reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

reklama
ewuś - pozniej to juz tylko do pracy dawalam jakis tam swistek, ktory daja przy wypisie (siorka dala tego samego dnia... ale jak szybko trzeba to nie wiem) i automatycznie dzien porodu jest pierwszym dniem macierzynskigo a swidczenie ustaje samoistnie

Dziewczyny któraś chciała dać na imię córeczce NEL, prawda?
Znalazłam taki artykuł:

Czy imię Nel nie istnieje?
Odkąd jestem w ciąży, w Waszym piśmie ("Mam dziecko") znajduję odpowiedzi na wiele nurtujących pytań. Mam jednak jeszcze jedną wątpliwość, która do tej pory nie została rozwiana, a dotyczy ona imion dziecięcych. Za 2 miesiące urodzę dziecko, prawdopodobnie córeczkę i marzę o tym, by dać jej na imię Nel. Kilka dni temu przy okazji wizyty w USC, zapytałam o dokumenty, które będą mi potrzebne do zarejestrowania dziecka i dowiedziałam się, że chyba będziemy mieć problem! Imię Nel nie figuruje bowiem w spisie polskich imion żeńskich. Zdaniem urzędnika USC z Wrześni nie określa ono jasno płci dziecka (!). Szczerze mówiąc to chyba jakaś głupota! Nel to piękne imię o bogatej tradycji literackiej (nosi je przecież bohaterka powieści "W pustyni i w puszczy"), łatwe do wypowiedzenia, a także do zapamiętania. Czy urząd ma rację?
Odpowiedź:
W polskim prawie istnieje zakaz nadawania imion ośmieszających, nieprzyzwoitych, w formie zdrobniałej oraz...imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka. A według Komunikatu Kultury Języka Nr 1 (4) z 1996 r. imiona żeńskie powinny kończyć się na -a (np. Ewa), a męskie - na spółgłoskę (np. Marcin), na -i, -y (np. Antoni) rzadzej na -o (np. Mieszko). Nel sienkiewiczowska była Angielką. A może nazwiecie córeczkę Nela?

Hm...ale robią problemy!!!

Hej Dzieczyny jak tam u Was?! Co slychac ??
Jak sie czujecie ?? U MNie juz dobrze.. wkoncu humor dopisuje :-p
Od jutra Moj Kochany ma wolne(jedziemy do Cornwalii i do Mojej Mamy w odwiedziny) az do wtorku, a we wtorek mamy wizyte u poloznej ..juz sie nie moge doczekac co nam powie?!:-D
Po za tym czuje jak Niunia sie powieksza z dnia na dzien ...coraz wiecej miejsca zajmuje w brzuszku ...ale ogolnie brzuch sie nie powieksza !!:eek:
Wkoncu niedlugo w 9 miesiac wskakujemy i czekamy na pierwsze spotkanie:happy::laugh2:!!To nic bede konczyc zmykam na inne watki buziaczek paaa:cool2:

reklama
Do góry