reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2018

To zależy od stanu dziecka. Moja koleżanka urodziła córkę w 26 tc. (ważyła wtedy 700g) Jest całkowicie sprawna, chodzi do zwykłego przedszkola, ma 3,5 roku. Jest drobniejsza niż inne dzieci, ale tylko to ją wyróżnia. (Jako wcześniak przeszła wylewy, 3 transfuzje, była 4 razy reanimowana.)
Znam też chłopczyka z 29 tc (synek drugiej koleżanki), ma 11 lat, jest dzieckiem niemówiącym, niesłyszącym, niepełnosprawnym fizycznie (porażenie czterokończynowe z powodu niedotlenienia) plus ma szereg innych problemów np. z jelitami.
Niby wydawałoby się, że on urodził się 3 tygodnie póżniej od niej, ale wcześniak wcześniakowi nierówny.
W szpitalu gdzie leżała córka koleżanki lekarze powiedzieli, że miała duże szczęście, że to dziewczynka, bo one mają większe szanse jako wcześniaki niż chłopcy i częściej przeżywają. Nie wiem czy tak jest rzeczywiści, czy tylko ją pocieszali.

Ehhh rany
Mojej znajomej na porodowce piwiedzieli bo slyszala w nocy krzyk I bieganie , jedna tez uridzila w 25 tc i mowili czasem lepi zeby umarlo ;/ oczywiscie kazdy zawdze ratuje ale nie zna sie skutkow od razu

Moja 35 tc bo lozysko przodujace, mialam mam wielki strach ale to 35 tc , dotychczas wszy ok ,a co maja inne powiedziec prawda.... co rodza w 25 tc bo chyba mlodziej sie nie da ratowac.....

reklama
Tak wszystko ok i juz panna z niej w marcu 11 lat skonczy. Po porodzie miala wylewy do mozgu ale samoistnie sie wchlony,oddychala sama ,musiala sie uczyc ssac wiec na poczatku miala sonde. Jak wyszla do domu to chodzilysmy na rehabilitacje bo miala wzmozone napiecie miesniowe. Do 2 lat byla pod opieka specjalistow. A urodzila sie wczesnie bo mialam bialkomocz wysokie cisnienie itd tzw stan przedrzucawkowy.

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

Pisalas o corci, teraz sobie przypominam. Szkoda, ze takie choroby maja miejsce.. Wazne , ze juz wszystko dobrze. ❤

Dziewczyny :) pisałyście wcześniej tu o wagach waszych dzieciaczków to z Ciekawości i ja zapytam, moje na dzień dzisiejszy ma 145.37g 15 i 5 tc a u was jaka waga była w tym czasie?
i mam jeszcze jedno pytanko dziewczyna pisała jak na podstawie długości czegoś x7 można obliczyć mniej więcej długość dzidzi, jaka to była długość, czego ?
Chyba dlugość kości udowej

Dziewczyny :) pisałyście wcześniej tu o wagach waszych dzieciaczków to z Ciekawości i ja zapytam, moje na dzień dzisiejszy ma 145.37g 15 i 5 tc a u was jaka waga była w tym czasie?
i mam jeszcze jedno pytanko dziewczyna pisała jak na podstawie długości czegoś x7 można obliczyć mniej więcej długość dzidzi, jaka to była długość, czego ?

X4 ale nie pamietam czego :p

Ja mam cały czas hybrydy z odżywka utwardzajaca :) nie ma przeciwwskazań do robienia paznokci w ciąży

f2w39n7303c24ozn.png
Ważne tylko, żeby na porodowkę przyjechać ze zmytymi. Lekarz musi widzieć kolor płytki paznokcia.

reklama
Wgl czytałyscie dzisiaj wiadomosci? Pewna mama na pomorzu pojechała z 8 miesięczną córka na zakupy. Ona poszła do sklepu a córka została w samochodzie. Jak mama wróciła to dziecko już nie żyło. Ratowali ją ale sie nie udało. Przyczyną śmierci było prawdopodobnie zachłyśnięcie. Straszne

Do góry