reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

moj marcinek tez dzisiaj pojechal plakalam bardzo pisal mi ze jeszcze jedzie ...do niemiec strtasznie go kocham my sie nigdy nie rozstawalismy ja nie dam rady tygodnia bez niego akurat teraz w 8 miesiacu ciazy jest mi o wiele ciezej mam taki strach w sobie o niego !! nie wiem co to moze byc ale jak sobie pomysle ze caly tydzien sama to woda z oczu sama leci:( ale musial taka jest jego praca mieli zlecenie w niemczech i musieli jechac , wolalabym jednak zeby zostal w domu nawet przez tel nie mozemy sobie porozmawiac bo tam biora 6 zl za minute rozmowy jedynie co to sms za 1,89 i tak przez tydzien na smsach Boze jakie to niesprawiedliwe , jutro bedzie pewnie gorzej bede na niego czekac a on i tak nie przyjedzie kocham go jestesmy razem 4 lata i to pierwsze takie rozstanie ...i te niemcy to mnie przeraza ... !!!

reklama
Natalko ja Cie pociesze :-) ale tylko jesli chodzi o kwestie telefonow i smsow.Teraz w Niemczech sa karty e-plus z ktorych dzwoni sie do Polski bardzo taniutko moj znajomy ma taka karte i dzwoniac na plus mix za pol godziny rozmowy zaplacil 2 euro, na tel stacjonarny tez jest tanioutko nie wiem z jakiej sieci masz tel. ale to sa male koszta taniej niz dzwonienie z budki internetowej;-)

Natalia ja też myślałam że nie wytrzymam :baffled: Ale to jakoś z górki leci uwierz mi :-) Bardzo szybko Ci to minie ja np mam jeszcze ten problem że muszę leżeć i Maciek podwójnie się o mnie boi, ale obiecałam że będę grzeczna i jakoś to będzie :tak: Z dnia na dzień jest coraz lżej bo odliczasz dni do powrotu :-):-):-) Trzymaj się ja też czekam na Mańka :tak::tak::tak:

Witam się i tutaj....

Chciałam przywitać nowe-nienowe mamusie tzn te które są z nami od kilku dni! :-)
Miłego dnia dziewczyki! Potem zajrze w miare możliwości....

Witam sie po weekendzie:-)
Widze ze grilowanie pelna para.Za duzo nie mialam co czytac ale to zrozumiale. Wczoraj obiad mialam z glowy zostalismy zaproszeni do kuzyna od mojego i wiecie co zjadlam zupe z krwi kaczki:-D smakowala mi :happy: nazywa sie to Czarnina.Jadlyscie kiedys takie cudo??

Aśka26 jeść nie jadłam ale o ile mnie pamięc nie myli czarnina to sławna "czarna polewka" z Pana Tadeusza... (ręki sobie uciąć nie dam :no: bo raczej scisły umysł jestem a nie humanistyczny) no i dośc znana polska potrawa, na którą większośc się wykrzywia....:baffled::baffled::baffled:

Dla ciekawskich:​
Czernina lub czarnina to specyficznie polskazupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki lub kury (głównie kaczki), rzadziej z prosięcia.
Charakterystyczny, słodkokwaśny smak nadaje czerninie dodatek cukru i octu, mieszanych z krwią, by nie dopuścić do jej krzepnięcia. Nie istnieje "jedynie słuszny" przepis na czerninę. Każda pani domu ma własny przepis. Oprócz podstawowych składników indywidualny smak nadają zupie dodatki takie, jak syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej suszone owoce (gruszki, śliwki, rodzynki lub wiśnie), ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne ingrediencje, których dobór wyobraźnia podyktuje twórcy tej potrawy.
Czerninę podaje się z kluskami, domowym makaronem (bardziej stylowym niż zakupionym w sklepie) lub z gotowanymi ziemniakami. Jest daniem kontrowersyjnym, ma rzesze zagorzałych miłośników i takie same rzesze równie zagorzałych przeciwników, którzy na samą o niej myśl wstrząsają się z obrzydzenia, także z powodu niezbyt dla niektórych zachęcającego, szarobrunatnego koloru.
Czerninę można utożsamiać z czarną polewką (w Małopolsce używano też nazwy szara polewka), ongiś podawaną kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny (np. Jackowi Soplicy).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Disambig.svg

polska czarna polewka w holenderskim kubku

Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Czernina"

Anka26 - w życiu nie zjadłabym tego! :-D

Nareszcie poniedziałek, jakoś weekendy strasznie mi się dłużą. Tak to jest, jak się siedzi w domu zamiast pracować :tak:.

Dwa dni nie zażywałam magnezu i od razu chwycił mnie skurcz w łydce w nocy. Ale szybko został pokonany metodą palce w górę i odbyło się jakoś bezboleśnie. Ćwiczę radzenie sobie z bólem przed porodem :-D. Wczoraj cały wieczór machałam żelazkiem, dzisiaj czeka mnie powtórka z rozrywki. Ale mamy nudne to życie:pranie, prasowanie, gotowanie, sprzątanie i tak w kółko! Brrrr

Miłego, cieplutkiego dnia!

reklama
Do góry