reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

Ewa nie dosc, ze czlowiekowi smutno i zycie go przygniata, to jeszcze musza Cie bardziej pograzac... swinska biurokracja!
Trzymaj sie!

negri
Kawaly niezle:))) szczegolnie ten o aptekarzu
to takie malutkie tuje - przygotowane przeze mnie rozsady. Mezus wykopal mi grzadke, a ja bede robic tylko niewielkie dziury,
dodawac troche ziemi dla iglakow, wsadzac i podlewac.. Troche schylania przy tym jest, ale to nie bardzo ciezka praca.
Dam se rade :) ale dziekuje za troske!

marika ropa w oku może swiadczy o przytkaniu kanalika lzowego albo infekcji.. jezeli Ola nie jest uczulona na rumianek to sprobuj jej pare razy przemyc oczka (od zew w strone noska i osobny wacik na kazde oko)
a jezeli to nie pomoze to lepiej idz do okulisty, przy infekcji moze byc niezbedny antybiotyk.
Kropli od kolezanki NIE DAWAJ!
- co to jesT? na co to jesT?
- Czesto przy ich stosowaniu zanieczyszczamy dozownik i sa tam nasze bakterie, mozesz zaszkodzic malej.
- Poza tym krople po otwarciu maja ograniczony termin waznosci (ile to u niej lezalo?).
I nie pozwalaj malej trzec oczu, bo moze rozprowadzac sobie bakterie po calym oku..
Jezeli nie chcesz biec do lekarza, a rumianek nie pomoze, mozesz kupic w aptece krople HOMEOPTIC (Ok.11 zl), to lek homeopatyczny kompleksowy-zawiera m.in. swietlik lekarski i moze byc stosowany u dzieci.
(niektore krople/zele ze swietlika zawieraja inne substancje lecznicze ktore nie powinny byc stosowane u dzieci).

Asiu nie wiem, co Ci polecic.. na problemy w wc mozesz probowac jesc jogurt z musli, ciemne pieczywo/z ziarnami.. albo syrop przeczyszczajacy laktuloza.
Na wymioty mozesz sprobowac dodawac imbiru do herbaty.. jest tez preparat Lokomotiv ze sproszkowanym imbirem za ok. 6zl.

reklama
to takie malutkie tuje - przygotowane przeze mnie rozsady. Mezus wykopal mi grzadke, a ja bede robic tylko niewielkie dziury,
dodawac troche ziemi dla iglakow, wsadzac i podlewac.. Troche schylania przy tym jest, ale to nie bardzo ciezka praca.

No mam nadzieje że będziesz na siebie uważała bo po tym schylaniu całym to Twój kręgosłup może wieczorkiem świrować !!!!!! Także proszę naprawdę uważać na siebie i na maleństwo :-):-):-):tak::tak::tak:

Dziewczynki właśnie weszłam na chwilkę do domu bo przyniosłam wędlinę do lodówki (a komp włączony bo mężuś coś tam ściąga z netu) i lecę dalej na zakupy ale chciałam zakomunikować że właśnie kupiłam nowy numer "M jak mama" bo już jest w kiosku :-):-):-)

Lecę dalej papa

Negri - i jak ten nowy numer, przeglądałaś już ???
Bardzo lubię M jak mama i zaraz spróbuję kogoś wysłać z delegacją do kiosku, bo sama muszę leżeć, a czekam z niecierpliwością na nową prasę fachową :-)
Pozdrawiam

Zebrra, trzymam kciuki za usg!!! Nie daj sie chandrze, choć wiem, ze ciężko ci teraz. Wierz mi, zycie nie tylko ciebie nie oszczędza. Ciumki i daj znać po wizycie co i jak.

Pastela, strach iść do szpitala :szok: Nie mieści mi się w głowie, ze można dopuscić do takiego zaniedbania :no: Pozdrów swoja koleżankę i pisz co u niej. Mam nadzieję, że wszystko bedzie dobrze.

Magdalenka33, cieszę się że wszystko jest ok :-)

Grubelku, a ile ma twoja szyjka???

Ewa, co za ludzie???

Negri, no i taki humor niech cie nie opuszcza :-) nie ma to jak udane zakupki :-)

Aśka, wiesz ja też mam mdłości czasem nadal (a podobno przechodzą po I trymestrze :baffled: ), mi pomaga jak przekąszę coś lekkiego z samego rana. najgorzej jak nie zjem nic, a wyleguję sie np do 10.00.

Capri nie wiem...lekarz nie robił "pomiarów" :baffled: wiem że w przeciągu 3 tyg nic sie nie zmieniło rozwarcie na pół opuszka, szyjka centralna i jest krótsza niż była wcześniej tzn na początku ciąży... Teraz ide do doktorka we wtorek to zobaczymy, chodze co dwa tygodnie... :baffled: A czemu pytasz?

Dziewczyny! Kiedy ja właśnie od chyba 3-go miesiąca (kiedy zaczęłam brać żelazo i się zaczęły problemy żołądkowe) zdrowo sie odżywiam. Nie tykam białego pieczywa, na śniadanie wcinam otręby z mlekiem 0% tłuszczu!!! na przekąski są jogurty, serki, jabłka, winogrona, jem dużo warzyw na obiadek, chude mięsko i tylko chleb słonecznikowy, itd... i nie przejadam się !!! czasem wiadomo, że mnie najdzie, ale ogólnie to dbam o siebie bardzo i ten pieprzony żołądek - a on mi się tak odpłaca...:wściekła/y:!! I nie wiem co tu robić...

