reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

L4

W kwestii rozdawnictwa, to ja już wolę typiarę, która raz czy dwa razy w życiu pójdzie na szemrane L4 przez max siedem miesięcy niż rodzinkę, która natrzepie dzieciaków, rodzice pracują na półczarno, pobierają zasiłki skąd się da, naciągają system jak się da, głosują na pisiory, a jeszcze mi wmawiają, że teraz jest lepiej. Największym obciążeniem dla skarbu państwa i społeczeństwa są właśnie takie osoby.
Oczywiście w utopijnym świecie ludzie korzystaliby z prawa z uczciwych powodów, ale nie żyjemy w utopii.

reklama
W kwestii rozdawnictwa, to ja już wolę typiarę, która raz czy dwa razy w życiu pójdzie na szemrane L4 przez max siedem miesięcy niż rodzinkę, która natrzepie dzieciaków, rodzice pracują na półczarno, pobierają zasiłki skąd się da, naciągają system jak się da, głosują na pisiory, a jeszcze mi wmawiają, że teraz jest lepiej. Największym obciążeniem dla skarbu państwa i społeczeństwa są właśnie takie osoby.
Oczywiście w utopijnym świecie ludzie korzystaliby z prawa z uczciwych powodów, ale nie żyjemy w utopii.
O tak. Zgadzam się z Tobą.

Czytam to wszystko i podsumowanie jest jedno: kobiety, które nie będą miały dzieci, bo nie mogą strzeżcie się! Kobiety w ciąży biorą L4, bo są w ciąży i im się należy odpoczynek i wakacje, a to wszystko płatne przez tyle czasu! Bajka! A, że Wy nie możecie mieć dzieci, to nie należy Wam się, bo w ciąży nigdy nie będziecie! Straszne i chore! Zwolenniczki L4 krzyczą, że kobieta kobiecie, a same nie są lepsze krzywdząc tym te kobiety, które dzieci mieć nie mogą z różnych względów 👏👏👏 Co za hipokryzja!

Czytam to wszystko i podsumowanie jest jedno: kobiety, które nie będą miały dzieci, bo nie mogą strzeżcie się! Kobiety w ciąży biorą L4, bo są w ciąży i im się należy odpoczynek i wakacje, a to wszystko płatne przez tyle czasu! Bajka! A, że Wy nie możecie mieć dzieci, to nie należy Wam się, bo w ciąży nigdy nie będziecie! Straszne i chore! Zwolenniczki L4 krzyczą, że kobieta kobiecie, a same nie są lepsze krzywdząc tym te kobiety, które dzieci mieć nie mogą z różnych względów 👏👏👏 Co za hipokryzja!
JEDNA, jedna osoba w swojej odpowiedzi napisała ze jej siostra była na wakacjach podczas l4. A Ty sobie to uogólnilas na wszystkie które się wypowiedziały. WOW
Nikt nie powiedział ze starającym się nie należy, kolejna interpretacja na podstawie czego?

Wiec gdzie ta hipokryzja?

Mnie to ani grzeje ani ziebi czy ktoś w pl idzie na l4 czy nie w ciąży. Ja tylko zauważam ze cały system jest zepsuty, przez rząd, ZUS, pracodawcow aż po lekarzy, a wy winicie za to tylko i wyłącznie kobiety.

No i proszę wytłumacz mi w jaki sposób kobiety idące na to l4 w ciąży krzywdzą te które się o dziecko starają.

@pluto_nova Nic dodać, nic ująć. Język angielski ma na to całkiem pasujące określenie "narrow minded".
A to co robią, to jest zwykłe złodziejstwo.

Ale że co? Kobiety w ciąży krzywdzą swoim zwolnieniem lekarskim kobiety leczące się na niepłodność? Ale że jak? Ja jak leczyłam do 5 lat na niepłodność nie czułam się jakoś pokrzywdzona przez kobiety ciężarne ;) teraz w ciąży na L4 nie wiem jak miałabym krzywdzić starające się 😂
Śledzę ten wątek od samego początku i na prawdę nie używacie żadnych logicznych argumentów, śpiewka na zasadzie one kradną, im się nie należy, nic nie wnosi... przypomina retorykę wspomnianej już wcześniej partii rządzącej ;) jeszcze brakuje paska w TVP: kobiety ciężarne na l4 niszczą Polskę 😂

L4 jest przewidziane na czas niezdolności do pracy. Jeśli kobieta w ciąży czuje że jest niezdolna do pracy i lekarz to potwierdza to idzie na zwolnienie. Kropka. Skąd tyle w was o to jadu? 🤷 tutaj nie ma nawet o czym dyskutować 😂 To że ktoś pracuje rzygając i ledwo stojąc na nogach jest głupotą a nie heroizmem 😂 chybs że ma do tego warunki i bardzo chce to proszę bardzo, ale po co te pretensje do świata o to 😂

Kontrole z ZUS były, są, będą. Jeśli ktoś wykorzystuje L4 słusznie należne to co się ma przejmować? Jeśli ktoś korzysta z L4 jak z urlopu, balanguje i wyjeżdża na Karaiby to będzie się z tego sam rozliczał z zusem. Tutaj też nie ma za wiele do roztrząsania 🤷

Edit: jeszcze dodam że w takich dyskusjach plujecie jadem na kobiety w ciąży, bo siedzicie w ich głowach i wiecie że czują się dobrze i na bank ściemniają i nie potrzebują zwolnienia - wyłudzaczki! Jakoś nie widzę nigdy fali hejtu na ludzi którzy w poniedziałki i piątki motorycznie cierpią na zatrucia pokarmowe, ludzi siedzących długie miesiące na L4 na kręgosłup bo trzeba wyremontować dom, ludzi na L4 od psychiatry bo przeżywają bezsens istnienia który leczą balangami dobrze się bawiąc - tutaj wszystko ok, nie ma prób wyłudzeń . To tylko te paskudne ciężarne wszystko wszystkim psują 🙃 pracowałam długie lata w kadrach - nieraz widziałam powyższe sytuacje. Ciężarne wyłudzaczki (jeśli już są takie podejrzenia) to na prawdę bardzo niewielki odsetek ;)

Ostatnia edycja:
Skąd ten wywód? 🤦‍♀️ Jak skrzywdziłam kobiety, które nie mogą mieć dzieci? Naprawdę zanim byłam w ciąży wydawało mi się, że to nic takiego, ale teraz co mam poradzić na to, że od samego początku tak ciężko ją przechodzę. Co mam zrobić by nie krzywdzić tych pozostałych kobiet? Uwierzcie, że milion razy bardziej wolałabym pracować całą ciążę, niż przechodzić ją tak jak teraz - pierwszy trymestr wymioty 24/h, od drugiego trymestru zagrażający poród przedwczesny. Ale mam świetne wakacje od stycznia!

reklama
Skąd ten wywód? 🤦‍♀️ Jak skrzywdziłam kobiety, które nie mogą mieć dzieci? Naprawdę zanim byłam w ciąży wydawało mi się, że to nic takiego, ale teraz co mam poradzić na to, że od samego początku tak ciężko ją przechodzę. Co mam zrobić by nie krzywdzić tych pozostałych kobiet? Uwierzcie, że milion razy bardziej wolałabym pracować całą ciążę, niż przechodzić ją tak jak teraz - pierwszy trymestr wymioty 24/h, od drugiego trymestru zagrażający poród przedwczesny. Ale mam świetne wakacje od stycznia!
Tu nikt nie mówił o kobietach w ciąży, które źle się czują.
Rozmowa się rozwinęła na teksty typu : l4 w ciąży się należy na odpoczynek i sen.

Do góry