reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

wróciłam z pracy i od... księgowej jazztina tak mi namieszała że pojechałam do biura rachunkowego zapytać się czy "aby napewno pani nas dobrze rozliczyła, bo dowiedziałam się że na ryczałcie podobno razem nie można" - "a skąd się pani dowiedziała?" -"eee ten tego od znajomej z babyboom'a"
po wzroku księgowej widziałam te nagłówki w jutrzejszych gazetach "księgowa zamordowała ciężarną" hehehehhe
Nicoya na moja obronę, pierwsza lepsza strona o rozliczeniach:-D

Z małżonkiem, z dzieckiem
rozliczenie wspólne

Małżonkowie

Mogą skorzystać z możliwości łącznego opodatkowania się, jeżeli:
  • oboje podlegają nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu (tzn. mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej);
  • istnieje między nimi wspólność majątkowa małżeńska;
  • złożą stosowny wniosek we wspólnym rocznym zeznaniu podatkowym w ustawowym terminie, tzn. do 30 kwietnia 2007r.
Złożenie wniosku (zeznania) po terminie wyklucza możliwość wspólnego opodatkowania małżonków. Możliwe jest jednak dokonywanie korekt zeznania po 30 kwietnia 2007r., pod warunkiem jednak, że pierwotne zeznanie zawierające wniosek małżonków zostało złożone terminowo.

on error resume next plugin = ( IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.4")))Małżonkowie tracą jednak prawo do wspólnego rozliczenia podatku, jeżeli choć jedno z nich jest opodatkowane:
  • podatkiem liniowym 19%;
  • ryczałtem ewidencjonowanym (z wyjątkiem wynajmujących nie w ramach działalności gospodarczej, którzy zachowują prawo do wspólnego rozliczenia);
  • kartą podatkową;
  • ryczałtem od przychodów osób duchownych;
(nawet jeżeli nie uzyskali żadnego przychodu z działalności gospodarczej w danym roku podatkowym).
Nie ma znaczenia, czy oboje małżonkowie osiągali jakiekolwiek dochody, ani czy dochody te przekraczają kwotę wolną od podatku (w 2006r. to 2790zł)
Jeżeli małżonkowie mają prawo w danym roku podatkowym do wspólnego rozliczenia i złożą wniosek o wspólne opodatkowanie, wówczas za ten rok podatkowy ich dochody będą nieodwołalnie opodatkowane łącznie, nawet jeżeli organ podatkowy wyda decyzję w związku z ustaleniem innej podstawy opodatkowania (np. przy skorygowaniu dochodu czy odliczeń w wyniku kontroli podatkowej).

UWAGA!

Łącznemu opodatkowaniu podlegają wyłącznie dochody opodatkowane na zasadach ogólnych, według skali podatkowej. Dochody opodatkowane w sposób zryczałtowany na podstawie przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (np. 10% podatek przy zbyciu nieruchomości) pozostają opodatkowane odrębnie u każdego z małżonków.
Prawo do łącznego opodatkowania ustaje w związku ze śmiercią. Z łącznego opodatkowania może skorzystać jednak podatnik, który:
  • zawarł związek małżeński przed początkiem roku podatkowego, a którego małżonek zmarł w trakcie roku podatkowego;
  • pozostawał w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, a którego małżonek zmarł po upływie roku podatkowego nie złożywszy wspólnego zeznania rocznego.
Rozliczając się ze zmarłym małżonkiem należy wypełnić formularz PIT-36 albo PIT-37 - w zależności od rodzaju wykazywanych tam dochodów, podobnie jak należałoby to zrobić, gdyby małżonek dożył wspólnego rozliczenia.

reklama
Marika pisze:
zdradzasz banany?
confused.gif
shocked.gif
laugh2.gif
laugh2.gif
laugh2.gif
nie zdradzam, bo ja poza ciążą wcale za nimi nie przepadam :)))

Marika pisze:
trzymam kciuki-i ty trzymaj za mnie
yes2.gif
trzymam, trzymam :)

Nicoya, ale nie stresuj się tym, księgowa tak mówi to ona za to odpowiada, Ciebie to nie powinno interesować jeżeli biuro ma licencję, a co do Twojej pracy wierzę że wszystko się wyjaśni, zobaczysz
Zeberrka, Marika trzymam kciuki , też miałam jutro iść, ale chyba pójdę pojutrze

jazztina - dziękuję ci bardzo - wydrukowałam sobie i jakby nie było to osobą duchowną kurde nie jestem... (uduchowioną czasem tak hehehe)... wezmę ten wydruk i jutro pomknę GDZIE TRZEBA - nie lubię jak coś mi nie pasuje...
zeberrko - obrobiły tzn ukradły - sprzedały poza wpisem do ewidencji sprzedaży a kasę do kieszeni własnej - prowadząc sklep zawsze liczę się z kradzieżami niewielkimi ze strony klientów - ale to co dzisiaj wyliczyłam przeszło moje pojęcie - i nic im zrobić nie mogę - nie miały podpisanej odpowiedzialności materialnej - JAK ZWYKLE - zaufałam i po dupie dostałam

Wiecie co po raz pierwszy jak weszłam po paru godzinach na forum (po ok. 7) to mam tylko 3 strony do nadrobienia :szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok: A tak ogólnie to idę się położyć bo jestem padnięta i trochę smutna ale trudno :-:)-:)-( Do jutra dziewczynki papa

jazztina - dziękuję ci bardzo - wydrukowałam sobie i jakby nie było to osobą duchowną kurde nie jestem...
Nicoya ale z tego co zrozumiałam jesteś na ryczałcie ewidencjonowanym, nie chciałam Cię denerwować, ani podwyższać Ci ciśnienia i jak napisałam nie znam szczegółów więc trudno zająć mi zdecydowane stanowisko, ale nie mogłam też przemilczeć sprawy...
Negri dlaczego Ci smutno???

Nicoya Kochana wiem, co znaczy obrobiły, tylko byłam w takim szoku... ja po prostu nie jestem w stanie czegoś takiego pojąć... Nie chcesz zgłosić sprawy na policję? Przecież to nie jest 50 zł, tylko 3500....

Dziewczynki trzymajcie za mnie kciuki, za pół godziny wychodzę na badanie z 75g glukozy... Całą noc strasznie bolała mnie głowa, to chyba z nerwów, boję się zmierzyć sobie ciśnienie...

reklama
Witam Dziewczynki....:-)

Zebrra trzymam kciuki...:tak:

Nicoya a rozmawiałaś z nimi na temat tej straty...:confused: :baffled:

Widzę że cisza wczoraj wieczorem była... A dziś to chyba większośc się odezwie bo pogoda koszmarna.... ale mimo tego...
Miłego dnia! :-)

Do góry