reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lewatywa

U mnie w szpitalu lewatywę wykonuja na życzenie rodzącej. Warto zrobić bo potem nie trzeba się martwić i czuć zażenowanie w pewnych sytuacjach. Lewatywy nie wykonuje się gdy odejdą wody płodowe bo jest zbyt duże niebezpieczeństwo zakażenia maluszka jak i macicy. Ja miałam cesarke ale nie miałam lewatytwy bo wody odeszły. Jadąc do szpitala wiedziałam że mi nie zrobią ale w myśli miałam to że będę unieruchomiona w łóżku co najmniej 1 dobę a niesetety zdążyłam zjeść kolację i 2 godz później zaczęła się akcja porodowa. Ale nie było źle tylko na samą myśl o tym że będę być może musiała skorzystać z basenu po cesarce przechodziły mnie ciarki. Zarówno ze względów higienicznych jak i bólowych. Nic takiego się nie wydarzyło a praca jelit szybko sama wróciła do normy. Jednak lewatywa to nic strasznego, przechodziłam przez nią przed operacją usunięcia torbieli (ciecie jak przy CC) i cieszę się że ją miałam bo nie wyobrażam sobie korzystania z WC i napinania mięśni.

reklama
a mi zrobili już po odejściu wód
a potem nie dlatego że coś było nie tak tylko powiedzieli że tak trzeba bo jak tyle leżałam i nic nie jadłam to mogą skręcić sie kiszki potem jak coś zjem

my jesteśmy dopiero przed tym "cudownym" zjawiskiem jak poród czy lewatywa ;) ale wiem teraz że chce ją mieć.dla samego konfortu psychicznego.miałam praktyki w szpitalu i troche się naoglądałam.nie jest to ani ciekawy widok,ani przyjemne [stwierdzam to po reakcji pacjentów]
ale podobno idzie wytrzymać :)

Ja przed planowaną cesarką miałam lewatywę w szpitalu i musiałam nie jeść od dnia porzedniego od obiadu. Picie do 22giej. Jakoś nie przypominam sobie żebym wyjatkowo zle ja zniosła... A potem jak nie miałam sily na nic to przynajmniej o to sie nie martwiłam.

w szpitalu, gdzie ja rodzilam, lewatywy nikt nie robi, a juz na pewno nie rutynowo. i jakos takiej koniecznosci u siebie nie zauwazylam.. to naprawde nie jest zawsze potrzebne, zwlaszcza, ze organizm sam sie 'oczyszcza' przed porodem. najlepiej zrobisz pytajac wczesniej w szpitalu, czy jesto to praktykowane i jesli tak na jakiej zasadzie.

Ja nie miałam lewatywy robionej, nikt mi nie zaproponował(nie jest praktykowana w szpitalu w którym rodziłam), organizm sam się oczyścił, a ja nikogo nie zabrudziłam. :)

beata8422 pisze:
dziewczyny co macie na myśli przez "organizm sam sie oczyścił"

pewnie to ze natura sama podzialala i niepotrzebna byla lewatywa ;) i chyba w wiekszosci przypadkow tak wlasnie jest. Organizm "wyczul" i sie "pozbyl" niepotrzebnych rzeczy ;)
Pozdrawiam ;)

ja na szczescie problemu nie mam :D moja babcia miala sposob aby codzinnie rano pic szkolanke gorącej wody; prawie wrzatek :D podobno to rozrusza jelita - sprobowac nie zaszkodzi; a lewatywa przy porodzie jestem za; przymnajmniej wiesz ze dziecko cisniesz a nie kupe :D

reklama
ok to ja sie dorzuce z 'niezawodnym' sposobem przynajmniej u mnie w rodzince. Szklanka maslanki od rana przed jedzeniem doskonale dziala. Jak jedna nie podziala to nalezy wypic druga :D

Do góry