reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ładna mama po ciąży - ćwiczenia, kosmetyki, moda

Moim zdaniem nie ma co wariować. Mamy dbać o siebie i o dziecko, ale jeśli odstawimy wszystko(bo o wszystkim można znaleść informację że szkodzi) to wyrządzimy więcej szkody niż pożytku. Przecież żadna z nas nie je pasty do zębów, ani nie kąpie się w kremach... Zdrowy rozsądek i brak nerwów praed wszystkim!

reklama
Cześć
Zakupiłam wczoraj balsam Perfekta Mama z Dax Costmetic. Na rozstępy i do biustu. Raz użyłam i jest ok. Używałam go już w pierwszej ciąży. Teraz nic się nie zmienił.

A na suchą skórę na twarzy kupiłam krem na zimę z Flos Lek. Za 10 zł chyba. Też jest ok. Najważniejsze że skutecznie nawilża. Ale widziałam też krem oliwkowy z Ziaji w wersji soft. Używał ktoś tej wersji?

A ja od przyszłego tygodnia zaczynam jogę dla ciężarnych, a jak zrobi się cieplej, to znalazłam fajne zajęcia Aqua Mama, nie lubię sie suszyć po basenie, więc musi być na tyle ciepło, żeby można było wracać z mokrymi włosami :)

Marcia, K8libby zazdroszczę tych zajęć. Tez bardzo chciałam chodzić na takie zajęcia, a ze względu na kręgosłup to wręcz powinnam, ale koło mnie takich nie ma. Klubów jest kilka i tylko w jednym proponuja zajęcia dla kobiet w ciąży, ale jest za mało chętnych. na razie wpisują na listę, zapisałam się już dawno temu i nic :baffled: wielkie miasto a taka lipa. Sa takie zajęcia w innym klubie ale mam tam bardzo daleko i w godz. popołudniowych, a u nas takie korki, jeszcze zimą, że chyba by mnie szlag trafił zanim bym tam dojechała :wściekła/y:

Na razie byłam na basenie i w aquaparku - fajnie, tylko za dużo ludzi na torach, boje się jak płynę, że mnie ktoś kopnie w brzuch :baffled: Muszę sprawdzić różne godziny i zobaczyć kiedy najmniej ludzi przychodzi.

A zapisujecie się do szkoły rodzenia?

Cornelka, ja poprzednio do szkoły rodzenia nie chodziłam i teraz też nie będę. Oglądałam jakieś filmiki w internecie o porodzie, Zawitkowskiego o pielęgnacji dziecka i tyle. Moim zdaniem to zbędny wydatek :) A w czasie porodu jak oddychałam głęboko na skurczu, to lekarz i tak mi powiedział, że widać, że jestem szkolona ;)

Cornelka, ja poprzednio do szkoły rodzenia nie chodziłam i teraz też nie będę. Oglądałam jakieś filmiki w internecie o porodzie, Zawitkowskiego o pielęgnacji dziecka i tyle. Moim zdaniem to zbędny wydatek :)

ewa - w Żeromskim jest darmowa szkoła rodzenia, mi się podobało :-)

A ja się zaczęłam zastanawiać nad szkołą rodzenia :-D nie uważam żeby mi była jakoś szczególnie potrzebna ale ze względów towarzyskich bym może poszła. Potrzebuję miejsc gdzie uciekam przed M i Maksem ;-) poćwiczyłabym sobie, posłuchała o porodach a zajęcia z opieki bym sobie odpuściła

Ja myślę o zajęciach z jogi lub delikatny fitness dla kobiet w ciąży + coraz dłuższe spacery, bo dziś po zakupach, jak wdrapałam się w końcu na to moje 4piętro, to miałam taką zadyszkę, że hej, o mało nie umarłam:-) Na razie jeszcze się wstrzymam, myślę, że tak do 15-16 tygodnia, a w tym czasie poszukam czegoś w mojej okolicy i popytam. Mam nadzieję, że lekarz mi pozwoli, bo jak pytałam go na poprzedniej wizycie o jakiś wysiłek (przed ciążą trochę ćwiczyłam i dbałam o kondycję), to powiedział, że w I trymestrze raczej to nie jest wskazane, bo maleństwo jest jeszcze galaretką, ewentualnie zgodził się na basen (ale bardzo delikatnie) oraz krótkie spacery. Nie lubię zimą chodzić na basen:-( Kiedyś chodziłam na aqua aerobik i zrezygnowałam z niego właśnie zimą, bo za dużo było z tym roboty - ubieranie i suszenie, a do tego woda zimna, na dworze zimno, brrrr:-(
A o szkole rodzenia myślę intensywnie, bo to nasze pierwsze dziecko i chciałabym się podszkolić, no i żeby Tatuś też się podszkolił i nie bał brać maleństwa na ręce, przewijać, kąpać:-)

reklama
A mi lekarz właśnie powiedział na początku, żebym nie rezygnowała z dotychczasowych ćwiczeń to będzie mi lepiej w późniejszej ciąży i się faktycznie sprawdza:) Tylko intensywnego orbitreka zamieniłam na taniec/ aerobic (w domu), dużo ćwiczeń rozciągających i basen który nie opuszczę do samego końca:)

Do góry