reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2018

W Polsce jest obowiazkowe tylko usg genetyczne. Jak to wyjdzie podejzanie to wtedy kieruja na pappa. A tak poza tym to nalezy sie jak sie ma 35 lat albo byly wady genetyczne u rodzicow lub rodzenstwa.

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

No to robilyscie genetyke immunologi itd przed ciaza? Skad znac czy rodzice maja wady? Pappa mowi Po czesci i nifty najlepiej

reklama
Ja dostalam skierowanie na pappa, wiec zrobilam. Ale tak do konca nie jestwm przekonana co do wiarygodnosci wyniku.
Najchetniej zrobilabym Nifty, ale mbie nie stac[emoji20]

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017
Ja jestem tego samego zdania co ty.. pappa to w większym stopniu statystyka.. A niestety na nifty czy harmony mnie nie stać.. 2500zl nie mam tak o.. A pappa i usg genetyczne miałam za darmo mimo 25 l bo miałam inne czynniki które pozwalają na skorzystanie z programu badań prenatalnych NFZ

p19u3e3kq0er3dz6.png

27.06.17 Anastazja [*]
Z miłości Nam dana - nigdy niezapomniana <3

Kurczę nie zastanawiałam się nad tym nigdy wychodzę z założenia ze oboje z mężem jesteśmy zdrowi dziecko mamy tez zdrowe nikt w naszych rodzinach nie choruje ani ni zdarzyły się przypadki jakiś genetycznych wad staram się nie popadać w paranoje i robić każdych badań i analizować to oczywiście tylko moje zdanie

16udyx8di9hvrs5t.png

U mnie tez nie wszyscy zdrowi jednak nie... ze jestem paranoikiem ( niewiem po pl czy tak sie pisze) ale robie pappa i nifty , moja 28 letnia siostra tez robila
Oczywiscie kazda mysli robi jak chce
Z usg wad nie wykryje i zdazaja sie syndromy dzieci ale myslmy tylko dobrze

Pappa też nie daje 100% pewności. Koleżance wyszły tam cuda wianki i miała amniopunkcję. Córkę ma zdrową, ale ten stres jaki przeżyła w ciąży... już nie wspomnę, że amniopunkcja może spowodować poronienie.

p19uqqmzxqi22hcj.png

Ja robilam nifty ;)) pappa 80% prawdy, nifty 99% )
Nikt wam nie kaze robic jednak sadzilam ze pappa e pl obiawiaxek bo nifty to tylko USA dla kazdej tu tez nifty duzo kosztuja

Też to zauważyłam. U mnie w maturalnej klasie dziewczyna zaszla w ciążę. Rodziła zaraz po maturach i ma synka z zespołem downa. W rodzinie wcześniej nigdy nie było żadnego przypadku choroby genetycznej... Była w strasznym szoku. Dowiedziała się o ty dopiero w 35 tc. Mówiła, ze ma straszny żal do lekarzy że tak późno się dowiedziała, bo mogłaby lepiej przygotowac i siebie i rodzinę na przyjscie na świat chorego dziecka.

Zespol down to delekcja chromosomow :/, wyjdzie tylko przy pappa i nifty , z usg po czesci tez sprawdzaja mozg czaszke, oczywiscie pappa wiadomo jaki % prswdy I to nie wiek nosi chorobe syndromu down tylko wada genetyczna rodzicow ;(tak samo inne chproby

Mi chodzi wlasnie o to ze moge sie przygotowac na chorobe dziecka a nie szok po porodzie jak moja kumpela jedna corka z roszvxepem wargi druga syn pws;/

Ale koniec zlych mysli!!!;)

A co do tego wieku powyzej 35 lat to jakas pomylka jest. Widuje na codzien wiele dzieci z roznymi wadami i na prawde sporadycznie maja starsze matki. Zazwyczaj to bardzo mlode dziewczyny.

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

Pierwsza ciaza wiek 37[emoji5][emoji5]corka zdrowa mimo to teraz robie znow nifty

Chce spokoj lub przygotowanie na wyzwanie mojego skarbenka i dac opieke taka taka bede w stanie
Oczywiscie mysle tylko pozytywnie tak jak wy

reklama
Hmmmm jak robilas?? Za mna kaszanka chodzi hihi ktorej nie mozemy;((([emoji24][emoji24][emoji24]
Pasztet trz bym wtrabila swojski
Jeśli chodzi o kaszankę, to całkiem dobrze można ją podrobić wersją wegańską - mama dała się nabrać, a kaszankę (tradycyjną) bardzo lubi i często je ;)

edit: Link do: Wegan Nerd - Kuchnia roślinna : 'Chłopskie Jadło': wegańska kaszanka!! (przepis z przymrużeniem oka )
taka z cebulką, dobrze przyprawiona, nada się do kanapki ;)

Do góry