reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

Sensi - ona wyczula wlasnie ta macice powiekszona chyba, usg bede miaal w 12 tygodniu, 19 grudnia dopiero :baffled:
Marika - ja w pierwszej ciazy przytylam 26, 10 mi zostalo, teraz bym chciala tylko z 10, ale przed pierwsza sie odchudzalam, to dlatego szybko nabralam :/ A po tym wszystkim to chce w koncu schudnac. Tyle,ze ja wysoka jestem to u mnie inaczej widac te dodatkowe kg.

Tez wole wszystkie tematy na jednym watku i zdejcia tez :-)

reklama
Sensi o ile wiem lekarz potwierdza ciążę badając macicę czyli jej rozmiar. Normalnie macica ma wielkość zaciśniętej pięści. Od początku ciąży macica zaczyna rosnąć i rozpulchniać się, a gdy ciąża ma ok. 6 tygodni(od miesiączki) lekarz jest to w stanie wyczuć palpacyjnie, ale na pewno nie poczuje dzidzi ;-). Określając wysokość dna macicy jest w stanie określić w przybliżeniu nawet wiek ciąży!
Poza tym szyjka macicy zmienia kolor i położenie co lekarz również może zobaczyć poprzez wziernik. Tyle wiem na ten temat.
Ja jeszcze nie mam karty ciąży chociaż badanie ginekologiczne ciążę potwierdziło, a raczej było to potwierdzenie pozytywnych testów ciążowych.

Lila wrzuć na luz. Ja mam USG dopiero 20 grudnia. Wszystko będzie dobrze. :tak:
A jak aż tak bardzo się schizujesz to nie pytaj Arka tylko bierz kasę i idź bo spokój jest najważniejszy dla dziecka i dla Ciebie.

Malvina mam nadzieję, że wszystko jest w porządku.

macica pod koniec 1 miesiąca jest nieco powiększona, pod koniec 2 miesiąca ma wielkość gęsiego jaja, pod koniec 3 miesiąca ma wielkość męskiej pięści a pod koniec 4 miesiąca ma wielkość główki noworodka.:happy::happy:

i jeszcze to:

Pewne oznaki ciąży
reddot.gif
Wizualizacja embrionu lub pęcherzyka poprzez USG 4-6 tygodni po zapłodnieniu Czynność serca płodu w 10-20 tygodniu w zależności od aparatu
Ruchy płodu wyczuwalne poprzez powłoki brzuszne po 16 tygodniach

Sensi podaj źródło tych informacji. Mam inne dane z książki dlatego pytam.

Zapomniałam powitać nową mamusię
Littleblue witaj! :-)

Witajcie :-) Coraz lepiej jest mi z mysla,ze w lipcu pojawi sie piekne zieolonookie stworzenie z ladnymi rzesami ( M. ma takowe)...Jeszcze tylko musze przetrwac rozmowe z rodzicami :-( Buu. Cholera, dorosla baba ze mnie, a martwie sie mamusia i organizacja wesela. Uprzejmie prosze o postukanie mnie w glowke.

Mam zapytanie niby banalne ale.....co z becikowym? ponoć mają "zabrać"

Ostatnia edycja:
Hej Lipcoweczki :-) Ja marzylam o lipcowym malenstwie...hmm ale moze bedzie sierpniowe :-) Gratuluje wszystkim LIPCOWECZKOM :-) :-) :-) Napawa to optymistycznie ze jest was tak duzo :-)

reklama
Czesc Kobitki i Fasoleczki :-)
oto i My po kolejnym ciezkim dniu w pracy, bardziej skupiam sie ostatnio na tym jak najszybciej dobiec do toalety w wiadomym celu ;) niz na swoich obowiązkach słuzbowych - imbir nie pomaga :(
Załączyłam pliczek a w nim... moje maleństwo, jego pierwsze zdjątko...
Ma tytuł "mój Filipek" bo marze o synku:-)
oczywiscie nie do konca jestem pewna czy to zdjęcie bedziecie mogły zobaczyć, nie pozostaje mi nic innego jak spróbowac.

pozdrawiamy.

Do góry