reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

Jezu, napisałam wyraznie ze na macierzyńskim dostaje się 100%. Chodzi o miesiące, z ktorych bierze sie srednią. Zresztą niewazne, jesli nikomu to niepotrzebne. Jak mówie, dla mnie okazało się to bardzo wazną informacją bo miałam duze bonusy świateczne i teraz one licza się do sredniej.

reklama
Marchewa - a kiedy szukuje Wam się ten wyjazd? Po macierzyńskim już?

magdalenka - ja chciałabym tylko dlatego, ze chyba na takim badaniu będzie można stwierdzić czy jest ok (chodzi mi o brak pomiaru NT w moim przypadku) i tylko dlatego. Muszę jeszcze przekonać męża a przede wszystkim rozejrzeć się ile 4D kosztuje w Warszawie.

bazylia - w takim razie jeśli w ciagu ostatnich 12 miesięcy przed urlopem macierzyńskim będę miała powiedzmy 4 premie tzn. że moja pensja na macierzyńskim będzie wyższa?

Marchewa - współczuję, mnie czeka załatanie dziury przy szyjce zęba w trójce :no: byłam nawet zapisana do stomatologa przed ciążą aby zrobić ten ząb ale musiałam odwołać wizytę a teraz nie wiem czy wytrzymam to bez znieczulenia :baffled: na szczęście ząb nie boli

zebrra - ja też chodzę do dwóch lekarzy (ta od nadciśnienia mówila, że jak gin mi nie da zwolnienia to ona mi da) trudno wymagać abyś u gin leczyła nadciśnienie i gin na 100% powinna rozumieć, ze leczysz się u drugiego lekarza specjalisty:-) , moja gin sama mnie się pytała, czy chodzę do lekarza od nadciśnienie, wiec się nie przejmuj - wydaje mi się, ze jak pójdziesz do gin to nie widzę problemu aby dała zwolnienie do 20.02 albo i dłużej (chyba, ze masz wizytę u specjalisty od nadciśnienia akurat 20.02) i wolisz zwolnienie od niej. A tak wogóle to jest jakaś różnica miedzy zwolnieniami od dwóch róznych lekarzy? :-) A jakie masz teraz ciśnienie? Ja mam tak 130/80 :-)

Bazylia, wazne wazne bo niekazdy sie na tym zna, a kazda informacja nawet nie dokonca sprawdzona ( pewnie sie i takie beda zdarzac ) jest wazna,bo zawsze ktoras z nas moze cos wiedziec wiecej a poto mamy to forum aby sobie pomagac.Tak mysle przynajmiej. Ja Ci powiem ze mnie to nawet nie interesowalo ile kasy dostane tak cieszyłam sie przy krystianie ze ide na odpoczynek, tymbardziej ze całe dnie spedziałam w pracy, wiec cieszyłam sie jak głupia a po tygodniu juz nie wiedziałam co z soba robic. A teraz jestem juz 1.5 roku na wychowawczym i chyba jeszcze z 2 latka posiedze.

A teraz z innej beczki. Wczoraj wziełam małego o 21.00 i poszlismy rodzinka na sanki.SUPER BYŁO. Dzis tez mam taki plan ale moze troszeczke wczesniej a to zalezy jak ma wroci z pracy.

wydaje mi się, ze jak pójdziesz do gin to nie widzę problemu aby dała zwolnienie do 20.02 albo i dłużej
mam nadzieję, idę jutro zobaczymy co ten mój gin wymyśli, bo jak na razie wyglądał mi na takiego, co to zwolnienia niechętnie daje...

A tak wogóle to jest jakaś różnica miedzy zwolnieniami od dwóch róznych lekarzy?
nie, nie ma :-)

A jakie masz teraz ciśnienie? Ja mam tak 130/80 :-)
dzisiaj rano miałam 145/95, ale najczęściej coś w granicach 135/90, biorę 4 tabletki dopegytu 2 rano, 1 w południe i 1 wieczorem...

Gośka kurczę fajnie masz :-) smam poszłabym na sanki, ale nie bardzo mam się w co ubrać... no, ale może chociaż Wikę weźmiemy :)

Alkmena, tak mi to wytłumaczyła moja księgowa i uczuliła mnie na to. Ja brałam zwolnienie w grudniu, wiec jak teraz nie wezmę do konca lutego, to do kolejnego wliczą sie juz wszystkie premie które dostałam na przełomie 2006/2007. Mi tez na tym nie zalezało, w ogole do głowy by mi nie przyszło zeby rozmyslac ile dostane kasy na macierzyńskim, ale jak księgowa mi to powiedziała, to sprawdziłam w przepisach i miała rację. Ostatecznie miło dostać więcej pieniędzy na macierzyńskim, skoro później bede musiała isc na wychowawczy niepłatny i być na utrzymaniu ukochanego. Wolę miec mininum własnych pieniędzy, zeby moc sobie kupic perfumy, ciuch czy krem i nie tłumaczyc sie z tego.

Ja mam sasiadke ginekologa płaci sie u niej za wizyte 120 zł+wymaz 10zł+ usg 40 zł a zwolnienie 100 zł. NAjdziwniejsze jest to ze ma pełno pacjentek. Tez u niej byłam dwa razy ( przed ciaza ) na kontroli. Potych wyzytach to normalnie tylko sobie tylko trumne szykowac.Znalazła mi zylaki macicy i ze bede miała problemy z zajsciem w ciaze i wogole to nie jest zalecana juz 3 ciaza w moim przypadku.Wole jechac do centrum i wiem ze zapłace za to samo 80 zł, mam fachowa opieke, nie musze sie pytac bo gin sam wyprzedza moje pytania. Niestety czasami prywatni za wszystko sobie licza. Mojego kuzyna zona ma termin na 17 marca i tez za zwolnienia płaci 50 zł.

goska ja tez jestem 1,5 roku na wychowawczym i 14 lipca mi sie kończy ,dostaje 448 zł .Rodzić mam na 24 i niewiem od kiedy mam sobie te wychowawcze wziąć bo ja to chyba macierzyńskiego juz nie dostane?

Dziewczyny troche osobiste pytanko czy wy tez macie zwiekszoną ilośc śluzu niż przed ciążą .Wiem ze jak byłam Z O liwką w ciązy to miałam ale bardziej zawansowanej ciązy .?

Cześc!
Płacic za zwolnienie????????? :confused: :wściekła/y: :szok: Co to za lekarze?!
Oliwka a dlaczego masz nie dostać macierzyńskiego? Przecież możesz go wziąc na 2 tyg przed porodem i zasiłek macierzyński też dostaniesz. To terminowo Ci się nawet dobrze składa.

reklama
Do góry