reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Laktacja

Kuma nie wiem czy ta informacja jest Ci jeszcze potrzebna, ale może komuś się przyda: pytałam pediatrę o wit. K przy karmieniu piersią i dokarmianiu mieszknką. Powiedział, że nie podajemy wit. K tylko wtedy, jesli liczba mleka modyfikowanego jest większa niż liczba mleka mamy.

reklama
ja mam pytanko ...
dlaczego mamy cycowe dokarmiacie sztucznym mleczkiem maluszki :eek:
ktos Wam kazal czy tak same z siebie :confused:
i czy to mleczko jest sztuczne czy wasze poprostu w butli :eek:

ja cycole tylko cycem... nie dopajam.... w pozniejszym stopniu rozwoju bede wprowadzac to co wolno.. podpatrujac sloiczki od ilu mies co wolno ;-) bo nie pamietam poprostu.... no i butli niechce wprowadzac, bo ten blad z synkiem zrobilam, przez co on odrzucil cycka na dobre... a mi zanikl pokarm zwyczajnie. A chcialabym jak najdluzej mala na cycku trzymac, tzn max do roczku. Napoje w pozniejszym czasie tylko z niekapkow....
zle robie : Confused:

Larvunia, ja dokarmiałam w szpitalu zanim laktacja mi się rozkręciła. W domu tylko kilka razy mieszankę dostała. Z butli dostaje moje ściągnięte (bez butli na spacer się nie ruszam). Poza tym chcę ją przyzwyczaić do butli, w razie jakby D. musiał z małą zostać sam, co by cyrków nie miał ;)
Jasiek był butelkowo-cycowy tzn. ściągałam swoje i mu z butli podawałam, bo miałam dość wiszenia z nim cały dzień przy cycku. A z piersi jadł rano i w nocy. Na szczęście dla niego nie było różnicy z czego je, byleby tylko w ogóle żarełko było ;)

Evka dziekuję za odpowiedź :)

A mi od wczoraj zamiast mleka leci sama woda :(( ściągam pokarm do butelki ale to są siuśki w porównaniu z tym co wcześniej miałam w piersiach. Daję młodemu mieszankę i tym się najada i śpi jak zabity, jest spokojniejszy niż wtedy jak jadł moje mleko. Jeśli sytuacja z moim mlekiem się nie unormuje to przechodzimy na mieszankę. Ja na laktatorze siedziałam od karmienia do karmienia żeby uzbierać na jeden posiłek dla maluszka i właściwie nic innego nie robiłam, byłam tylko zestresowana, zmęczona i sfrustrowana, że mam mało mleka i dziecko się nie najada bo nie jestem w stanie uzbierać od jednego karmienia do następnego. Wydaje mi się, że mieszanka to nic strasznego i krzywdy dziecku nie zrobię.

Larvunia ja dokarmiam mieszanką, ale nie więcej niz 100 ml na dobę ( zgodnie z tabelką maluch samej mieszanki powinien jeść 7/8 raz na dobę 90-120ml:szok:) My daliśmy mieszankę bo po pierwsze miałam mało mleka-teraz jest już lepiej-maluch się nie najadał, płakał. A po drugie krasnal ma zaburzone ssanie przez butle TT i nie radzi sobie z cycem - denerwuje się na niego - choc odkąd mamy butlę medela calma, ssanie mamy duuuuużo lepsze. A mieszanke w określonych ilościach zalecił pediatra i położna z poradni laktacyjnej, bo traciliśmy na wadze.

Larvuniu, ja zaczęłam dokarmiać najpierw moim z butli, jak mały zasypiał po 5min.ssania, potem włączyłam sztuczne, jak nadal za słabo przybierał na wadze. Teraz dostaje już butlę raz dziennie, na noc, przed snem, bo mu cycków nie starcza ;-) i wścieka się, że chce jeszcze. Zje, idzie spać i nie ma go 6-8godzin. Chociaż wczoraj na przykład poszedł spać po mleku z cyców :-) Tak więc wszystko w zależności od potrzeb :-) No i nie ukrywam, że jak budził się w środku nocy, to łatwiej i szybciej było dać butlę, niż bawić się z cycolem ;-)

dzieki dziewczyny
zolza jak latwiej i szybciej z butla :eek: wystawiasz cycka i juz ma pod nosem a tak wstan i idz do kuchni, zagrzej wode, zmieszaj proszek z woda i wracaj do bąbla... to dla mnie jest dluzej ;-)

reklama
nie wiem czy szybciej z butli - mi leci z (.)(.) pod takim ciśnieniem, że często mały nie nadąża łykać!!! dla mnie butla to jednak zabawa - raz dziennie muszę mu dawać żelazo właśnie z butli i mnie trafia jak muszę ją sparzać i skręcać; a mały na dodatek się wycwanił i nie bardzo chce z butli łykać... no i chyba zależy jaka to butla, bo jeśli Calma medeli to leci tak jak z piersi - jak dziecko pociągnie tyo owszem, jak nie - nic nie leci; zwykłą butlą mały był karmiony w szpitalu (moim odciągniętym pokarmem) - i potrafił sie zakrztusić przez to, że mocno leciało ze smoka a on nie nadążał łykać;

Do góry