Dziewczynki, zgłaszam oficjalny postulat: nie piszemy o jedzeniu - żeby Zebrra od nas nie uciekała :-).
Paseczku, przestrzegaj tej diety i w ogóle zaleceń, dbaj o siebie na maksa, bo to cholerstwo czasami z ciążowej przechodzi w zwykłą. Nie dawaj się zbyć konowałom!
Pastela, Pasiak ma rację - badanie dna oka nie wykryje zatrucia ciążowego. A Twoja kumpela naprawdę nie powinna zostawić tej sprawy :wściekła/y::wściekła/y:!
Alkmena, sranko 5 razy dziennie to stanowczo za dużo. Lekarz musi ustalić przyczynę takiego stanu rzeczy.
Marika, Ty się nie wygłupiaj i nie rób z dziecka królika doświadczalnego - to, że komuś pomogły te krople, nie znaczy, że Oli pomogą! Mykaj z nią do lekarza!
Asiu, niektóre kobiety męczą torsje przez całą ciążę bez powodu, ale u Ciebie to raczej wygląda na silną dyspepsję. Gdybyś nie była w ciąży, radziłabym Ci przejście na skrajnie restrykcyjną dietę żołądkową: wyłącznie produkty gotowane i pieczone, żadnych surowych, smażonych, zero zawiesistych sosów, cytrusów, słodyczy. No ale jesteś w ciąży - więc może spróbuj te złe produkty chociaż ograniczyć? Pomogłyby na pewno tzw. inhibitory pompy protonowej, ale tych rzeczywiście skutecznych w ciąży nie wolno brać. Musisz więc inaczej sobie radzić: gotuj sobie siemię lniane (nie używaj zmielonego! - co prawda wystarczy je tylko zalać wrzątkiem, ale nie działa tak, jak ugotowane normalne). Przepis: 5 dużych łyżek siemienia wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, potrzymaj 3-5 sekund, przesyp do garnka, zalej 4 szklankami zimnej wody, odstaw na 2 godziny, potem zagotuj (uważaj, bo kipi), odstaw do wystygnięcia. Możesz taką miksturkę popijać kilka razy dziennie; osłoni Ci trochę ścianki żołądka, odrobinę je zregeneruje. Poza tym Manti i mocno rozcieńczony rumianek. I nie wolno Ci się położyć wcześniej niż 2 godziny po jedzeniu. Śpij na co najmniej 2 poduszkach. To wszystko na pewno nie wyleczy Cię, ale powinno nieco złagodzić dolegliwości.
Bazylku, na pohybel firmom nieprzyjaznym BB!!! W małej czarnej wypadłam jak wyrośnięta z jednej strony, podbarwiona ciemnym atramentem kluska :-D. Ale brzuszek zrobił furorę - wszyscy mu się przyglądali :-):-). Wracaj do nas, bo z tęsknoty niemal codziennie leję ślozy w kuchni przy obfitym posypywaniu posiłków swoim ziołowym uzależnieniem. Jak tak dalej pójdzie, to zacznę serwować na deser lody bazyliowe :-).

- co to jesT? na co to jesT?
- Czesto przy ich stosowaniu zanieczyszczamy dozownik i sa tam nasze bakterie, mozesz zaszkodzic malej.
- Poza tym krople po otwarciu maja ograniczony termin waznosci (ile to u niej lezalo?).
I nie pozwalaj malej trzec oczu, bo moze rozprowadzac sobie bakterie po calym oku..

.

a więc krople są ważne do kwietnia 2008 roku nazywają się GENTAMICIN 0,3% koleżanka je stosowała u swojego synka jak się urodził..jakieś dwa lata temu:zawstydzona/y::szok: więc są już troszkę otwarte... -już je raz oli wkropiłam ale nie widać efektu po jednej kropelce..

znalazłam jeszcze w domu oxykort A kiedyś Olę udrapał-ugryzł nasz pies i miała spuchnięte oko pojechałam z nią do szpitala to tylko przepisali ta maść i kwas borowy do okładów....

Ale tak moja teściowa właśnie pojechała do apteki z tymi kroplami i maścią i zapytała panią farmaceutkę...i te krople i ta maść to antybiotyk, mam używać albo tego albo tego..(lepiej maści) raz dziennie bo ona ma prawdopodobnie od tego wiatru, pyłków i kurzu zapalenie spojówek..

Co do rumianku wszycy mówią że powinnam przemywać ale jedna znajoma powiedziała że to znachorskie duperele że rumianek wręcz szkodzi..??mam teraz mętlik w głowie...
do lekarza niestety nie mam czym..już jest za późno przychodnia zamknięta...Ola czuje się ok tylko troszkę ma nadal ta opuchliznę i czerwone oczka..
rety sorki że zanudzam tu o swoim dziecku ale próbuje ją sama podleczyć jak jutro nadal będzie źle to zadzwonię do naszej prywatnej lekarki i przyjedzie najwyżej..

Dzień Dobry Paniom ponownie :)

Już jestem, melduję się po USG...

Mój SYN(!!!) waży 1170 g
BPD 71 mm
HC 264 mm
AC 234 mm
FL 53 mm
FHR 152/min

Dostałam płytkę z nagraniem, wracam o domu, a ona nie działa... cholera, czy tylko ja mam takiego pecha????

reklama
Mila dzięki, przyłączam się do postulatu :))

Marika wszelkie krople do oczu można używać max 3-4 tygodnie po otwarciu!!! Gentamycyna może być szkodliwa, więc uważaj!!!

Do góry