reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

reklama
Moglabym polemizowac. Lek , ktory podalam w linku powyzej jest bezpieczny w czasie ciazy I okresie karmienia.
Dlaczego wiec tamtum verde kaze skonsultowac stosowanie z lekarzem?
Czarno na bialym napisane jest na ulotce, ze nie wiadomo jak lek dziala na kobiety w ciazy.
Z reszta napisalam wystarczajaco na ten temat.
Wedlug mnie tantum verde jest lekiem czesto stosowanym , ale nie posiadajacym wystarczajacych dowodow ma to, ze jest bezpieczny podczas ciazy I tyle.
I tak samo pisze o tym sam producent.
Na kazdym leku jest taka informacja, zeby skonsultowac sie z lekarzem [emoji6]
A firmy farmaceutyczne zabezpieczaja sie na wszystkie sposoby. Dlatego wymieniaja przerozne skytki uboczne na wszelkich lekach. I dlatwgo kobietom w ciaxy kaxa sie konsultowac z lekarzem. Zeby czasem bikt o nic nie mial do nich pretencji [emoji6]

Poza tym nie mowimy tu o stosowaniu lekow bez wyraznej potrzeby i o naduzywaniu. Wiadomo, ze lepiej nie stosowac nic, a w razie pitrzeby peobowac naturalnych sposobow. Ale jak to nie pomaga to trzeba siegnac po jakies leki. Zawsze infekcja bedzie bardziej niebezpieczna dla dziecka!

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

Ostatnia edycja:
pieczone z piekarnika zawsze lepsze :D i zdrowsze :)
Jakoś tak o tym nie pomyślałam, bo ostatnio do salatki to.... Ze słoika biorę :oops:

0d1yrjjgtd95fou3.png

Jak się ma taką wygodną opcję to się bierze... :D

Ja dziś byłam na pierwszych zakupach w Hm kupiłam sobie dżinsy ciążowe i moja mama taka zdziwiona ze rozmiar s [emoji23]
„Ale takie małe masz dobre” [emoji23] nie ma to jak wsparcie rodzinne
Ja jutro robię pizzę i krążki cebulowe a piccolo już się chłodzi
Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Mamusie potrafią być kochane ;)

Jutro mam dzien pieknosci: najpierw fryzjer, potem makijaz i wieczorem jedziemy na pierwszy bal sylwestrowy w zyciu. Taki z nocowaniem w hotelu i ze spa w Nowy Rok :) zaczynam sie cieszyc :)

Super! MY 2 lata pod rząd wyjeżdżaliśmy ze znajomymi i dzieciakami do hotelu na kilka dni i to byly super wyjazdy! W tym roku, korzystając z tego że Franek spędza święta i sylwestra z tatą, a drugie bejbi w drodze, chcieliśmy wyskoczyć właśnie we dwoje, ale cóż....

@taycia - ja też praktycznie nie biorę żadnych leków, tylko euthyrox, i teraz duphaston - i popieram, że w ciąży trzeba jeszcze ostrożniej....
Ja bym spróbowała się leczyć naturalnie - miód, gorąca herbata i do łóżka, albo do lekarza jak już naprawdę trzeba

Ja od początku ciąży mam problemy z gardłem, zapalnie gardła, tydzień w łóżku i niestety poza naturalnymi metodami tabtum było dla mnie jedynym wybawieniem. Mimo to mam wrażenie że ta infekcja od miesiąca jest nie doleczona, u lekarza bylam w sumie 3 razy i np. od wczoraj znowu gardło boli mnie bardziej. Niestety, nie zawsze czosnek, cebula, imbir czy goździki dadzą radę... no i właśnie martwi mnie że to się ciągle ciągnie :/

Tutaj jest np przyklad spray na suche gardlo , w ktorym nie ma zadnych przeciwskazan dla kobiet w ciazy, osob z cukrzyca itp.
Producent zapewnia, ze produkt jest bezpieczny I nie da sie go przedawkowac.

Link do: Glosal, spray na suche gardło, 25 ml (250 dawek) - Portal Dbam o Zdrowie

Dla mnie czytanie ulotek to podstawa! Opinia lekarza - drugorzedna.

No tak, tylko glosal jest typowo nawilżający, tantum przynosi ulgę w bólu gardła odkaża i działa przeciwzapalnie, więc ich zastosowanie niekoniecznie się pokrywa..

Jak się ma taką wygodną opcję to się bierze... :D

Mamusie potrafią być kochane ;)

Super! MY 2 lata pod rząd wyjeżdżaliśmy ze znajomymi i dzieciakami do hotelu na kilka dni i to byly super wyjazdy! W tym roku, korzystając z tego że Franek spędza święta i sylwestra z tatą, a drugie bejbi w drodze, chcieliśmy wyskoczyć właśnie we dwoje, ale cóż....

