reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2021

Ja robiłam tylko USG, bez PAPP-A. Nikt mi nawet PAPP-A nie proponował. Bardzo dużo czytałam na jego temat negatywnych opinii, że niby zbyt mało wiarygodne badanie i niepotrzebnie stresujące.
Dziś dostałam wyniki NIFTY. Wszystko super, wszystkie ryzyka niskie :)
I brak chromosomu Y :)
Super że wyniki dobre i rozumiem że będzie dziewczynka? :D
Ja dzisiaj mam usg i pappa ale właśnie zaczęłam się już nakręcać że pappa w większości wychodzi źle mimo że dziecko jest zdrowe i od samego rana już mam stres że na co mi to było.
Tydzień temu miałam samo usg prenatalne u swojego gina z tym że on nie ma certyfikatu fmf no i wszystko jest okej, też mi wyliczył ryzyka na podstawie samego usg i były niskie. Pozostaje mi liczyć że będę tym przypadkiem gdzie jednak biochemia wyjdzie dobrze 🙁

reklama
Właśnie z tego powodu nie zrobiłam testu podwójnego. NIFTY drogie jak pieron, ale uznałam, że skoro nie płacę dodatkowo za lekarza i inne badania (pakiet LuxMed), to na to się szarpnęłam.
Dało mi dużo spokoju.

chociaż prawda jest taka, że już po USG prenatalnym czułam, że wyjdzie dobrze.

no i tak, tak, dziewczynka się urodzi :)

Ja dzisiaj mam usg i pappa ale właśnie zaczęłam się już nakręcać że pappa w większości wychodzi źle mimo że dziecko jest zdrowe i od samego rana już mam stres że na co mi to było.
Tydzień temu miałam samo usg prenatalne u swojego gina z tym że on nie ma certyfikatu fmf no i wszystko jest okej, też mi wyliczył ryzyka na podstawie samego usg i były niskie. Pozostaje mi liczyć że będę tym przypadkiem gdzie jednak biochemia wyjdzie dobrze 🙁
Ja robiłam pappa i u mnie wyszło wszystko ok. Więc to też nie jest reguła

I chyba ten brak reguły tez jest niepokojący. Jednak za mało wiem na temat tej metody, więc już się na ten temat nie wypowiadam ;)
Do mnie USG mega przemawia. Jak zobaczyłam, że jest kość, że przeziernosc dobra, to kamień spadł mi z serca.

Właśnie z tego powodu nie zrobiłam testu podwójnego. NIFTY drogie jak pieron, ale uznałam, że skoro nie płacę dodatkowo za lekarza i inne badania (pakiet LuxMed), to na to się szarpnęłam.
Dało mi dużo spokoju.

chociaż prawda jest taka, że już po USG prenatalnym czułam, że wyjdzie dobrze.

no i tak, tak, dziewczynka się urodzi :)
Robiłam Pappa i Nifty, różnice u mnie bardzo duże. Cieszę się,że zrobiłam Nifty,bo niepotrzebnie bym się denerwowała

Czytałam u mamyginekolog, że te badania są refundowane w Niemczech. Super byłoby, gdyby Chińczycy sprzedali tę technologię/licencję komuś bliżej i żeby też w Polsce kiedyś było refundowane, czyli „darmowe”. Chociaż w tych przypadkach, w których teraz kieruje się na aminopunkcję. I żeby była tańsza „dla chętnych”.

Bo nie dziwi mnie, że dla wielu osób to cena naprawdę zaporowa :/

Czytałam u mamyginekolog, że te badania są refundowane w Niemczech. Super byłoby, gdyby Chińczycy sprzedali tę technologię/licencję komuś bliżej i żeby też w Polsce kiedyś było refundowane, czyli „darmowe”. Chociaż w tych przypadkach, w których teraz kieruje się na aminopunkcję. I żeby była tańsza „dla chętnych”.

badania z wolnego dna nie jest w stanie zastąpić amniopunkcji. przynajmniej nie na tym etapie zaawansowania. Nadal te badania wyliczają ryzyko, a amnio daje diagnozę.

Wszystkie badania prenatalne powinny być refundowane. Pappa ogólnie dla mnie to statystyka, więc ją mogliby odpuścić, ale USG pierwszego trymestru, połówkowe i Nifty powinny być dostępne dla każdego.
Zgadzam się,że cena jest strasznie wysoka i jak na nasze realia dla wielu osób to cena zaporowa, zwłaszcza,że badanie robi się w zasadzie na początku ciąży,więc nawet nie ma czasu odłożyć pieniędzy.

reklama

Jest kilka badan wolnego dna płodu. Nie wszystkie sa robione w Chinach. Na pewno jedno z rodzajów nifty jest robione w Chorwacji, a harmony ma laboratorium w Niemczech.

Do góry