reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

W Polsce jest obowiazkowe tylko usg genetyczne. Jak to wyjdzie podejzanie to wtedy kieruja na pappa. A tak poza tym to nalezy sie jak sie ma 35 lat albo byly wady genetyczne u rodzicow lub rodzenstwa.

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

No to robilyscie genetyke immunologi itd przed ciaza? Skad znac czy rodzice maja wady? Pappa mowi Po czesci i nifty najlepiej

reklama
Ja dostalam skierowanie na pappa, wiec zrobilam. Ale tak do konca nie jestwm przekonana co do wiarygodnosci wyniku.
Najchetniej zrobilabym Nifty, ale mbie nie stac[emoji20]

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017
Ja jestem tego samego zdania co ty.. pappa to w większym stopniu statystyka.. A niestety na nifty czy harmony mnie nie stać.. 2500zl nie mam tak o.. A pappa i usg genetyczne miałam za darmo mimo 25 l bo miałam inne czynniki które pozwalają na skorzystanie z programu badań prenatalnych NFZ

p19u3e3kq0er3dz6.png

27.06.17 Anastazja [*]
Z miłości Nam dana - nigdy niezapomniana <3

Kurczę nie zastanawiałam się nad tym nigdy wychodzę z założenia ze oboje z mężem jesteśmy zdrowi dziecko mamy tez zdrowe nikt w naszych rodzinach nie choruje ani ni zdarzyły się przypadki jakiś genetycznych wad staram się nie popadać w paranoje i robić każdych badań i analizować to oczywiście tylko moje zdanie

16udyx8di9hvrs5t.png

U mnie tez nie wszyscy zdrowi jednak nie... ze jestem paranoikiem ( niewiem po pl czy tak sie pisze) ale robie pappa i nifty , moja 28 letnia siostra tez robila
Oczywiscie kazda mysli robi jak chce
Z usg wad nie wykryje i zdazaja sie syndromy dzieci ale myslmy tylko dobrze

Pappa też nie daje 100% pewności. Koleżance wyszły tam cuda wianki i miała amniopunkcję. Córkę ma zdrową, ale ten stres jaki przeżyła w ciąży... już nie wspomnę, że amniopunkcja może spowodować poronienie.

p19uqqmzxqi22hcj.png

Ja robilam nifty ;)) pappa 80% prawdy, nifty 99% )
Nikt wam nie kaze robic jednak sadzilam ze pappa e pl obiawiaxek bo nifty to tylko USA dla kazdej tu tez nifty duzo kosztuja

Też to zauważyłam. U mnie w maturalnej klasie dziewczyna zaszla w ciążę. Rodziła zaraz po maturach i ma synka z zespołem downa. W rodzinie wcześniej nigdy nie było żadnego przypadku choroby genetycznej... Była w strasznym szoku. Dowiedziała się o ty dopiero w 35 tc. Mówiła, ze ma straszny żal do lekarzy że tak późno się dowiedziała, bo mogłaby lepiej przygotowac i siebie i rodzinę na przyjscie na świat chorego dziecka.

Zespol down to delekcja chromosomow :/, wyjdzie tylko przy pappa i nifty , z usg po czesci tez sprawdzaja mozg czaszke, oczywiscie pappa wiadomo jaki % prswdy I to nie wiek nosi chorobe syndromu down tylko wada genetyczna rodzicow ;(tak samo inne chproby

Mi chodzi wlasnie o to ze moge sie przygotowac na chorobe dziecka a nie szok po porodzie jak moja kumpela jedna corka z roszvxepem wargi druga syn pws;/

Ale koniec zlych mysli!!!;)

A co do tego wieku powyzej 35 lat to jakas pomylka jest. Widuje na codzien wiele dzieci z roznymi wadami i na prawde sporadycznie maja starsze matki. Zazwyczaj to bardzo mlode dziewczyny.

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

Pierwsza ciaza wiek 37[emoji5][emoji5]corka zdrowa mimo to teraz robie znow nifty

Chce spokoj lub przygotowanie na wyzwanie mojego skarbenka i dac opieke taka taka bede w stanie
Oczywiscie mysle tylko pozytywnie tak jak wy

reklama
Hmmmm jak robilas?? Za mna kaszanka chodzi hihi ktorej nie mozemy;((([emoji24][emoji24][emoji24]
Pasztet trz bym wtrabila swojski
Jeśli chodzi o kaszankę, to całkiem dobrze można ją podrobić wersją wegańską - mama dała się nabrać, a kaszankę (tradycyjną) bardzo lubi i często je ;)

edit: Link do: Wegan Nerd - Kuchnia roślinna : 'Chłopskie Jadło': wegańska kaszanka!! (przepis z przymrużeniem oka )
taka z cebulką, dobrze przyprawiona, nada się do kanapki ;)

Do góry