Ja od początku ciąży mam problemy z gardłem, zapalnie gardła, tydzień w łóżku i niestety poza naturalnymi metodami tabtum było dla mnie jedynym wybawieniem. Mimo to mam wrażenie że ta infekcja od miesiąca jest nie doleczona, u lekarza bylam w sumie 3 razy i np. od wczoraj znowu gardło boli mnie bardziej. Niestety, nie zawsze czosnek, cebula, imbir czy goździki dadzą radę... no i właśnie martwi mnie że to się ciągle ciągnie :/

No tak, tylko glosal jest typowo nawilżający, tantum przynosi ulgę w bólu gardła odkaża i działa przeciwzapalnie, więc ich zastosowanie niekoniecznie się pokrywa..
Dokladnie. Samo nawilzanie przy infekcji nie pomoze.
A Ty moze wybierz sie do laryngologa? Albo pobierz wymaz z twgo gardla. Bo to niedobrze, ze tak ciagle boli.

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

Co do leków w ciąży... Ja niestety pierwsza ciążę poronilam w czerwcu. Kilka dni po teście ciążowym, przed wizyta u gin dodała mnie grypa żołądkowa, o ile wymioty i biegunkę mogłam znieść, o tyle dostałam wysokiej gorączki... Ponad 39 stopni. Pierwsza ciaza, telefon do mamy ale co poradzi jak ponad 20 lat temu nie było tylko leków "zakazanych". Mąż przez pół dnia robił mi okłady, garaże herbaty i termofor przynosił. Po kilku godzinach że strachem wzięłam paracetamol (tak, wiem teraz że w ciąży wolno, ale jednak pierwsza ciaza, to co człowiek czasem przeczyta nie zawsze do niego trafia). Cóż, za kilka tygodni pożegnalam się z ciąża. Badania okej, histopatplogia okej, z rozmowy z ginekolog padł luźno rzucony argument, że mogła mi dopomoz wysoka gorączka. Oczywiście nikt tego nie sprawdził, nie jedyny to 100 % powód, mogło się tak stać z czystego pecha i przypadku. Lekarka powiedziała że dużo gorsza jest długotrwała infekcja dla ciąży niż zażycie leku, który pomoże ja przerwac. Powiedziała że jak widzi kobiety które chca wypluc płuca ale leku nie zazyja to ma nerwy. I ja się z nią na dzień dzisiejszy zgadzam. Co można domowymi sposobami to można. Nie zaszkodzi. Ale jednak po dłużej walce z chorobą i stresem co z ciąża, należy wziąć lek, który jest rekomendowany przez lekarzy dla kobiet w ciąży i może szybko w miarę pomoc.

Co do leków w ciąży... Ja niestety pierwsza ciążę poronilam w czerwcu. Kilka dni po teście ciążowym, przed wizyta u gin dodała mnie grypa żołądkowa, o ile wymioty i biegunkę mogłam znieść, o tyle dostałam wysokiej gorączki... Ponad 39 stopni. Pierwsza ciaza, telefon do mamy ale co poradzi jak ponad 20 lat temu nie było tylko leków "zakazanych". Mąż przez pół dnia robił mi okłady, garaże herbaty i termofor przynosił. Po kilku godzinach że strachem wzięłam paracetamol (tak, wiem teraz że w ciąży wolno, ale jednak pierwsza ciaza, to co człowiek czasem przeczyta nie zawsze do niego trafia). Cóż, za kilka tygodni pożegnalam się z ciąża. Badania okej, histopatplogia okej, z rozmowy z ginekolog padł luźno rzucony argument, że mogła mi dopomoz wysoka gorączka. Oczywiście nikt tego nie sprawdził, nie jedyny to 100 % powód, mogło się tak stać z czystego pecha i przypadku. Lekarka powiedziała że dużo gorsza jest długotrwała infekcja dla ciąży niż zażycie leku, który pomoże ja przerwac. Powiedziała że jak widzi kobiety które chca wypluc płuca ale leku nie zazyja to ma nerwy. I ja się z nią na dzień dzisiejszy zgadzam. Co można domowymi sposobami to można. Nie zaszkodzi. Ale jednak po dłużej walce z chorobą i stresem co z ciąża, należy wziąć lek, który jest rekomendowany przez lekarzy dla kobiet w ciąży i może szybko w miarę pomoc.
Boze... Piszę z telefonu i jestem zaskoczona moim slowotworstwem. Mam nadzieję że post zostanie w miarę zrozumiany, ale najwyraźniej mój słownik wie lepiej co chce wklepac :)

Dziewczyny co można stosować na początkowe infekcje pochwy? Mam wrażenie jakby coś zaczynało się dziać a nie chciałabym żeby się rozwinęło bo niestety wizyta u ginekologa daleko.

reklama
Hej,
Ola ja zawsze stosowałam płyn do higieny Laktacyd, ale któraś z dziewczyn polecana iliadian pregna, jak narazie dla mnie skuteczny a bardzo często łapią mnie infekcje, no i jak coś to smaruje maści clotrimazolum bez recepty któraś też się tym wspomagaal

Do góry