reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

A dziewczyny orientujecie się jakie są normy pulsu w ciąży? Bo ja ogólnie to jestem nieskociśnieniowiec i z tym nie mam problemu ale puls mam około 90. Wydaje mi się że jest ok no bo jak mamy więcej krwi to pewnie i serce musi szybciej pompować ale już sama nie wiem, orientuje się któraś?

reklama
A dziewczyny orientujecie się jakie są normy pulsu w ciąży? Bo ja ogólnie to jestem nieskociśnieniowiec i z tym nie mam problemu ale puls mam około 90. Wydaje mi się że jest ok no bo jak mamy więcej krwi to pewnie i serce musi szybciej pompować ale już sama nie wiem, orientuje się któraś?

Link do: Tętno w ciąży: kiedy spełnia normy i co może oznaczać podwyższone tętno u ciężarnej? - Rodzice.pl

Moje :)
1516228209-235564e48deda8ae-aaaaaa.jpeg

1516228218-b7c6a5b8a501ecd9-aaaaaa.jpeg

Nigdy nie mialam provlemow z cisbieniem ale w tej ciaza glowa mnie bolala czesto i kuoilam cisnieniomierz[emoji13][emoji13]

Jako ciekawostka, że do norm trzeba czasem podchodzić z dystansem - ja mam obecnie (rano, spoczynkowe) tętno 65 ;)
Więc przy normie 70-75, dodajac, że jestem w ciąży i powinnam mieć podwyższone...
(W przychodni chcieli mnie wysyłać do kardiologa ;) musiałam się tłumaczyć..)

Z tym, że ja przed ciążą miałam tętno spoczynkowe rano ok 50, zazwyczaj ponizej (standardowo 46-48) ;)
(i nie był to objaw choroby, a efekt lat treningu wytrzymałościowego ;))

Ale już przywyklam do "schematu" - mierzenie ciśnienia i tętna - > przerażenie w oczach -> pytanie, czy dobrze się czuję - > moje tłumaczenie -> uśmiech ulgi ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png

reklama
Do góry