reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

Jeśli chodzi o basen moge tylko napisac to co sama wyczytałam i co wiem z doświadczenia. Lepsza jest woda ozonowana niz chlorowana, choc chlor generalnie zabija więcej zarazków, to ozon jest delikatniejszy dla skóry niemowlaka.
Woda w basenie dla tak małych dzieci powinna być dość ciepła. tam gdzie my chodzimy ma 33 - 35 stopni. na normalnych basenach woda jest o wile chłodniejsza. W przebieralni jest jakieś 27 stopnii. jak się przychodzi wydaję się, ze jest upał, ale przy wychodzeniu z wody to jest wrażenie chłodu. Stąd na pierwszych zajęciach wiele dzieci płakało. Uwaga pieluchy do pływania przepuszczaja kupy w wodzie. One sa raczej takie "pro- forma" żeby kupa nie wylała się za szybko ale na pewno tej kupki nie wchłoną.
nasz basem jest zamknięty dla ludzi z zewnątrz. Sa organizowane grupy kilkunastu dzieci i zajęcia sa raz w tygodniu. Zajęcia polegaja na ćwiczeniach w wodzie, np trzymanie rurki, zabawy z gumowymi kaczuchami, piłeczkami. jak dzieci sa już starsze to siadają w przelewnie ( na skraju basenu) i dają same nura do wody, potem te same ćwiczenia na stojąco z rękawkami na raczkach. Co zajęcia jest kilka tych samych ćwiczeń + jakies atrakcje, np dmuchany duży delfin, makarony piankowe itp. Co mnie zszokowało to nurkowanie. Dmucha się dzieciom w oczka one wtedy nabierają gwałtownie powietrza do buzi i buch pod wodę. Zaczynalismy od jednej sekundy. max czas nurkowania to 5 sek. Ale nie radze samemu próbowac. ja tam miałam nogi z jak waty gdy Wojtek nurkował.
Moja rada jest taka, zeby dziecko było zanurzone w wodzie do ramion, inaczej zmarznie. A i tak wchodzi na basen mokre, bo przeciez przed wejściem do wody idzie sie pod obowiązkowy prysznic ( przynajmniej u nas tak jest).
Z tego co wiem na większości basenów sa brodziki dla maluchów z cieplajsza wodą niż w basenie ogólnym. Tyle, ze tam trudno malucha zanurzyć. Ale czy w tych małych brodzikach jest woda ozonowana czy chlorowana, nie wiem???

reklama
HIGH!
Muszę się pochwalić jakie Lu robi postępy..Potrafi ładnie trzymać główkę i sobie nią obracać tto w prawo to w lewo. Łapie rączkami wszystko co popadnie(choć nie zawsze tak chce;-)) i bardzo dużo gada:-)
Teraz trochę mniej fajne info:
smoka z Tommy Tippy(?)nie chce mimo tego,że to jest ten "na wypasie" co się wciąga i wyciąga.I tu niestety żałuję tych jej łapanek..Poprostu trzyma go i się ze mną potrafi jakby siłować,że nawet w okolice jej buźki nie mogę go zbliżyć:dry: Nie wiem czy dalej próbować ze smokami czy nie.Tak generalnie myślę,że by to jej ułatwiło zasypianie bez cyculka.Tylko,że mam wrażenie iż woli pomęczyć się i zasnąć bez niż bez męczarni mieć coś tak okropnego w buzi jak "smok"

Witamy
Jak sie macie co taka cisza??
Co slychac ??
U Nas jak najbardziej Ok rano college(ciezko Mi sie rozstawac z Blaneczka, jeszcze dzis sie stak strasznie splakala mowila Tesciowa ze jak ja zostawilam to plakala prawie godzine-Tesciowa szuka u Niej choroby i myslala ze to przez katar albo cos ale Mi nigdy nie placze Blania przez katarek i chyba to z TESKNOTY:-:)-(Moja Lala az usnela z placzu:sad:)

Po za tym wciaz Blaneczce sie utrzymuje katarek i ma okropne CZERWONE KROSTY,skupiska, zaczerwienione miejsca na pupie i w okolicy ''pipy'' sa straszne, niepokojaco wygladaja...nie wiem od czego nie stosuje chusteczekpampersa-zaprzestalam, myje woda, zmienilam dzis pampersy na tescowe filoetowe bo huggiesy nie, pampers nie , to juz nie wiem jakich mamy uzywac, i kupilam dzis kremik BEPANTHEN - posmarowalam jej , i ma zapach taki ala antybiotyku. mam nadzieje ze zadziala. zawsze staram sie nie trzymac jej w pieluszce mokrej i z kupka odrazu zmieiam bo nie oszczedzam na pieluchach, wole zeby miala komfortowo niz dyskomfortowo i pozwolic na odparzenie ...ale teraz to chyba wyglada na odparzenie:confused::confused::sad:Nie mam pojecia od czego to jest:unsure:Ratunku macie jakies pomysly? a moze ja kapac w krochmalu? :-(

Blanczka od paru dni zaczela sie slinic, jak ja poloze na brzusku to jej slinka cieknie z buzi i wszystko moczy:-D:tak: nawet jak ja mam na rekach to raczki ida w ruch i do buuuuziii:biggrin2::biggrin2::happy2:probuje nawet moich:blink:
ok uciekam spac .

Witam!

Anka milego pobytu w PL.
Dziewczyny dziekuje za wszelkie informacje na temat basenu.
Wczoraj bylismy na rozmowie z pediatra i zaleca pierwszy wypad na basen po drugiej szczepionce, ze wtedy jest juz bezpiecznie.
Moj Vic tez sie slini i ma biale dziaselka, Pani doktor powiedziala ze nie dlugo moga mu wyjsc zabki.

Milego dzionka

Ankami ucaluj i usciskaj Lucje od Grzesia, Maciusia i ode mnie z okazji ukonczenia 3 miesiecy!!:laugh2:

Niusia jezeli faktycznie wyjda mu niedlugo zabki, to strasznie szybko!:szok: Macius dopiero po 9 miesiacach mial pierwszego zabka.

reklama
Niusia - o kurcze, żeby już?!? No ale tak jest, ze każde dziecko ma swoje tempo. Większośc dzieci ślini się w tym wieku ze względu na nadprodukcję śliny ale sa i takie okazy które faktycznie ząbkują.

buziaczek- leć do pediatry z tymi krostami, bo walczysz z nimi juz jakis czas a one nie schodzą. Z tego co piszesz to Blania nie ma prawa miec odparzeenia. Pupe ma zadbaną więc może byc uczulenie. A Bepanten to dobry pomysł, ale chyba lepsza maść niz krem.POwodzenia w walce z krostami. No i wyobrażam sobie jak Ci cięzko zostawic Małą w domu

Do góry