Margana
Fanka BB :)
O matko To nie fajnie. Ja miałam robioną we wrześniu, tuż przed ciążą, stwierdzono refluks ale bez stanów zapalnych i nadżerek. Brałam leki w sumie krótko bo zaszłam w ciążę, przeszło, ale w 7 tygodniu pojawiła się zgaga. Zgaga jest ponoć ciążową dolegliwością, mam więc nadzieję że to jednak nie od refluksu a od ciąży i po niej minie.
Ale rozumiem, że wyleczyłaś ten stan zapalny i nadzerkę? Jeśli to było w marcu.
A poprzednia ciąża zgodnie z suwaczkiem 6 lat temu? I po niej nic się nie działo?
Ja 7 lat temu nic takiego nie doświadczyłam Od 2 lat miewam sezonowe problemy z refluksem, w ciąży widocznie się nasilił lub po prostu jak mamy refluks to jesteśmy bardziej podatne na zgagi w ciąży.
Trzeba się nastawić że pomęczy nas do konca ciąży a po minie... dużo kobiet pisze że je męczyło strasznie całą ciążę a po przeszło. Jeszcze się łudzę że będzie jakaś ulga w 2 trymestrze
Dostałam leczenie od mojej laryngolog (bo to ona mnie skierowała na gastroskopie), bo do gastrologa miałam termin na listopad. 4 miesiące leki brałam, ale jakiegoś rewelacyjnego efektu nie widziałam. Teraz byłam u tego gastrologa to kazał przyjść za 8 miesięcy i wtedy zleci leczenie
Po pierwszej ciąży nic się nie działo. Dopiero od jakiś dwóch lat.
To prawda, ze to ciążowa dolegliwość, ale w pierwszej ciąży pojawiła sie dopiero po 20tc i nie dawała mi żyć. Przez ostatnie 2 miesiace ciąży spałam mniej niz po porodzie. W nocy siedziałam na łóżku i płakałam. potem juz nawet w dzień nie byłam w stanie funkcjonować. No to teraz, mając problemy juz przed ciążą, domyślam sie, ze bedzie jeszcze gorzej. Tym bardziej, ze pojawiła sie juz od początku.