reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowa mama - Super gospodyni domowa!

Ewa- do czyszczenia rzeczy ze stali nierdzewnej tj zlewozmywak, okap, garnki, piec uzywam Stahlfixa. Jest to srodek niemiecki, ale w hipermarketach w Polsce tez go widzialam. Moze nie jest tani, ale na wyczyszczona powierzchnie wystarczy kropelke wpolerowac i wszystko lsni bez smug. Jest bardzo wydajny, minusem jest zapach, ale przy oszczednym stosowaniu szybko wietrzeje a polysk zostaje.
Stahlfix Classic Stahlreiniger 200ml - buero-bedarf-thueringen.de

Agnieszka ja wszelki osad traktuje octem, ze u nas woda strasznie twarda to co chwile musze czyscic muszle i czajnik... Nalewam do czajnika i zostawiam na noc, w wersji szybkiej nalewam pol na pol z woda i podgrzewam, schodzi swietnie.

reklama
Rdza
Usuwanie plam z rdzy jest czasami trudne w zależności od rodzaju tkaniny na której się znajduje.
1.Na rdzę jest dobra kąpiel w gorącym soku z cytryny. Delikatne tkaniny są często wrażliwe na taki sok, dlatego bardzo ostrożnie z takimi tkaninami.
2. Dobrze z rdzą radzi sobie proszek do pieczenia. Należy nim natrzeć plamy a następnie uprać.
3.Również możemy usunąć kwaskiem cytrynowym lub kwasem winnym ( 1 łyżeczka kwasu na szklankę wody). Po wywabieniu dobrze wypłukać.
4. Jeszcze innym sposobem na usunięcie rdzy jest natarcie plamy sokiem z cytryny i posypanie jej solą. Tkaninę wywiesić na kilka godzin na słońce a następnie wyprać. Jeżeli rdzę wywabiamy z materiałów z włókien roślinnych należy po wywabieniu plamy spłukać tkaninę i zobojętnić działanie kwasu roztworem amoniaku lub sody. Czynność zanurzania plamy w kwasie i amoniaku powtórzyć kilkakrotnie. Podobnie postępować przy użyciu gorącego roztworu kwasu szczawiowego

Melaszku DLA CIEBIE POSZUKAŁAM I TAKIE COŚ ZNALAZŁAM!
Co prawda to na szmatki ,ale może na wanne pomoże!!

Rdza
Usuwanie plam z rdzy jest czasami trudne w zależności od rodzaju tkaniny na której się znajduje.
1.Na rdzę jest dobra kąpiel w gorącym soku z cytryny. Delikatne tkaniny są często wrażliwe na taki sok, dlatego bardzo ostrożnie z takimi tkaninami.
2. Dobrze z rdzą radzi sobie proszek do pieczenia. Należy nim natrzeć plamy a następnie uprać.
3.Również możemy usunąć kwaskiem cytrynowym lub kwasem winnym ( 1 łyżeczka kwasu na szklankę wody). Po wywabieniu dobrze wypłukać.
4. Jeszcze innym sposobem na usunięcie rdzy jest natarcie plamy sokiem z cytryny i posypanie jej solą. Tkaninę wywiesić na kilka godzin na słońce a następnie wyprać. Jeżeli rdzę wywabiamy z materiałów z włókien roślinnych należy po wywabieniu plamy spłukać tkaninę i zobojętnić działanie kwasu roztworem amoniaku lub sody. Czynność zanurzania plamy w kwasie i amoniaku powtórzyć kilkakrotnie. Podobnie postępować przy użyciu gorącego roztworu kwasu szczawiowego

Melaszku DLA CIEBIE POSZUKAŁAM I TAKIE COŚ ZNALAZŁAM!
Co prawda to na szmatki ,ale może na wanne pomoże!!

Dzieki JUSTYSIA!! lece octem wyprobowac bo oce mam...napisze jak pomoglo :)

Dzieki JUSTYSIA!! lece octem wyprobowac bo oce mam...napisze jak pomoglo :)

Agnieszko i co pomogło?? próbowałaś już??

a ja mym pytanie czym usuwacie plamy z ubranek maluszków, bo w sumie mam kilka bluzeczek i bodziaków, których nie mogę doprać i nawet vanish nie pomaga, może wy macie jeszcze jakieś sposoby??

Adudz jeżeli to plamy z jabłka, to możesz ich juz nie doprać. Moja teściowa mówi, że sezon na jabłka jest stale (są na okrągło przez cały rok w sklepach) i dlatego nie da się ich sprać. Choć jabłka ze słoika nie są tag groźne, ale świerze jabłko faktycznie nie chce mi zejść z koszulki Tomka :/

Abudz w babcinych radach pisze ,że polać maślanka lub zsiadłym mlekiem pozostawić na noc .Na drugi dzień spłukać i i wyprać!
Ponoć to pomaga ,jeszcze nie próbowałam tego ,ale muszę bo śliniaki są poplamione.

A ja zapytam jak usunac nieprzyjemny zapach nowej pralki. Kupilismy 2 tygodnie temu pralke i jak otwieram dzwiczki to taki okropny zapach wychodzi... Pralka byla juz uzywana i mimo to wciaz sie utrzymuje. Nie mam pojecia jak sie go pozbyc. Pomozecie?

A ja zapytam jak usunac nieprzyjemny zapach nowej pralki. Kupilismy 2 tygodnie temu pralke i jak otwieram dzwiczki to taki okropny zapach wychodzi... Pralka byla juz uzywana i mimo to wciaz sie utrzymuje. Nie mam pojecia jak sie go pozbyc. Pomozecie?

Dziulka wlej szklanke octu i możesz dodać 2 łyżeczki sody.
I tak włącz pustą pralke na krótkie pranie !:-)

reklama
Adzudz ja najpierw plamy zapieram szarym mydlem a potem do pralki i jest ok:tak: po szarym mydle prawie wszystko schodzi, przynajmiej mi ale jak pisze Ewcia po jablkach to ciezko.

Do góry