Nicoya na moja obronę, pierwsza lepsza strona o rozliczeniachwróciłam z pracy i od... księgowej jazztina tak mi namieszała że pojechałam do biura rachunkowego zapytać się czy "aby napewno pani nas dobrze rozliczyła, bo dowiedziałam się że na ryczałcie podobno razem nie można" - "a skąd się pani dowiedziała?" -"eee ten tego od znajomej z babyboom'a"
po wzroku księgowej widziałam te nagłówki w jutrzejszych gazetach "księgowa zamordowała ciężarną" hehehehhe
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Z małżonkiem, z dzieckiem
rozliczenie wspólne
Małżonkowie
Mogą skorzystać z możliwości łącznego opodatkowania się, jeżeli:
- oboje podlegają nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu (tzn. mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej);
- istnieje między nimi wspólność majątkowa małżeńska;
- złożą stosowny wniosek we wspólnym rocznym zeznaniu podatkowym w ustawowym terminie, tzn. do 30 kwietnia 2007r.
on error resume next plugin = ( IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.4")))Małżonkowie tracą jednak prawo do wspólnego rozliczenia podatku, jeżeli choć jedno z nich jest opodatkowane:
- podatkiem liniowym 19%;
- ryczałtem ewidencjonowanym (z wyjątkiem wynajmujących nie w ramach działalności gospodarczej, którzy zachowują prawo do wspólnego rozliczenia);
- kartą podatkową;
- ryczałtem od przychodów osób duchownych;
Nie ma znaczenia, czy oboje małżonkowie osiągali jakiekolwiek dochody, ani czy dochody te przekraczają kwotę wolną od podatku (w 2006r. to 2790zł)
Jeżeli małżonkowie mają prawo w danym roku podatkowym do wspólnego rozliczenia i złożą wniosek o wspólne opodatkowanie, wówczas za ten rok podatkowy ich dochody będą nieodwołalnie opodatkowane łącznie, nawet jeżeli organ podatkowy wyda decyzję w związku z ustaleniem innej podstawy opodatkowania (np. przy skorygowaniu dochodu czy odliczeń w wyniku kontroli podatkowej).
UWAGA!
Łącznemu opodatkowaniu podlegają wyłącznie dochody opodatkowane na zasadach ogólnych, według skali podatkowej. Dochody opodatkowane w sposób zryczałtowany na podstawie przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (np. 10% podatek przy zbyciu nieruchomości) pozostają opodatkowane odrębnie u każdego z małżonków.
Prawo do łącznego opodatkowania ustaje w związku ze śmiercią. Z łącznego opodatkowania może skorzystać jednak podatnik, który:
- zawarł związek małżeński przed początkiem roku podatkowego, a którego małżonek zmarł w trakcie roku podatkowego;
- pozostawał w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, a którego małżonek zmarł po upływie roku podatkowego nie złożywszy wspólnego zeznania rocznego.