wymysły :( na pewno za mało się też o nich mówi i nie każda kobieta ma świadomość że warto je robić.

reklama
Klimat spoleczno-polityczny nie sprzyja, zdecydowanie. Wielu uważa, że jakiekolwiek badania w okresie prenatalnym kobiety robią, by mieć usprawiedliwienie dla dokonania aborcji.

w każdym razie moje osobiste doświadczenie jest takie, jak wskazałam powyżej. Od pozyskania pozytywnych wyników USG + wolne DNA jestem znacznie spokojniejsza i w końcu cieszę się ciążą&oczekiwaniem.

W 100% się zgadzam że powinny być refundowane, ale niestety w nfz jest za mało kasy a po drugie dla części społeczeństwa robienie tych badań to wymysły :( na pewno za mało się też o nich mówi i nie każda kobieta ma świadomość że warto je robić.
Gdyby były refundowane to i świadomość byłaby większa, a może bardziej na zasadzie kolejne badanie do zrobienia i tyle.
Klimat spoleczno-polityczny nie sprzyja, zdecydowanie. Wielu uważa, że jakiekolwiek badania w okresie prenatalnym kobiety robią, by mieć usprawiedliwienie dla dokonania aborcji.

w każdym razie moje osobiste doświadczenie jest takie, jak wskazałam powyżej. Od pozyskania pozytywnych wyników USG + wolne DNA jestem znacznie spokojniejsza i w końcu cieszę się ciążą&oczekiwaniem.
Jeżeli ktoś będzie chciał dokonać aborcji ot tak to nie będzie potrzebował usprawiedliwienia. A jeśli ktoś wie,że nie będzie w stanie wychować chorego dziecka to tym bardziej powinien zrobić badania. Tak samo w drugą stronę, jeśli zdecyduje się urodzić to dobrze jest wiedzieć na co trzeba się przygotować.

Cześć dziewczyny, chciałam się przywitać, jestem w 11tc, termin na 28.07. To moja druga ciąża. Jak z pierwszą nie było żadnych problemów tak w tej od 5tc mam krwiaka. Mam się oszczędzać, biorę duphaston. Krwiak na szczęście nie rośnie nawet trochę maleje. W poniedziałek mama kontrolę więc zobaczymy. A za 2 tygodnie prenatalne.

Cześć dziewczyny, chciałam się przywitać, jestem w 11tc, termin na 28.07. To moja druga ciąża. Jak z pierwszą nie było żadnych problemów tak w tej od 5tc mam krwiaka. Mam się oszczędzać, biorę duphaston. Krwiak na szczęście nie rośnie nawet trochę maleje. W poniedziałek mama kontrolę więc zobaczymy. A za 2 tygodnie prenatalne.

Cześć 👋 witamy 😊

Hej, witaj w gronie lipcówek 🤗

Witam. U mnie podobnie termin mam na 22.07.21 obecnie 11+7 i również moja druga ciąża. W pierwszej na początku ok później zatrucie ciążowe.... A teraz też okazało się trzy tygodnie temu że jest krwiak. Oszczędzam się również i również w poniedziałek mam wizytę [emoji846] będę miała usg genetyczne... mam nadzieje ze wszystko będzie ok . Trzymam za Ciebie kciuki i daj znać w poniedziałek [emoji846]

Byłam ostatnio na wizycie kontrolnej i zaskoczyło mnie to, że mój gin preferuje w 14 tygodniu USG dopochwowe. Niby normalnie, ale jakoś tak nastawiłam się, że już przez brzuch będziemy się podglądać 🙂 Zapytałam też o płeć co umknęło mi na prenatalnych, ale nasza mysza była tak ruchliwa, że nie dała sobie zrobić ladnego zdjęcia a co dopiero zobaczyć co ma między nóżkami 😃 Fikała jak koziołek, ale dobrze, że wszystko w porządku. Czekam teraz na kolejną wizytę i połówkowe, żeby potwierdzić swoje przypuszczenia co do płci 🙂

Witam wszystkie nowe lipcowe mamusie 🙂

Dziewczyny czy może którejś z was wyszła już niestety cukrzyca ciążowa na tak wczesnym etapie? Ja obecnie 12tc, jestem już po krzywej cukrowej i po obciążeniu wyniki idealne, ale na czczo znowu ok 100... Mam już skierowanie do diabetologa [emoji45]
Witam. U mnie cukrzyca od listopada. Jestem w 14 tc. Trzymam dietę i jest ok.

reklama
Do góry